Oběť: Ukrajinská matka řeší brutální útok na svého syna a zjišťuje, kde je vlastně pravda

Eva Lenská
Foto: Nutprodukce

Na Netflix míří koprodukční slovensko-česko-německé filmové drama režiséra Michala Blaška, které mělo v kinech premiéru na podzim loňského roku. Uvedly ho prestižní filmové festivaly v Torontu a v Benátkách a dočkalo se dvou Cen české filmové kritiky.

Irina (Vita Smačeljuk) je svobodná matka původem z Ukrajiny, žijící na českém maloměstě. Pro svého syna Igora (Gleb Kuchuk) by udělala cokoliv. Platí mu tréninky gymnastiky, pomáhá mu se školou a už řadu let se snaží pro oba získat české občanství. Když odjede na několik dní na Ukrajinu, aby si nechala prodloužit vízum, Igor zůstává v Čechách sám.

Na Ukrajině ji ale zastihne nečekaná zpráva. Igora kdosi surově zbil. Chlapec teď leží v umělém spánku a čeká na operaci. Hlavními podezřelými ze zdánlivě bezdůvodného útoku jsou místní Romové, což Igor po probuzení z umělého spánku potvrdí. Irina se rozhodne bojovat za spravedlnost a její boj zmobilizuje celou společnost. V mnoha případech ale jednostranně. S rostoucí nenávistí a útoky vůči Romům, se Igor rozhodne mámě říct, co se onu osudnou noc skutečně stalo…

Psychologické drama o délce 92 minut natočil velmi progresivní a nadaný režisér Michal Blaško podle scénáře Jakuba Medveckého. Zahráli si v něm také Alena Mihulová, Igor Chmela, Klaudia Dudová, Inna Žulina, Viktor Zavadil a Elizaveta Maximová.

Českým divákům se snímek, momentálně aktuální kvůli válce na Ukrajině, velice líbil. Na ČSFD ho bez zábran chválí, považují ho za přesvědčivý, vyzrálý a silný. Hodnocení 71 % si opravdu zaslouží. I mateřská láska přece může být slepá a pravda jen relativní. Oběť není jen tak obyčejný a laciný film, naopak vybízí diváka k přemýšlení. Zajímavý je i fakt, že Blaško se už podobného tématu dotkl v roce 2015 ve svém krátkometrážním filmu Strach.

Na Netflixu si Oběť budeme moci pustit 23. března.

Zdroj: ČSFD, Totalfilm, česká televize

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Karel Boháček

    Zajímavý současný námět. Dobře natočené.