Záhadné zmizení hereččina otce nebo rekvizita z Jamese Bonda: 10 zajímavostí o českém thrilleru Promlčeno

Eva Lenská
Foto: Bontonfilm

Česko je oproti jiným státům v Evropě velmi benevolentní vůči promlčení závažných trestných činů, což se dle nedávného průzkumu nelíbí zhruba 94% občanů. Možná právě proto vznikl český snímek Promlčeno, jenž na tuto problematiku poukazuje. Navíc je isnpirován skutečným příběhem. Film, který měl premiéru teprve letos v dubnu, bude již za pár dnů na Netflixu!

Radek (Karel Roden) se v roli záhadného muže vrací po dvaceti letech na pár hodin do Prahy, aby zde nalezl jistou mladou ženu, odhalil dávný zločin a vypořádal se s minulostí. V pátrání mu pomáhá rozhlasová moderátorka Eva (Barbora Bočková), která jeho příběh dostane do svého živě vysílaného pořadu.

Svůj plán Radek připravoval několik let a během jeho vyprávění je do pochmurného příběhu vtažena nejen ctižádostivá Eva, ale i pražská kriminálka a další aktéři dlouho zapomenutých událostí. Začíná napínavý boj o čas a spravedlnost. Opravdu už je vše nenávratně promlčeno? 

Thriller Promlčeno natočil režisér a scénárista Robert Sedláček, který dostal Českého lva za snímek Pravidla lži. Na svědomí má i film Jan Palach nebo krimi seriál Sever. Do dalších rolí byli obsazeni Vilma Cibulková, Igor Bareš, Denisa Barešová, Eva Decastelo, Julie Šurková a Vladimír Kratina.

Zajímavosti o filmu:

  • Herečka Julie Šurková, která ve filmu hraje Evinu asistentku, má s promlčením trestných činů osobní zkušenost. Její otec záhadně zmizel v roce 2007 a dosud se nepodařilo zjistit, co se s ním stalo. Herečka myslí, že je s největší pravděpodobností mrtvý.
  • Zatímco Karel Roden točil většinu scén v autě, Barbora Bočková hrála v rozhlasovém studiu Radiožurnálu. Kromě toho kvůli roli prošla kompletní vizuální proměnou.
  • Igor Bareš ve filmu vlastní pistoli, a to konkrétně Walther P99, která patřila Jamesovi Bondovi ve filmech Jeden svět nestačí a Zítřek nikdy neumírá. Jedná se o originál zakoupený před čtyřmi lety v Los Angeles a přivezený do České republiky.
  • Tomáš Břínek (TMBK), přišel na natáčení po třídenní párty a od produkce požadoval léky proti kocovině.
  • Plakát s podpisem Karla Rodena byl vydražen za 102 tisíc korun.
  • Vilma Cibulková prozradila, že má s tématem promlčení také určitou zkušenost. Měla spolužáka, kterého na přechodu v Praze přejelo auto a pachatel nikdy nebyl dopaden. Dnes je to samozřejmě už také promlčeno.
  • Během natáčení filmu nechala produkce speciálně rozsvítit Pražský hrad v době, kdy bývá zhasnutý.
  • Karel Roden si mnoho svých dialogů přepisoval či upravoval. Také oblečení si vybíral sám. Mnohé svršky se mu tak zalíbily, že si část z nich od produkce za symbolickou částku odkoupil.
  • Natáčení probíhalo v Malibu v USA a noční Praze. 
  • Nejnáročnější scénou byla poslední natáčecí a současně i poslední scéna celého filmu. Na jednom pražském parkovišti pár dní před natáčením aktivovali místní provozovatelé fotobuňky, které rozsvěcovaly světla v celém areálu. Pokaždé, když kolem proletěl pták, museli osvětlovači světla předělávat.

Hudbu k filmu vytvořili na zakázku nezávislé kapely a tvůrci Michal Rataj, Oskar Török a Luboš Soukup. Zvuk obstaral Robert Slezák. Snímek, jenž trvá 95 minut, měl v českých kinech premiéru 28. dubna. Na ČSFD má hodnocení 72 %.

Na Netflixu si Promlčeno budete moci pustit už 16. listopadu.

Zdroj: ČSFD, Wikipedia, Totalfilm, Bontonfilm

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.