10 nejlepších sci-fi filmů, které jsou na Netflixu s češtinou

Foto: Warner Bros. Pictures

Sci-fi neboli science-fiction patří mezi nejoblíbenější žánry současnosti. Pojďme se tedy společně podívat, jaké vědecko-fantastické kousky nabízí svým předplatitelům streamovací platforma Netflix. Vybrali jsme 10 nejlepších, které si můžete pustit s českými titulky či s dabingem.

Na hraně zítřka

(Edge of Tomorrow)

William Cage patří k těm vojákům, kteří se i přes narukování do služby snaží za každou cenu vyhnout první linii. A to i v případě, že celý svět čelí mimozemské invazi, kterou odstartoval před lety meteorit, který s sebou při dopadu na Zemi přinesl mimozemskou rasu Mimiků. Cage díky neuposlechnutí rozkazu končí na armádní základně v Heathrow, kde ho čeká hned následující den boj. Bez přípravy a s mizernou výzbrojí je nasazen do téměř sebevražedné akce. Umírá během několika minut. Jakoby zázrakem však opět ožívá na začátku stejného dne. Znovu ho tak čeká boj a rychlá smrt. Znovu a znovu. Pokaždé je však zkušenější a dokáže své rozvíjející se schopnosti lépe využívat.

Ad Astra

Umělá inteligence ve 22. století je integrována do všech průmyslových odvětví, Měsíc a Mars jsou kolonizovány, lidmi osídlené satelity obíhají kolem Neptunu, nejvzdálenější planety sluneční soustavy. Na Zemi se staví nová babylónská věž. Je to anténa, jejíž konec dosahuje až do vesmírného prostoru a která má sloužit k vyhledávání inteligentního mimozemského života. Tým budující tuto obří stavbu vede Roy McBride. Astronautem se stal díky svému otci, jenž byl velitelem výzkumné expedice projektu Lima. I jejím úkolem bylo pátrat po vyspělém mimozemském životě a před dvaceti lety zmizela kdesi v hloubi vesmíru. Nyní je Země postižena řadou nečekaných katastrof, které zasáhnou i stavbu obří antény. Americké zpravodajské služby se domnívají, že Royův otec stále žije a ohrožení Země má původ v explozích, ke kterým dochází u planety Neptun a souvisí s projektem Lima. Roy je vyslán na vesmírnou misi vedoucí přes Měsíc a Mars až k vnějšímu okraji sluneční soustavy, aby zde otce našel. Jeho cesta však odhalí tajemství zpochybňující samou podstatu lidské existence a jejího místa ve vesmíru.

Star Trek

James Kirk se narodil v den, kdy byla napadena hvězdná loď jeho otce. Od té doby vyrůstal jako poloviční sirotek, nebyl zrovna vzorné dítě, ale přesto se dostal ke hvězdné flotile. Jako kadet se ocitá na palubě U.S.S. Enterprise pod velením kapitána Pikea. Enterprise přijímá tísňové volání z planety Vulcan a vyjíždí na pomoc, ačkoliv posádku tvoří kadeti. Jsou totiž nejblíže. Kirk si ale uvědomí, že okolnosti jsou stejné, jako ten den, kdy zmizel jeho otec, letí do pasti.

Transformers

Před tisícovkami let žili na planetě Kybertron dva druhy robotů schopných mutovat v dopravní prostředky – Autoboti a Deceptykoni. Deceptykoni se však pod vedením Megatrona snažili získat kostku Zážehnici, která sloužila k jejich reprodukci, aby mohli vyhladit všechny ostatní rasy ve vesmíru, nad kterým chtěli převzít vládu. Zážehnice však skončila na Zemi, kam ji následoval i Megatron a kde ji objevil mořeplavec Archibald Witwicky. Souřadnice uložení Zážehnice se propsaly do Witwickyho brýlí. O tisíce let později se Deceptykoni vydávají na Zemi, aby zde nalezli Zážehnici i Megatrona. Zjišťují, že brýle v současnosti patří Witwickyho nesmělému vnukovi Samovi. Někteří z Deceptykonů se pokusí na Sama zaútočit, ale Sama začne ochraňovat jeho nový automobil, který je ve skutečnosti Autobotem. Sam spolu se svou spolužačkou Mikaelou musejí čelit dalším útokům a zároveň se Sam seznámí s dalšími Autoboty vedenými Optimem Priem, kteří jej chtějí ochránit.

Lucy

Lucy je obyčejná blondýna, jejíž přítel ji zaplete do obchodu s drogami. Má doručit kufřík drogovému bossovi Jangovi. Jeho muži ji ale omráčí a balíček s drogou, kterou má propašovat do Evropy, jí zašijí do břicha. Jeden z Jangových strážců Lucy kopne do břicha a díky tomu se balíček v těle poškodí a droga se začne uvolňovat do krve. Lucy je najednou mnohem silnější, rychleji uvažuje a má nadlidské schopnosti. Může za to neznámá substance, která výrazně zvýšila využití její mozkové kapacity. Lucy si uvědomí, že tato droga by v nepravých rukou mohla způsobit katastrofu. Spojí se proto s vědcem Samuelem Normanem, největším odborníkem na lidský mozek, jehož výzkum by mohl být klíčem k její záchraně. V patách má ale Janga a jeho zabijáky, kteří nechtějí o drogu přijít.

Válka světů

(War of the Worlds)

Rozvedený newyorský mechanik Ray Ferrier (Tom Cruise) získává od bývalé manželky na víkend do péče své dvě děti – desetiletou dceru Rachel (Dakota Fanning) a náctiletého syna Robbieho (Justin Chatwin). V té době dochází ve městě k podivným změnám v počasí, včetně několikanásobných úderů blesků do jednoho stejného místa. Když se začne zvedat zemský povrch, odkud vylezou ze svých úkrytů podivné mimozemské stroje, strhne se davová panika. Rayovi je jasné, že musí s dětmi utéct z města pryč. Cesta bude ale obtížná a plná nástrah a nebezpečí.

Kyslík

(Oxygen)

Liz má splnit misi, jež spočívá v kolonizaci planety. Během poslání ale nastal problém, a tak ji uvedli do hyper spánku a nedokážou ji vrátit zpátky. Hlavní postava ztrácí pojem o čase a trpí vidinami. Od osob, se kterými komunikuje, dostává rady, ať se soustředí na své tělo a také na to, co je skutečné. Postupně zjišťuje, že je v komoře zavřená již několik let. Dále se snaží najít motivátor, který spouští její vzpomínky.

Enderova hra

(Ender’s Game)

Když válku rozhodují strategické hry, jsou nejlepší válečníci děti. V blízké budoucnosti přežilo lidstvo ničivou mimozemskou invazi, kterou odrazilo jen s velkými ztrátami na životech. Několik dekád po útoku termiťanů se Země sice zotavila, ale lidé nadále žijí v obavách z nové vesmírné války. Na obranu planety tak vznikla řada nových obranných projektů, které mimo jiné počítají se zapojením nadaných dětí. A nikoliv jako pěšáků v bitvě, nýbrž v roli stratégů a vojevůdců mezinárodní vesmírné flotily. Budoucí velitelé se musí naučit čelit netušeným výzvám a odhadovat bojové chování naprosto cizí formy života. Jedním z takových kandidátů je i sotva náctiletý Ender Wiggin, rekrut výcvikového centra na Zemi. Pokud obstojí v náročných zkouškách, může doufat v povýšení do Bitevní školy, jež obíhá zemskou orbitu. Na kosmické stanici se pak bojové hry mezi dětmi a další válečné simulace stupňují pod vedením plukovníka Graffa. Mimo taktické dovednosti je však nutné v Enderovi probudit rozhodnost a tvrdost vůči nepříteli, jinak může celá mise zklamat. Nadějný velitel ale s postupem času pochybuje, zda se má pro záchranu lidského druhu vzdát své vlastní lidskosti jako je soucit či porozumění druhým.

Neviditelný

(The Invisible Man)

Když Cecilia pochopila, že chodí s psychopatem, bylo už pozdě. Izolovaná v luxusním sídle majetnického vynálezce si uvědomí, že má-li přežít, musí utéct. To se jí podaří, a když se od expartnerova právníka dozví, že její odchod neunesl a spáchal sebevraždu, po letech se může znovu konečně svobodně nadechnout. Navíc je bohatá, protože bývalý přítel jí asi ve zvráceném gestu odkázal obrovský majetek. Tak proč je i dál tak neklidná? Proč má pořád nervy na pochodu? Proč se kolem ní dějí věci, jež nedokáže vysvětlit a které mají čím dál děsivější průběh a důsledek? Existují jen dvě alternativy. Buď se Cecilia regulérně zbláznila, nebo se v její blízkosti pohybuje někdo, kdo je doslova neviditelný.

Venom

Novinář Eddie Brock se stává hostitelem mimozemského symbionta Venoma. Brock se v rámci své práce novináře pokouší již po celé roky odhalit veřejnosti skutečnou tvář známého vědce společnosti Life Foundation Carltona Drakea – jeho odhodlání se přerodilo v posedlost, která mu zlikvidovala kariéru a zničila vztah s jeho přítelkyní. Když do svého těla Eddie vstřebá jeden z Drakeových experimentů – mimozemšťana Venoma – zničehonic zjišťuje, že disponuje novými superschopnostmi a má možnost dělat, cokoliv se mu zachce. Zvrhlý, temný, nepředvídatelný a zuřivý Venom má za následek, že se Eddie zoufale pokouší udržet pod kontrolou své nebezpečné schopnosti, které ho současně velice přitahují a opájejí. Jelikož Eddie a Venom navzájem jeden druhého potřebují k dosažení svých cílů, jejich vzájemné pouto a propojení se prohlubuje – až přestává být jasné, kde vlastně končí Eddie a kde začíná Venom.

Zdroje: TV Prima, CinemaArt, Falcon, TV Nova, Česká televize, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.