Tajemství terakotových válečníků: Nový dokument odhaluje spoustu zajímavostí, o kterých jste do teď možná neměli tušení

Foto: Netflix

Čínská terakotová armáda je jedním z největších archeologických nálezů 20. století. Hliněné sochy, které jsou staré přibližně dva tisíce let, byly objeveny teprve před 50 lety a dodnes jsou odkrývány další. Netflix nyní uvedl dokument Tajemství terakotových válečníků, ve kterém se dozvíte spoustu zajímavostí, o kterých jste možná neměli ani tušení.

Dokumentární film Tajemství terakotových válečníků (Mysteries of the Terracotta Warriors) od režiséra Jamese Tovella se noří do odkazu prvního císaře čínské říše Čchin Š’-chuanga, jehož posedlost nesmrtelností prý vedla k vytvoření tohoto rozsáhlého mauzolea. Rozsáhlý komplex velikosti Manhattanu, který střeží tisíce soch v životní velikosti, byl přitom objeven teprve před 50 lety. A to celkem náhodou, když na místě nálezu místní farmáři kopali studnu.

Film nám dává nahlédnout do vykopávek a historie starověké hrobky, včetně vzestupu a pádu dynastie Čchin. Podrobně popisuje, co archeologický výzkum odhaluje o historii Číny a jejím prvním císaři.

ČTĚTE TAKÉ: DECHBEROUCÍ PŘÍBĚHY STAROVĚKÉ EGYPTSKÉ CIVILIZACE: V DOKUMENTU NETFLIXU ARCHEOLOGOVÉ ODHALÍ TAJEMSTVÍ STARÁ VÍCE NEŽ 4 TISÍCE LET

Během dokumentu se divák dozvídá mnoho zajímavých informací, a mnohé pravděpodobně uslyší úplně poprvé. Věděli jste například, že žádná ze soch terakotových válečníků nebyla nalezena celá? Všechny byly rozbité na kusy a jejich složení zabralo mnoho let. Také se dozvídáme, že na hrobce pracovaly nejspíše z velké části váleční zajatci z dobytých států při snahách o sjednocení Číny. Dokument uvádí, že pracovníků mohlo být až 700 000.

TAKÉ JSME PSALI: SÉRIE, KTERÁ VÁM NEDÁ SPÁT. NETFLIX PŘICHÁZÍ DALŠÍMI DÍLY SKUTEČNÝCH ZLOČINŮ O HRŮZU NAHÁNĚJÍCÍCH SOUSEDECH

Tajemství terakotových válečníků
Foto: Netflix

Tajemství terakotových válečníků odvádí skvělou práci při vysvětlování záležitostí divákům, kteří se o toto téma nikdy příliš nezajímali a nemají o něm žádné informace, což je něco, za co si rozhodně zaslouží uznání. Pochopit divákovi celou situaci skvěle pomáhají nejen záběry na archeologické naleziště terakotových válečníků a spousta rozhovorů, ale také dramatické rekonstrukce, které se točí kolem prvního čínského císaře Čchin Š’-chuanga.

Dokument Tajemství terakotových válečníků je aktuálně 5. v globálním žebříčku TOP 10 nejsledovanějších filmů na Netflixu. V česku se pak drží na 10. místě. Zároveň se těší poměrně dobrému hodnocení ze strany diváků. Na Kinoboxu má Tajemství terakotových válečníků například 65 % hodnocení.

Zdroje: Netflix, FlixPatrol, Kinobox, dokument Tajemství terakotových válečníků

Hodnocení na Kinoboxu: 65 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.