Úspěšný režisér odpoví na otázku, zda je americká policie nezbytnou silou nebo smetištěm korupce. Dokument Moc policie míří na Netflix

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Na Netflix se řítí dokumentární snímek Moc policie (Power), v němž se na Oscara nominovaný režisér ponoří hluboko do dějin americké policie. Tato bezpečnostní složka je v Americe neodmyslitelně spjata s rasovou historií a mnozí se domnívají, že sloužila a slouží především zájmům kolonizátorů, bohatých a bílých.

V roce 2017 se režisér Yance Ford v dokumentu Strong Island zabýval vyšetřováním smrti svého bratra a následným odmítnutím poroty obžalovat muže, jenž ho zastřelil. Se stejným zármutkem a vztekem, který mu tehdy vynesl nominaci na Oscara, se režisér pustil do natáčení nového dokumentu Moc policie.

Jsou američtí policisté nápravnou silou nezbytnou pro boj se zločinci? Nebo smetiště korupce, jehož nekontrolovatelná moc ohrožuje znevýhodňované komunity? Právě těmito otázkami se nový dokument zabývá a ukazuje, jak se policie vyvinula do dnešní podoby.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: NETFLIX ČELÍ OBVINĚNÍ Z POUŽÍVÁNÍ UMĚLÉ INTELIGENCE V DOKUMENTU O MLADÉ VRAŽEDKYNI. VYKRESLIL JI JAKO VESELOU A SPOLEČENSKOU

Moc policie
Foto: Netflix

Je v podstatě nemožné ignorovat souvislosti spojující otrokářské hlídky vytvořené v roce 1700 za účelem vystopování otroků, často násilné policejní potlačování hnutí za občanská práva a nedávná úmrtí způsobená příslušníky policie. Zároveň je však mnoha lidmi po celé zemi policie vnímána jako nezbytná ochrana před zločinem. Denně se vedou debaty o skutečném významu policejní práce a vymáhání případného zneužití moci.

V traileru nového dokumentu zaznívá, že policie zdvojnásobila svoji moc a začíná se vymykat kontrole. Hrozivá kriminalita je na tom ovšem stejně. Ve Spojených státech je policejní moc v podstatě neregulovaná a každý, kdo se tuto bezpečnostní složku snaží dohnat k odpovědnosti, čelí obrovské výzvě.

PSALI JSME TAKÉ: MRAZIVÁ MINISÉRIE NATOČENÁ PODLE SKUTEČNOSTI ZNECHUTILA DIVÁKY NETFLIXU. SKUTEČNÝ PŘÍPAD ASUNTA JE VŠAK JEŠTĚ HORŠÍ

„Největším problémem policie je, že většina škod, které způsobuje, je naprosto legální,” říká jedna z osob v traileru. S komentáři historiků, kritiků americké policie a samotných policistů se dokument pokusí odpovědět na ožehavou otázkou, zda skutečnou moc v Americe nakonec drží policie, nebo lidé, kterým slouží. Dokument Moc policie bude krátce promítán v kinech než 17. května vstoupí na Netflix.

Zdroje: Tudum, The New York Times, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.