Od Gotta po Beyoncé: Nejlepší dokumenty o celebritách, které najdete na Netflixu

Eva Pospíchalová
foto: Netflix

Netflix má nepřeberné množství skvělých dokumentů, které pokrývají různorodou škálu témat, od zločinu, přes sekty až po filmovou tvorbu. Níže jsme sestavili seznam deseti dokumentů, které vám představí život populárních celebrit a umělců.

Minulý rok svět obletěla spousta šokujících dokumentů. Nejvíce svět oslnil osud Marilyn Monroe či Harryho a Meghan, ale o kom se ještě můžeme dozvědět něco víc?

Karel Gott

Celovečerní snímek KAREL, zachycující poslední měsíce života jedné z národních ikon, se stal hitem jak v kinech tak na Netflixu. Před dvěma lety po Vánocích byl dokument dokonce druhým nejsledovanějším pořadem na Netflixu v České republice. Film představuje zpěváka v zákulisí, s rodinou a obecně v jeho soukromém životě.

Lady Gaga

Film Gaga: Five Foot Two, zveřejněn v roce 2017, zachycuje život zpěvačky v období kolem tvorby a vydání jejího alba Joanne, jejího obsazení do filmu A Star Is Born od režiséra a herce Bradleyho Coopera, vystoupení v poločase populárního Super Bowlu a konce jejího zasnoubení s hercem Taylorem Kinneym. Tento film však zasáhne i do velmi intimního života – zpěvačka dá otevřeně nahlédnout do jejího boje s fibromyalgií.

Beyoncé

Dokument Homecoming: A Film By Beyoncé představuje proces přípravy fenomenální zpěvačky na představení Coachella v roce 2018. Centrálním tématem je oslava černošské kultury a navíc černošského feminismu – Beyoncé totiž byla první černoškou, která se stala takzvaným headlinerem pro tento ikonický festival, a její vystoupení se stalo zásadním prvkem moderní popkultury. A vy nyní můžete nahlédnout do zákulisí.

Britney Spears

Britney vs Spears je spíše investigativním kouskem. Skandál s opatrovnictvím, podvody a vydíráním ze strany rodiny Britney Spears před dvěma lety obletěl svět a jestli vám unikl, doplňte si. Dokument komplexně představuje celé toto bizarní období života popové ikony. Jak dopadlo vyšetřování? Jak tomuto případu pomohli věrní fanoušci zpěvačky a jak to vlastně celé začalo? Dozvíte se ve filmu.

Taylor Swift

MISS AMERICANA sleduje oblíbenou popovou hvězdu během přechodné fáze její kariéry v letech 2018 a 2019. Obsahuje flashbacky, rozhovory, domácí videa, záběry ze studia, z koncertů apod. Zaměřuje se však i na citlivá a emocionální témata, jako je boj s poruchou příjmu potravy či diagnóza matčiny rakoviny.

Jennifer Lopez

Ve snímku Jennifer Lopez: Poločas z minulého roku slavná hispánská zpěvačka a herečka otevírá pomyslnou druhou část svého života. Uvidíme nejen velké přípravy na slavnou half-time show s Shakirou, ale poznáme i další stránky života J-Lo. Uvidíme nejen sebevědomou umělkyni, ale i pracující matku. Nahlédněte do zpěvaččina soukromí a její třicetileté pestré kariéry v honosném dokumentu.

Blackpink

BLACKPINK: Light Up The Sky je prakticky prvním dokumentem o jedné z nejpopulárnějších holčičích skupin v historii. Korejská čtveřice zde představí svůj životní příběh a těžkou cestu k vysněné kariéře. Film otevře dveře i do praktik K-Popového hudebního průmyslu a západním posluchačům ukáže, jak tento velký a náročný byznys funguje.

Amy Winehouse

Snímek AMY získal Oscara za nejlepší dokument, a to zcela oprávněně. Zpěvačku, která smutně skonala v pouhých sedmadvaceti letech, představí prostřednictvím domácích záběrů a rozhovorů. Jaká byla dívka v soukromí, co pro ní znamenala hudba a co vedlo k její drogové závislosti? Celovečerní snímek představí umělkyni v nejautentičtější podobě a donutí vás se zamyslet nad šoubyznysem.

Ariana Grande

Populární zpěvačka Ariana Grande vás zve na její Sweetener World Tour v Londýně. Dokument Ariana Grande: Excuse Me, I Love You vás posadí do první řady jejího koncertu a jako bonus zprostředkuje záběry ze zkoušek, zákulisí, příprav a času mezi vstoupeními.

Shania Twain

Country zpěvačka z Kanady, která v osmdesátých letech dobyla svět. V Shania Twain: Not Just a Girl můžeme vidět jak se mladá slečna propracovala ke slávě a k image naprosté ikony, která spojuje žánry a hýbe společností již čtyřicet let i přes různé překážky, a to nejen ve veřejném, ale i osobním životě.

Michael Jordan

A na závěr něco z jiného soudku. Desetidílný dokument Poslední představení (The Last Dance: Relive the Phenomenon) divákům představí poslední sezónu asi nejznámějšího basketbalisty historie. Michael Jordan se zde podělí o dosud nezveřejněné záběry ze šampionátu NBA s týmem The Chicago Bulls roku 1998 a popíše své pocity z konce kariéry. Dokument cílí nejen na fanoušky této legendy, ale obecně milovníky basketbalu. Rozhodně stojí za zhlédnutí!

Zdroj: Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.