Dokument, který navždy změní váš pohled na dětskou zdravotní péči: Postarejte se o Mayu míří na Netflix

Foto: Netflix

Netflix nedávno oznámil, že se během několika příštích měsíců chystá zveřejnit spoustu nových dokumentů. Jedním z nich je také Postarejte se o Mayu (Take Care Of Maya), který se na streamovací platformě objeví 19. června.

Beata a Jack Kowalski v roce 2016 přivezli svou 10letou dceru Mayu do Johns Hopkins All Children’s Hospital v St. Petersburgu na Floridě. Maya si stěžovala na intenzivní bolest a její rodiče uvedli, že u ní byl diagnostikován nepříliš známý komplexní regionální bolestivý syndrom neboli KRBS.

Podle Neurologické kliniky FN Brno jde o etiologicky různorodou skupinu onemocnění, která není jednoznačně patogeneticky objasněná. Vedoucím klinickým příznakem je bolest a vegetativní příznaky. Nejčastěji postihuje končetiny nebo jejich části. Častější u osob středního a vyššího věku (30-70 let), častěji už žen, vyskytuje se však i u dětí.

Beata a Jack vysvětlili, že Maya je kvůli syndromu extrémně citlivá na jakýkoli počet potenciálních podnětů. Obvykle kvůli bolesti na noze a chodidlech používala invalidní vozík, aby se mohla pohybovat.

Personál nemocnice se však Beatě a Jackovi choval velice podezíravě. Maya silně zareagovala, když se jí sestra pokusila provést ultrazvuk a Beata jí řekla, že pomáhají pouze ketaminové injekce. Sestra následně zavolala sociální pracovnici Debru Hansen, která se začala vyptávat a následně podala stížnost na potenciální zneužívání dětí.

TAKÉ JSME PSALI: TOP 7 mrazivých dokumentů podle skutečných událostí: Nechybí únosy, vraždy ani zvrácená sekta

Foto: Netflix

Po dalších tahanicích s úřady se najednou Maya ocitla ve státní péči a zůstala hospitalizovaná v nemocnici. Rodiče ji nesměli navštěvovat. Její matka byla obviněna z toho, že má duševní problémy a lékaři také tvrdili, že Maya žádnou bolestí netrpí, ačkoliv její matka tvrdí opak. Nakonec tvrdili, že si bolest vymýšlí i Maya.

Dívka strávila v nemocnici bez své rodiny několik svátků, včetně svých narozenin a Vánoc. Nic se stále neměnilo a Beata dlouhodobě odloučená od své dcery nakonec spáchala sebevraždu. Dívka se o matčině smrti dozvěděla od svého otce, který měl na jednu hodinu povolenou návštěvu. Soudkyně v dalším soudním sporu dostala dopis, který Beata napsala, než si vzala život. Maya byla poté vrácena zpět do péče svého otce. Když přijela domů, byla slabá a hubenější, než před hospitalizací. Téměř dva roky po tomto zážitku její příznaky začaly ustupovat.

Příběh rodiny Kowalski, který v nadcházejícím dokumentu Netflixu vyprávějí vlastními slovy, navždy změní váš pohled na dětskou zdravotní péči.

Postarejte se o Mayu režíroval Henry Roosevelt. Dokument produkuje Story Syndicate, organizace, kterou založili Liz Garbus a Dan Cogan a za posledních několik let produkovala například dokumenty jako Harry & Meghan, Jak si namazat pracháče na chleba: GameStop nebo Já jsem Vanessa Guillen.

ČTĚTE TAKÉ: Ta dívka z fotky: Znepokojivý dokument vypráví skutečný příběh ženy, která byla 30 let nezvěstná

Zdroje: Netflix, Whats on Netflix, RealScreen, The Cut, Neurologická klinika FN Brno

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.