V berlínském klubu Eldorado boháče sváděli gayové, lesbičky i transsexuálové. Nacisté jim pak vzali osobní práva a svobody

Eva Lenská
Foto: Netflix

Berlínský LGBTQ klub Eldorado těšil svým programem návštěvníky z queer komunity až do počátku 30. let 20. století. Klub navštěvovali například slavný lékař a sexuolog Magnus Hirschfeld, Marlene Dietrich a Charlie Chaplin. Sexuální svobodu, která byla pro Berlín tak typická, ohrozil až příchod nacistů. A právě o tomto bodu zlomu pojednává nový dokument Netflixu Eldorado: Co náckové nesnesou (Eldorado: Everything the Nazis Hate).

Na konci zlatých 20. let kraloval nočnímu berlínskému životu legendární klub Eldorado. V dekadentním prostředí smyslně tančili gayové, lesbičky i transsexuálové před publikem skládajícím se z boháčů a celebrit. Svíjeli se v extázi při elektrizující hudbě jazzové kapely Weintraub Syncopators, opojeni vůní parfémů, rumělky a mužského potu.

Eldorado však bylo i místem plným rozporů. Někteří homosexuální návštěvníci tam chodili oblečeni v nacistických uniformách, mezi návštěvníky navíc patřil i nacistický důstojník Ernst Röhm.

ČTĚTE TAKÉ: Král klonů: Vědec klonoval prasata a pak zkoušel klonovat lidi. Ženy násilím nutil k darování vajíček

„Tato část německé historie je dnes pro mnohé lidi stále neznámá. Historie klubu Eldorado a zejména queer lidí, jejichž pronásledování neskončilo s rokem 1945, byla pro poválečnou veřejnost dlouho nepohodlná a zamlčovaná. Uvedení tohoto dokumentu s tak skvělým partnerem, jakým je Netflix, je důležitým gestem v době, kdy jsou práva LGBTIQ lidí na mnoha místech světa opět vystavena různým tlakům,“ prohlásil o dokumentu režisér Benjamin Cantu.

Klub Eldorado musel být v roce 1932 uzavřen. Do té doby svobodná queer komunita byla pak během několika let zničena nacisty. Mnozí účinkující i návštěvníci byli v následujících letech pronásledováni a vražděni. Režisér, jenž dokument natáčel s převážně queer týmem, se rozhodl, že obětem nechá postavit památník.

Historický dokument Eldorado: Co náckové nesnesou bude na Netflixu dostupný od 28. června.

Zdroj: Netflix, Netflixwoche, Wikipedie

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.