Netflix válcuje kriminálka, ve které bývalý estébák vyšetřuje loupež banky. Kvalitní podívaná, hodnotí Spravedlnost diváci

Michaela Pašková
Foto: Bartosz Mrozowski/Netflix

Na Netflix vtrhl polský kriminální thriller Spravedlnost (Napad/Justice), v němž bývalý policajt vyšetřuje loupežné přepadení banky. Dobová depresivní kriminálka odehrávající se krátce po skončení komunistické éry zaujala diváky natolik, že se po svém uvedení v české TOP 10 probojovala na přední příčky.

Režisér Michał Gazda a producentka Magdalena Szwedkowiczová opět jednou dokázali, že z jejich spolupráce vznikají skvělé filmové kousky. Po loňském polském dramatu Mastičkář, které v Česku drtilo sledovanost, na Netflix vstoupil jejich nejnovější kriminální thriller Spravedlnost, jenž je na tom podobně jako jeho předchůdce.

Kriminální novinka tvůrčí dvojice se odehrává na počátku 90. let. Propuštěnému policajtovi, jehož ztvárnění se ujal polský herec Olaf Lubaszenko, který za film Je třeba zabít Sekal obdržel Českého lva, se naskytne jedinečná příležitost, jak se vrátit k policii. Vedení je ochotno zapomenout na jeho hříchy z dob komunismu výměnou za dopadení skupiny, která stojí za bezohledným přepadením banky.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: NEJLEPŠÍ AKČNÍ FILM ROKU 2024, ŘÍKAJÍ DIVÁCI O NOVINCE ZE STÍNŮ, KTERÁ PRÁVĚ VÁLCUJE NETFLIX. NENECHÁ VÁS ANI JÍT SI UDĚLAT KAFE

Spravedlnost
Foto: Bartosz Mrozowski/Netflix

Recenze na film Spravedlnost od kritiků

Ačkoli Juan Pablo Russo z EscribiendoCine označuje Spravedlnost za bolestně jednoduchý kriminální thriller, Pramit Chatterjee z Digital Mafia Talkies je jiného názoru. „Jedná se o seriózní, dobře utkaný polský kriminální thriller s jasnou vizí,“ píše Chatterjee ve své recenzi. Novinka se zamlouvá i Danielovi Hartovi z Ready Steady Cut. Podle něj se režisérovi povedlo natočit snímek, který od začátku do konce udržuje napětí a děj diváky vtáhne.

Recenze filmu Spravedlnost od mezinárodních diváků

Na Rotten Tomatoes diváci považují Spravedlnost za překvapivě sledovatelné kriminální drama vystřižené jak ze staré školy. „Bylo to opravdu dobré. Obzvláště se mi líbila drsná a realistická atmosféra Polska po pádu komunismu. Skvěle natočené. Málokterý kriminální thriller nechá diváka dopředu vědět, kdo jsou pachatelé, a přesto dokáže udržet jejich zájem,“ píše jeden z diváků ve své recenzi. „Pořádně jsem si to užil. Určitě mohou pokračovat druhým filmem anebo seriálem s oběma detektivy jako parťáky,“ zmiňuje další.

„Je to slušný kriminální thriller natočený minimalistickým stylem. Spíše se zaměřuje na lidské emoce a projevy než na speciální efekty a rychlou akci. Pokud máte rádi tento typ filmů, stojí za to se na Spravedlnost podívat. Herecké výkony jsou vynikající,“ zmiňuje jeden z diváků na IMDb, kde si kriminální novinka vysloužila slušných 6,3 bodů z 10. Tento divák závěrem své recenze uvádí, že pokud jste Polákem anebo rozumíte politickému a společenskému kontextu Polska 90. let, bude vás film o to více bavit.

Spravedlnost
Foto: Netflix

České recenze na film Spravedlnost

Pokud bychom se podívali, jak si novinka vede u nás, viděli bychom u Spravedlnosti na ČSFD dobrých 69 %. Je zřejmé, že film, který se na českém Netflixu v TOP 10 v době psaní tohoto článku v umísťoval na 3. místě, diváky zaujal. Snímek nazývají slušnou postkomunistickou krimoškou, ve které hlavní roli sehrává bývalý estébák v podání polského Colomba.

PSALI JSME TAKÉ: KRIMINÁLNÍ THRILLER ODROVNAL DIVÁKY, I KDYŽ NA NĚKTERÝ BYL AŽ PŘÍLIŠ DRSNÝ. BARVY ZLA SE NYNÍ DOČKAJÍ POKRAČOVÁNÍ

„Na tento film nelze koukat jen jako na obyčejnou kriminálku. Nejlepší na filmu je dokonalé vystižení atmosféry devadesátých let v Polsku. Skvělý herecký výkon hlavního představitele, který sice byl typická komunistická sv*ně, a jediné co mu šlo dobře, byly jeho vyšetřovací instinkty,“ píše jeden z diváků, kdy jiný uvádí, že ho film příjemně překvapil.

„Skvělá hudba, super režie, parádní herecké výkony, solidní dialogy, dobře propracovaný scénář, kde loupež sledujeme ve flashbacích a až v samotném závěru vidíme jak to bylo. Celé to moc dobře graduje, napětím se nešetří a atmosféra je mistrovská.  Ústřední šm*jd je fakt prvotřídní chladnokrevná sv*ně. Jo tohle Poláci uměj skvěle. Dobréj film,“ zmiňuje další divák a jiný dodává: „Spojení Polsko/Netflix se teda opět osvědčilo a je to velmi kvalitní podívaná.”


Zdroje: Netflix, Rotten Tometoes, IMDb, ČSFD, EscribiendoCine, Digital Mafia Talkies, Ready Steady Cut

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.