Odporný případ podle skutečnosti, překvapivě skvělá romantická komedie a další filmy a seriály, které v září bavily redakci Netflixeru

Michaela Pašková
Foto: Miles Crist/Netflix © 2024

Sychravý říjen je v plném proudu, což jen vybízí k tomu, abyste nejenom dali šanci novým kouskům, ale i starším titulům. Protože moc dobře víme, jak obtížné může být vybrat si seriál nebo film, vytvořili jsme pro vás seznam tipů, který by vám s tím mohl pomoci.

Na naše předchozí přehledy tipů se můžete podívat zde.

Co dál? Budoucnost podle Billa Gatese

Tip od Marty

Na Netflix v září dorazil dokumentární seriál, v němž nás jeden z nejbohatších lidí světa zve, abychom se společně s ním a odborníky vydali na cestu poznáním. Jedná se o zajímavý kousek, který vám naše šéfredaktorka doporučuje. „Tenhle dokument mě zajímal už jen kvůli tématům jednotlivých dílů. To, že v něm je Bill Gates, je věc navíc. Každopádně je to fajn dokument, kde jsou jednoduše vysvětlena některá témata a problémy dnešního světa včetně AI, dezinformací, chudoby, nemocí, které sužují svět, nebo klimatické krize.

Není to náročná podívaná, ale spíše něco, co si pustím třeba u vaření a se zájmem to poslouchám, dozvím se zajímavé informace a pohledy odborníků a párkrát jsem se u toho celkem i pobavila. Obzvláště dva první díly byly takové odlehčenější. I na Gatese pak člověk víc pohlíží trochu jinak, než když o něm neustále jen čtěte něco v médiích a komentáře založené z většiny na dezinfu,” uvádí ke svému tipu.

Kompletní recenzi na tento dokumentární seriál si můžete přečíst zde.

Do ohně: Ztracená dcera

Tip od Marty

Netflix je se svými kousky natočenými podle skutečných událostí pověstný. Ať už se jedná o seriály, filmy anebo dokumenty, vždy se jedná o zajímavou a mnohdy děsivou podívanou. Příkladem je dvoudílná série, kterou uvedl v září. Po jejím zhlédnutí se budete sami sebe ptát, co jste to právě viděli.

„Baví mě dokumenty podle skutečných zločinů a tohle je rozhodně jeden z nejlépe natočených a nejzajímavějších, jaké jsem viděla. Zároveň také šílený. Člověk vždycky nechápe, kde se tak odporní lidé v naší společnosti berou a co je k jejich konání vede. Tenhle dokument je o matce, která byla donucena svou matkou ve svých 16 letech dát k adopci dceru. Celý život toho ale lituje a ráda by ji našla. Nakonec se jednoho dne dozví, že je její dítě mnoho let nezvěstné a začne pátrat po tom, kam se její dcera poděla. To, co nakonec zjistí, je opravdu extrém a vážně jsem nečekala, kam až se tento příběh může vyvinout. Koho baví true crime, měl by se na tento příběh podívat… Tohle by nevymyslel snad ani scenárista s tou největší fantazií,” vysvětluje Marta svůj výběr.

Kompletní recenzi a souhrn tohoto případu si můžete přečíst zde.

Emily v Paříži – 4. řada, 2. část

Tip od Marty

„Kdo chce něco na odlehčení a má rád romantiku se špetkou humoru, je tu Emily v Paříži. Tento měsíc na Netflix dorazily zbylé díly čtvrté řady. Oproti nudné první půlce byla tohle skvělá podívaná. Emily narazila na nového mužského – Marcella, který pořádně zamíchal kartami. Není divu, že fanynky na internetu ve velkém používají hashtag #teamarcello a na francouzského šéfkuchaře už většina zanevřela. Bylo skvělé sledovat také uličky a zákoutí Říma, kde se tato část odehrává,” zmiňuje Marta ke svému tipu.

Kdo si Marcella oblíbil, nemusí zoufat, protože streamovací gigant nejenom dal zelenou páté řadě, ale rovněž oznámil, že v ní tato nová postava sehraje zásadní roli. Italský herec Eugenio Franceschini se zkrátka všem dostal pod kůži, čehož jsme si moc dobře vědomi. Čekání na pětku si tak můžete zpříjemnit pročítáním informací o tomto italském herci.

PSALI JSME TAKÉ: 27 ŘÍJNOVÝCH NOVINEK NA NETFLIXU: POKRAČOVÁNÍ JEDNOHO Z NEJLEPŠÍCH THRILLERŮ NEBO DOBRODRUŽNÝ SNÍMEK NATOČENÝ V ČESKU 

Tohle nikdo nechce

Tip od Marty a Kristýny

Uživatelé Netflixu se v září naprosto zamilovali do romantického kousku, který jeho tvůrkyně Erin Foster natočila podle nejlepšího rozhodnutí, jaké kdy udělala – zamilování se do židovského chlapce. Pozornosti neušel ani naší šéfredaktorce Martě.

„Člověk si říká, že to bude jen další romantická komedie plná klišé. Ve skutečnosti je to velmi povedená komedie a nedivím se, že má tak skvělá hodnocení. Je to naprosto skvělý a neotřelý kousek se spoustou vtipu, který jsem si musela pouštět díl za dílem a nechtěla jsem, aby to skončilo. V Tohle nikdo nechce se do sebe zamilují sexy rabín a holka, co se svou sestrou vede podcast o sexu a vztazích. K tomu přidejte šílené rodinky obou dvou… No, a ani byste nevěřili, jak dobrý a zábavný seriál z toho může vzniknout,” uvádí ke svému tipu Marta.

Tohle nikdo nechce
Foto: Stefania Rosini/Netflix © 2024

Tento kousek si nenechala ujít Kristýna, která se rovněž rozhodla ho vám doporučit. „Seriál Tohle nikdo nechce překvapil nejednoho diváka. Mezi takové se řadím i já. Čekala jsem zamilovanou komedii s prvoplánovou zápletkou, a ještě ve formě seriálu. Ale mýlila jsem se, místo nudné love story jsem dostala příběh, který srší energií, vtipem a romantikou. Když se do sebe zamilují dva lidé, kteří pochází z úplně různých světů, děj vás vtáhne a jejich začátky a poznávání prožíváte najednou s nimi. A o koho se jedná? O rabína, který je čerstvě po rozchodu a holku, která chodí na jedno rande za druhým a pak svoje zážitky a další ožehavá témata, jako je na příklad sex, probírá se svou sestrou v podcastu. K tomu mají oba ne úplně normální rodiny. A co z toho všeho vzejde? Na to se můžete právě teď podívat na Netflixu. Věřím, že se brzy dočkáme druhé řady seriálu Tohle nikdo nechce,” vysvětluje svůj výběr Kristýna.

Kompletní recenzi tohoto romantického kousku si můžete přečíst zde.

Obleva

Tip od Radima

V dubnu 2022 HBO Max uvedlo první řadu polského kriminálního kousku, který si vysloužil nominaci na Nejlepší hraný seriál. Solidní polskou kriminálku si nenechal ujít ani Radim, který vám její zhlédnutí doporučuje. „Nejen americkou filmovou produkcí musí být živ člověk. HBO nyní nabízí druhou sérii polského detektivního seriálu Obleva. Děj je klasickým pátráním po (brutálním) vrahovi, ale kouzlo seriálu spočívá v jeho aditivech. Policistka Zawieja je sice klasickou umanutou zástupkyní svého druhu, ale charisma má takové, že posunuje počin o level výš. Lepší už ale nemůže být vizuální dojem z filmu. Syrové prostředí přístavu Štětín uprostřed zimy, skvělé záběry, atmosféra, co vyráží dech. Zkrátka něco, co v nedělní detektivka na ČT opravdu nenabídne,” zmiňuje.

Monstra: Příběh Lylea a Erika Menendezových

Tip od Terezy a Michaely

„Jako milovnice true crime tvorby jsem si nemohla nechat utéct tuto žhavou novinku. Jako pokračování povedeného a opěvovaného seriálu o zabijákovi Jeffrey Dahmerovi se tvůrci vrhli na další kontroverzní příběh. Tentokrát vypráví zapeklitý příběh kontroverzních bratrů Menendezových, kteří v roce 1989 nelítostně zastřelili své rodiče.

V devíti epizodách se filmařům povedlo zachytit několik teorií nejen o tom, co se v honosném domě v Beverly Hills tenkrát opravdu stalo, ale také mapují, co brutální vraždě předcházelo. Divákovi tak nepodstrkují, co by si o Erikovi a Lyleovi, kteří svého času patřili k miláčkům Ameriky, měl myslet. Sledující se ale zároveň ocitá ve víru těžko uchopitelných emocí, které nejspíš nedokáže rozuzlit ani na samotném konci seriálu. I přesto je ale druhá řada série Monstrum povedeným navázáním na předchozí hit od Netflixu. Rozhodně ale není pro nenáročné diváky, slabší povahy nebo zkrátka pro ty, kteří si u televize touží ‚jen‘ trochu odpočinout,” zmiňuje ke svému výběru Tereza.

Monstra: Příběh Lylea a Erika Menendezových
Foto: Miles Crist/Netflix © 2024

Mně nezbývá nic jiného než s ní souhlasit. Pokud máte slabší žaludky, příběhu nechvalně proslulých vraždících bratrů se vyhněte. Jako někoho, kdo si o jejich případu zjišťoval informace a pročítal hromadu článků nejrůznějšího ražení, mě zajímalo, jak si Ryan Murphy a Ian Brennan s natočením něčeho takového poradí.

Věděla jsem, co můžu od bratrů Menendezových čekat, a to jsem také dostala – skvělou podívanou. Nicholas Alexander Chavez (Lyle) a Cooper Koch (Erik) mají podle mě před sebou slibnou kariéru, a ještě o nich určitě uslyšíme. Druhou sérii Monster hodnotím kladně. Za sebe vám mohu jen doporučit, abyste na jejich příběh pohlíželi jako na samostatný kousek a neměli tendence vše srovnávat s Dahmerem. Jinak byste ve finále mohli být lehce zklamaní.

Nyní se těším na třetí pokračování, protože tentokrát se tvůrci rozhodli zpracovat příběh Eda Geina, prvního sériového vraha, jenž se stal celebritou. V případě, že se pánové nebudou držet zpátky, mohli by vytvořit něco, o čemu se bude ještě léta hovořit.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: PŘIPRAVTE SE NA INTENZIVNÍ ZÁŽITEK: V HOROROVÉM THRILLERU NEHÝBEJ SE NASTANE ODPOČÍTÁVÁNÍ SMRTI V REÁLNÉM ČASE 

Lovci z konce světa

Tip od Michaely

Začátkem roku na Netflix vstoupil jihokorejský akční sci-fi kousek, který jsem zařadila do svého pomyslného seznamu „někdy se na to podívám”. Jsem ráda, že jsem nedala na rozporuplné recenze a přece jen dala tomuto filmu šanci. Ma Dong-seok, který ztvárnil Gilgameshe v Eternals, v Lovcích z konce světa jako neohrožený lovec rozdává jednu ránu za druhou, přičemž to někdy působí vážně vtipně. Spoustě padouchům zkrátka dopřeje svými pěstmi dlouhý spánek. Jeho cílem v apokalyptické pustině, ve kterou se Soul po děsivém zemětřesení proměnil, je zachránit dívku, jež se vydala za lepší budoucností. Ve finále se ukáže, že v bytovém komplexu není vše tak růžové, jak se na první pohled zdá. Čeká tam na nás jeden pořádně vyšinutý doktor a jeho banda zmutovaných vojáků.

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů

Tip od Michaely

Závěrem září Netflix do své nabídky zařadil dobrodružné fantasy, které vstoupilo do kin v loňském roce. Nejprve mě zajímalo, co všichni na tomto filmu mají. Přece jenom v poslední době vycházely kousky, které nikdy neměly spatřit světlo světa. Samozřejmě jsem věděla, že ve filmu hraje Regé-Jean Page, který v jedničce Bridgertonových zaválel natolik, že se dámám při pohledu na něj podlamovala kolena. Ale to by pořád nevysvětlovalo, proč mi ho loni všichni doporučovali. Takže když tento snímek vstoupil na Netflix, musela jsem si ho pustit. A nelitovala jsem.

Přes dvě hodiny trvající snímek je něčím, co jsem dokázala hravě sledovat, aniž bych potřebovala nějakou přestávku, a to se mi, dámy a pánové, u novějších filmů už skoro nestává. Byla jsem vržena do světa, ve kterém se zdálo, že nic není nemožné. A to ani nemluvím o hláškách, které tam padaly. Během scény, ve které byly zemřelým za pomoci kouzla pokládány otázky, jsem se řechtala natolik, že si sousedi museli myslet, že jsem se snad zbláznila. Ještě teď mám tendenci chtít se vydat za posledním chlapíkem a položit mu pátou otázku. Zřejmě si tam chudák stále ve svém hrobě povídá o knihách. No, co už. Jednoduše, takto má vypadat filmová podívaná!

Zdroje: Redakce Netflixeru

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.