Odzbrojující útok na city, říkají diváci o dramatu Velký dar. Emotivní snímek si právě podmanil Netflix

Kristyna Dvorackova
Foto: Fox Searchlight Pictures / Wilson Webb

Netflix před pár dny přidal do své nabídky americké drama s názvem Velký dar (Gifted), které si okamžitě našlo své místo v TOP 10 nejsledovanějších filmů. Snímek byl poprvé uveden v kinech v roce 2017 a v hlavních rolích se představili Chris Evans, kterého velice dobře znáte díky postavě Kapitána Ameriky z Avengers, malá Mckenna Grace a Lindsay Duncan. Režisérem snímku je Marc Webb.

O čem vypráví snímek Velký dar

Frank Adler (Chris Evans) je strýc sedmileté Mary (Mckenna Grace), o které ostatní říkají, že je zázračné dítě. Frank se Mary ujal poté, co její matka, jeho sestra, spáchala sebevraždu. Mary ve svých sedmi letech řešila matematické rovnice, které dělaly problém i dospělým. Tento talent zdědila právě po své matce, která číslům zasvětila celý svůj život. Jedním z důvodů, proč to tak bylo, byla její matka Evelyn (Lindsay Duncan), která chtěla, aby o jejím velkém daru věděl celý svět.

Frank ale chtěl pro Mary jiný život, než měla její maminka. Chtěl, aby vyrůstala jako ostatní děti. Chodila na obyčejnou školu, měla kamarády, domácího mazlíčka a koníčky. Když ale Mary začala navštěvovat tamní školu, jejího talentu si okamžitě všimla její třídní učitelka Bonnie (Jenny Slate). Po prvním Maryině školním konfliktu navrhla Frankovi ředitelka školy, aby přestoupila do školy pro nadané děti. Frank to ale odmítnul. V tu chvíli ale ještě netušil, jaké to bude mít následky.

Aktivní ředitelka kontaktovala Frankovu matku, Maryinu babičku, která do té doby o svoji vnučku neměla zájem. Vše se ale změnilo, když zjistila, že je Mary stejně talentovaná jako její zesnulá dcera. V tu chvíli Evelyn naplánuje Mary celý život a začíná soud o svěření do péče.

ČTĚTE TAKÉ: KRIMI DRAMA PODLE SKUTEČNÉ UDÁLOSTI OVLÁDLO NETFLIX. NADPRŮMĚRNÉ HERECKÉ VÝKONY A VÝBORNĚ NATOČENÉ, CHVÁLÍ DIVÁCI NOVÁ MONSTRA

Dvacet minut před koncem filmu, když už si myslíte, že jste emočně úplně vyždímaní, končí soud dohodou a Mary musí k pěstounské rodině. Mary se na Franka zlobí, nechce od něj pryč. Neukonejší ji ani její jednooký kocour Fred, kterého si k nové rodině může vzít s sebou. Tím ale snímek nekončí. Jednoho dne si Bonnie všimne na nástěnce ve škole plakátů se zvířaty k adopci. Na jednom z nich je právě Fred. Frank se pro kocoura okamžitě vydává. Dozví se, že rodina dala Freda pryč kvůli alergii. Jediný člověk, který má alergii na kočky, a Frank ho zná, je jeho matka. Frank jede za Mary, protože se domnívá, že tam najde také Evelyn. A jeho domněnka je správná. 

Jak příběh končí a u koho bude malá Mary vyrůstat? To vám přeci nebudeme prozrazovat.

Recenze dramatického filmu Velký dar

Dramatický snímek Gifted se poprvé představil divákům v kinech v roce 2017. Okamžitě sklidil mnoho pozitivních reakcí. Na ČSFD má skvělé hodnocení, celých 80 %. Nadprůměrné hodnocení nemá jen u nás, ale i v zahraničí. Na světové hodnotící platformě Rotten Tomatoes získal od diváků 73 % a filmových kritiků dokonce 85 %.

„Odzbrojující útok na city. Marc Webb konečně přestal mrhat svým nesporným režisérským talentem se Spider-Manem a vrátil se ke svým kořenům vyrůstajícím z amerického nezávislého filmu,“ stojí v jedné z recenzí na ČSFD.

„Již dopředu jsem tak nějak tušil, že by mi tento snímek mohl padnout do oka a líbit se. Předpoklad to byl správný. Je sice pravdou, že v určitých chvílích je možná zbytečně prvoplánově emotivní, avšak to mi nevadilo. K podobným příběhům zkrátka emoce patří a neřekl bych, že by to v případě Gifted působilo lacině,“ píše se v další, kde autor chválí jak herecké výkony, tak i samotný děj.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: FILM, ZE KTERÉHO BYLO DIVÁKŮM ZLE A PRCHALI ZE SÁLU, NEBO VÁLEČNÉ DRAMA S KATE WINSLET ANEB NA CO V ŘÍJNU DO KINA

Samozřejmě se i v případě tohoto filmu najde pár negativních recenzí, ale to už k tomu patří. Většina diváků se ale shoduje na tom, že se jedná o skvělý snímek plný emocí. Pokud jste ještě neviděli, na Netflixu si film Velký dar můžete pustit právě teď.

Zdroje: FlixPatrol, ČSFD, Rotten Tomatoes, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.