Film, ze kterého bylo divákům zle a prchali ze sálu, nebo válečné drama s Kate Winslet aneb Na co v říjnu do kina

Foto: Bioscop

Chodíte rádi do kina? V tom případě se v říjnu budete jen těžko rozhodovat, na co jít, protože nabídka je velmi bohatá. Zahrnuje například úspěšné tituly z letošních festivalů v Karlových Varech, Benátkách nebo v Cannes. Na své si přijdou jak milovníci českých filmů, tak fandové zahraničních. Nechybí ani jeden snímek pro děti a dva válečné.

Poklad

Temperamentní Julie se nečekaně vydává na druhý konec světa za svým otcem Karlem, aby si s ním jednou provždy vyříkala jejich minulost. A také aby zjistila, proč se jí najednou ozval s tím, že od ní potřebuje půjčit větší částku peněz. Cesta ji zavede až na indonéský ostrov Bali, kde se nejen setká se svým otcem, ale navíc se díky němu stane účastníkem výpravy za legendárním pokladem, o kterém se traduje, že je navždy ztracen. Podle zaznamenaných pověstí a zápisů se jedná o truhly plné zlata a drahokamů, které v 16. století převážela portugalská loď do Evropy a ztroskotala v malackém průlivu. Julie tak má i díky své bojovnosti a tvrdohlavosti jedinečnou příležitost nalézt nejen znovu ztracený vztah s komplikovaným otcem, ale možná i tento bájný poklad.

Hrají: Veronika Khek Kubařová, Jiří Langmajer, Petra Bučková, Kateřina Marie Fialová a Tadeáš Moravec

Datum premiéry: 24. října

ČTĚTE TAKÉ: NETFLIX VÁLCUJE ČESKÉ DRAMA JEDNA NOC. OŽEHAVÉ TÉMA A FILM S DUŠÍ, KTERÝ JE SYROVÝ AŽ NA KOST, ŘÍKAJÍ O NĚM DIVÁCI

Joker: Folie à Deux

Neúspěšný komik Arthur Fleck se ve filmu Joker: Folie à Deux během uvěznění v Arkhamské státní nemocnici setkává s láskou svého života, Harley Quinn. Po jeho propuštění se oba pustí do romantického neštěstí odsouzeného k zániku.

Snímek měl premiéru na filmovém festivalu v Benátkách, takže pokud váháte, přečtěte si první recenze.

Hrají: Joaquin Phoenix, Lady Gaga, Zazie Beetz, Brendan Gleeson a Catherine Keener

Datum premiéry: 3. října

Jiný člověk (A Different Man)

Edward je živořící herec, kterému k příležitostným rolím pomáhá jeho vážnou chorobou znetvořený obličej. Na to, že se na něj dívají jako na zrůdu, si už dávno zvykl, přesto je rád, že existují lidé, kteří se víc zajímají o jeho povahu. Taková je například trochu výstřední sousedka Ingrid, začínající divadelní režisérka, jejíž ambicí je napsat hru o Edwardovi a jeho životě. Ten se radikálně změní, když se Edward rozhodne podstoupit experimentální chirurgický zákrok, který slibuje, že se stane „jiným člověkem“. A to doslova. Operace se vydaří a Edward rázem vypadá jako úplně obyčejný Američan. Brzy však zjišťuje, že ztráta výjimečnosti, byť okolím vnímané spíše negativně, mu schází víc, než by čekal. Změna, která měla být k lepšímu, ho vyšle na životní dráhu, jež končí ve stanici „Všechno je špatně“.

Snímek byl uveden i na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech a na ČSFD si vysloužil skvělé hodnocení 75 %.

Hrají: Sebastian Stan, Renate Reinsve, Marcell Gellért, Adam Pearson a Juney Smith

Datum premiéry: 3. října

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: KVÍZ: PŘIŘAĎTE SPRÁVNĚ ZÁPORNÉ POSTAVY K POHÁDKÁM, DO KTERÝCH PATŘÍ

Substance (The Substance)

„Snili jste někdy o lepší verzi sebe sama? Jste to stále vy. Jen ve všech ohledech lepší. Opravdu. Zkuste tento nový produkt. Nazývá se Substance a MNĚ ZMĚNIL ŽIVOT!“ Na tuto reklamu narazí stárnoucí hvězda Elizabeth Sparkle v pravou chvíli. Její kariéra uvadá skoro stejně jako její zralé tělo a zoufalá situace si žádá zoufalé činy. A tak se na scénu dostává její mladší, svěžejší, ale také řádně dravé já. Show může začít! Satirická komedie? Ale kdeže! Spíš pořádně krvavý body horror! To všechno a ještě mnohem víc! Uvidíte neviděné a nezapomeňte, že pokud byste si někdy pořídili dvojníka – jste to pořád jen vy. A musíte se střídat! Každých sedm dní. Dokonalá rovnováha…

Na festivalu v Cannes si tento šokující krvák roku vysloužil třináctiminutové ovace ve stoje. Na ČSFD má skvostné hodnocení 80 %. Když se film promítal již dříve u nás, například na festivalu ve Varech, někteří diváci dokonce odcházeli ze sálu, jak moc je znechutil.

Hrají: Demi Moore, Margaret Qualley, Dennis Quaid, Hugo Diego Garcia a Oscar Lesage

Datum premiéry: 10. října

Rok vdovy

Hlavní hrdinkou filmu Rok vdovy je tlumočnice Petra, která se vlivem tragické události smiřuje s tím, že se z ní ve čtyřiceti letech stala vdova. Brzy zjistí, že zármutek není jedinou výzvou, které musí čelit. Přidává se starost o dospívající dceru a tlak ze strany manipulativní tchyně. A pak tu je celá byrokratická mašinerie, která smrtí člověka ožívá. Hypotéky, půjčky, nájmy, poplatky, nekonečné dědické řízení. Mezi troskami svého života však Petra krok za krokem nachází odvahu k novému začátku a návratu do světa, ze kterého zmizel její hlavní opěrný bod.

Celovečerák natočený na motivy skutečných událostí je křehkou a dojemnou studií procesu truchlení v současné společnosti.

Hrají: Pavla Beretová, Julie Šoucová, Zuzana Kronerová, Tomáš Bambušek a Lucie Žáčková

Datum premiéry: 10. října

Lee: Fotografka v první linii (Lee)

Lee Miller začala svou kariéru jako prominentní modelka, pohybující se v předních módních kruzích Paříže a New Yorku. To se však brzy změní. V roce 1938 tráví dovolenou na prosluněném jihu Francie se svými nejbližšími přáteli z uměleckých kruhů a soustředí se už výhradně na svoji vlastní práci fotografky. Její osudovou láskou se stává anglický obchodník s uměním Roland Penrose. Hrozba války visí ve vzduchu a téměř přes noc se všechno v jejich každodenních životech zcela změní. Po přestěhování do Londýna Lee odmítá dělat, co se od žen ve válce očekává. Místo toho se rozhodne postavit patriarchátu a dokáže nemožné. Samotná se vydává na frontu v Evropě. Jako válečná korespondentka a fotografka pro magazín Vogue se ocitá v první linii nejkrutějších bojů druhé světové války.

Film byl již loni uveden na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. Na ČSFD má skvělé hodnocení 74 %.

Hrají: Kate Winslet, Alexander Skarsgård, Andrea Riseborough, Marion Cotillard a Josh O’Connor

Datum premiéry: 10. října

NAPSALI JSME TAKÉ: RECENZE: CO DÁL? BUDOUCNOST PODLE BILLA GATESE JE SÉRIÍ K ZAMYŠLENÍ NAD AKTUÁLNÍMI PROBLÉMY, KTERÝMI ROZHODNĚ NEJSOU ČIPOVANÉ HRANOLKY

Goebbels (Goebbels and the Führer)

V roce 1938 je ministr propagandy Joseph Goebbels na vrcholu své moci a popularita Hitlerovy politiky dosahuje obrovských výšin. Diktátor teď rozhodnými kroky směřuje k jisté válce. Goebbels se stává hlavním iniciátorem protižidovského pogromu a k tomu produkuje první antisemitské propagandistické filmy Žid Süß a Věčný žid. Film je příběhem největšího manipulátora všech dob, muže, který dokázal mobilizovat masy a formovat veřejné mínění tak, aby ospravedlnil brutální činy 2. světové války a hrůznou genocidu milionů lidí.

Hrají: Robert Stadlober, Franziska Weisz, Fritz Karl, Sascha Göpel, Katia Fellin

Datum premiéry: 24. října

Bambi: Příběh života z lesů

Malý koloušek Bambi žije s maminkou uprostřed lesů. Jeho dny jsou od narození naplněny nejen skotačením, ale i poznáváním tajemství lesa. Matka ho každý den učí nové věci, aby se, až vyroste, stal silným a statečným jelenem. Jeho nejbližší přátelé jsou králík Dupík a mýval Kvítek, se kterými se dá i pod dohledem rozvážného havrana zažít spousta legrace. Nejvíc času Bambi tráví s kamarádkou, mladou laňkou Fili, která nezkazí žádnou zábavu. Na podzim však jejich bezstarostný život změní příchod lovců. Během zoufalého úprku je Bambi oddělen od matky a zůstává sám. Vyděšeného ho najde majestátní jelen, kterým není nikdo jiný než jeho otec. Bambi se musí naučit, jak se chránit před nebezpečím divočiny a jak dospět.

Český dabing: Tereza Ramba

Datum premiéry: 24. října

Zdroj: CinemArt, KVIFF, ČSFD, Aerofilms, Bioscop, Donart Film

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.