Kriminální thriller odrovnal diváky, i když na některý byl až příliš drsný. Barvy zla se nyní dočkají pokračování

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Netflix koncem května uvedl polský snímek Barvy zla: Červená (Kolory zła: Czerwień / Colors of Evil: Red), který mnohé diváky vyvedl z míry. Sama autorka knižní předlohy v minulosti přiznala, že nápad na napsání příběhu o muži, který ženám uřezává rty, se jí zrodil v mysli poté, co ji zaujal pořad o vrahovi, jenž svou oběť stáhl z kůže. Thriller zaujal diváky natolik, že jeho tvůrci přicházejí s dobrou zprávou.

Když v roce 2019 Małgorzata Oliwie Sobczak vydala první díl své kriminální série Barvy zla, zřejmě netušila, jaký bude mít úspěch. Čtenářům se vyšetřování otřesného případu prokurátorem Leopoldem Bilskim opravdu zalíbilo, což vyústilo v další díly. Po Červené následovala Černá, Bílá a Žlutá.

Bylo jen otázkou času, než se knižní série dočká své hrané adaptace. Do hry vstoupil Netflix a dopřál thrilleru Barvy zla: Červená filmovou podobu, která na ČSFD dosahuje slušných 72 %. V recenzích o snímku diváci uvádějí, že se jedná o poměrně solidní thriller, který dobře zpracovává násilí páchané na ženách.

„Poláci mě hodně pozitivně překvapili. Nechápu, proč stejně kvalitní krimi ze současnosti nejsou schopni natočit Češi,“ píše na adresu filmu jeden z diváků. „Násilí, krutost, špína, přesto rodičovská láska a osud. To všechno krásně zabalené v obalu od Krówki. Doporučuji,“ uvádí další.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: KRIMI DRAMA PODLE SKUTEČNOSTI OVLÁDLO NETFLIX. NADPRŮMĚRNÉ HERECKÉ VÝKONY A VÝBORNĚ NATOČENÉ, CHVÁLÍ DIVÁCI MONSTRA

„Film byl dobrý, ale příběh drsný. Zvrat jsem čekala a přišel. Hlavní hrdinky mi bylo líto, protože toužila někam patřit a po lásce, ale měla strašnou smůlu. Nechápala jsem, proč prostě neodjela pryč. To bylo trochu nelogické, že ani nebojovala. Jen se svěšenými rameny vejde do domu hrůzy,“ zmiňuje jiná divačka.

Vzhledem k tomu, že se thriller Barvy zla: Červená stal hitem, který kraloval žebříčku neanglicky mluvených filmů, mnohé zajímalo, jestli Netflix bude mít zájem adaptovat i další díly. Podle polského webu zawsze Pomorze režiséra Adriana Paneka streamovací gigant konečně oslovil, aby se postaral o natočení pokračování nazvaného Černá.

PSALI JSME TAKÉ: PŘIPRAVTE SE NA INTENZIVNÍ ZÁŽITEK: V HOROROVÉM THRILLERU NEHÝBEJ SE NASTANE ODPOČÍTÁVÁNÍ SMRTI V REÁLNÉM ČASE

V druhém díle je prokurátor Leopold Bilski přeložen do malého města Kartuza, kde se opět snaží přizpůsobit novému prostředí. Po úspěšném složení zkoušek se jeho novou kolegyní stává Ania Górska, jejímž prvním případem je zmizení třináctileté dívky. Netrvá to dlouho a beze stopy zmizí další dítě. Bilski neváhá a společně se svou kolegyní se vydává pátrat po další bestii. Mezitím do Kartuzy přijíždí spisovatelka, která se svým synem obývá dům u jezera. Nečekaně ji dostihne její nepříjemná minulost. Podaří se jí překonat temnotu starých časů? A jak je s případem mizení děti spojena?

Barvy zla: Červená
Foto: Netflix

Zatím je obtížné odhadnout, kdybychom se uvedení druhého dílu Barvy zla: Černá mohli dočkat.


Zdroje: Netflixer, ČSFD, zawsze Pomorze, tania ksiazka

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.