Filmová branže je genderově vyvážená, myslí si mladí tvůrci v Česku. Podporu ale příliš nedostávají

Tereza Pulgretová
Foto: Pixabay

O současném stavu české kinematografie se v poslední době mluví často. K tématu se vyjadřují etablování tvůrci, rádi se ale ozvou i fanoušci filmu. Na téma genderových nerovností v branži se odborníci nedávno zeptali také mladých adeptů, kteří by v oboru chtěli pracovat. Výsledky, které průzkum přinesl, možná nejspíš mnohé překvapí.

Co si myslí zájemci o práci ve filmovém průmyslu se rozhodli zjistit výzkumníci z agentury STEM/MARK. Na otázky týkající se platu, budoucnosti oboru nebo diskriminace na základě pohlaví se v Česku ptali 358 osob ve věku od 15 do 34 let.

Zmiňovanou nerovnost ale podle průzkumu vnímá jen necelá čtvrtina respondentů, z toho 20 procent tvoří muži, dalších 29 procent ženy. Ty nejčastěji registrují projevy nerovnosti u odměňování, zatímco muži vidí jako problematický nedostatek mentoringu.

ČTĚTE TAKÉ: KOMEDIE JE PRO LIDI V ČESKU SPROSTÉ SLOVO. OBSAZUJÍ SE TU DOKOLA TI SAMÍ HERCI, ŘÍKÁ REŽISÉR ÚSPĚŠNÉHO DOKUMENTU O MLADÝCH HUDEBNÍCÍCH

Téměř 60 procent dotazovaných považuje tuzemskou filmovou branži z hlediska genderové rovnosti za vyváženou. Vnímání rozdílů se ale liší podle konkrétních pozic a profesí, v níž chce budoucí generace pracovat. Nejčastěji diskriminaci vnímají scenáristé, nerovnosti v platových podmínkách tvůrci animovaných snímků. Nedostatek mentoringu zmiňovali nejvíc zájemci o zvukovou produkci.

O budoucnost domácí kinematografie se ale mladí talenti příliš nebojí. Většina z nich si navíc myslí, že na ně v současné době čeká víc pracovních příležitostí, než jaké měli jejich předchůdci. Obzvlášť ženám se současná tvorba jeví jako atraktivní pro zahraniční diváky.

Nepříliš optimisticky však dopadly otázky týkající se podpory začínajících tvůrců ze strany odborných institucí. Jen 28 procent dotazovaných se domnívá, že se jim dostává dostatečné pomoci.

Zdroje: Společnosti Allwyn

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.