Ponožka na penis nebo digitální bradavky. Herci při natáčení erotických scén používají hromadu zajímavých pomůcek

Foto: Netflix

Poslední dobou je ve filmech a seriálech čím dál více erotických scén. Mnozí diváci pak často přemýšlejí, jak se takové scény asi natáčí. Co se ale ve skutečnosti děje v zákulisí?

Podobně jako režisér kaskadérů je koordinátor intimity zodpovědný za natáčení sexuálních scén. A hlavně zajišťuje, aby se herci cítili pohodlně a souhlasili s tím, co se o nich požaduje.

V důsledku hnutí #MeToo v roce 2017 se HBO stala první sítí, která se zavázala najmout koordinátory intimity pro natáčení nahoty nebo sexuálního obsahu. Od té doby ji následovaly i další společnosti. Koordinátoři intimity brzy začali být pro filmový průmysl naprosto nezbytní.

Foto: Netflix

Jak se vlastně natáčí scény plné sexu?

„Než si promluvím s herci, debatuji s režisérem, abych získala představu o tom, jaké záběry požaduje. Například zjišťuji, kolik nahoty má být vidět. Pokud to herci není příjemné, zjistím, zda je možné natáčet z boku nebo zezadu. Procházíme možnosti, které budou sedět do příběhu,“ vysvětluje koordinátorka intimity Mia Schachter pro Radio Time.

„Když přijedu na natáčení, proberu s herci jejich nahotu. Choreografujeme scénu a děláme soukromé zkoušky. Herci spolu navzájem diskutují o tom, kde je jim příjemné se dotýkat a jak,“ říká dále s tím, že je následně nutné informovat střihačský tým o tom, co a jak následně postříhat.

Během natáčení koordinátorka intimity pomáhá s jakýmkoliv pohybem je potřeba. „Stalo se už párkrát, že se jeden herec při natáčení intimní scény omylem dotkl druhého způsobem, který nebyl dříve dohodnut. Pokud k tomu dojde, vedeme rozhovor o překročení hranic a snažíme se zjistit, zda to tak je stále v pořádku. Případně znovu natočíme záběr,“ vysvětluje Mia Schachter.

Když vidíte na obrazovce penis, často to není penis dané osoby, je to protetický penis. „Nikdy neexistuje žádný kontakt genitálu s genitálem,“ uvádí na pravou míru odbornice na sexuální scény. Když tedy na obrazovce vidíme dva nahé lidi, kteří spolu mají sex, mají stydkou paruku (merkin), která vše zakryje. Muž pak má protetický penis a nedojde k dotyku kůže na kůži nebo dotyku genitálií.

Foto: Netflix

Výbava koordinátora intimity

Ve výbavě koordinátora intimity se najde spousta dalších zajímavých pomůcek. Jednou z nich jsou například nálepky na bradavky. Hereččiny reálné bradavky během natáčení nikdo nevidí a do filmu se pak dosadí digitálně.

K zakrytí bradavek nebo ženských genitálií se také používají swim shapers. Jde o trojúhelníkové vycpávky, které se obvykle dávají například do horního dílu plavek. Sexuální scény se natáčejí často také v tělovém spodní prádle.

Dále do takové výbavy patří hibue, tedy tanga bez nohaviček, které se nalepí na pánev a působí jako bariéra mezi genitáliemi. Muži zase mají na penisu ponožku. „Doslova jde o ponožku,“ řekla v roce 2015 pro časopis Glamour scénáristka Michelle Ashford.

Při simulaci sexu jsou pak mezi herci umístěny rekvizity jako například polštáře. Když nějaký herec odmítá natáčet nahotu, použije se pro jeho tělo dvojník. Věci se mohou trochu zkomplikovat, pokud scéna vyžaduje, aby byla současně vidět tvář herce i jeho nahé tělo. V těchto případech se postprodukčně spojí tvář herce a tělo jeho dvojníka.

Zdroje: RadioTimes,  Glamour, Insider, New York Times

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.