První sériový vrah, který se stal celebritou: Netflix představí další Monstrum. Jeho řádění bylo předlohou Mlčení jehňátek  

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Skutečné příběhy sériových vrahů diváky vždy lákaly. Po neuvěřitelném úspěchu limitované série Dahmer před pár dny Netflix uvedl příběh vraždících bratrů Lylea a Erika Menendezových. Zároveň bylo oznámeno, že se hrané adaptace dočká i příběh šílence Eda Geina, který je považován za prvního sériového vraha, jenž se stal celebritou. Jeho řádění dokonce inspirovalo režiséra Alfreda Hitchcocka.

Pozor, článek může obsahovat spoilery a není určený pro slabší povahy.

Když v roce 2022 Netflix uvedl limitovanou sérii DAHMER – Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera, zřejmě netušil, jaký rozruch tím způsobí. Nejenom, že tato série zaznamenala neuvěřitelný komerční úspěch, ale zároveň ji provázela celá řada kontroverzí. K nelibosti příbuzných obětí, kteří seriál označili za necitlivý, si kousek vysloužil čtyři nominace na Zlatý glóbus.

Po úspěchu této série, která na Kinoboxu dosahuje 84 %, se Netflix rozhodl zpracovat příběh dvou nechvalně proslulých vraždících bratrů. Novinka Monstra: Příběh Lylea a Erika Menendezových přivádí své diváky do srpna 1989, kdy se bratři rozhodli zavraždit své rodiče.

Protože se policisté domnívali, že by jejich otec mohl být napojen na mafii, nepatřili zprvu mezi podezřelé. Svým truchlením v podobě utrácení nehorázných sum za luxusní věci na sebe však upozornili. Jejich příběh, který aktuálně vévodí na Netflixu TOP 10, dosahuje na Kinoboxu slušných 81 %.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: 5 MINISÉRIÍ O SÉRIOVÝCH VRAZÍCH NA NETFLIXU: PŘÍBĚHY O BRUTÁLNÍM MUČENÍ A ZABÍJENÍ, KTERÉ NEJSOU PRO SLABŠÍ POVAHY 

Při slavnostním uvedení této novinky showrunner Ryan Murphy oznámil, že se herec Charlie Hunnam ujme role proslulého sériového vraha Eda Geina. Produkce třetího pokračování Monster započne už v říjnu.

Fanatická matka a pekelné dětství Eda Geina

Nenápadný chlapík, který se stal synonymem „vraha od vedle” se pod jménem Edward Theodore Gein narodil 27. srpna 1906 ve Wisconsinu do rodiny náboženské fanatičky a otce nezaměstnaného alkoholika. Despotická Augusta malého Eda a jeho o sedm let staršího bratra Henryho učila, že ženy jsou špatné. Místo pohádek jim vyprávěla strašidelné příběhy z Bible a kázala o alkoholismu a sexualitě.

Protože je chtěla držet daleko od lidí, kteří by mohli pokazit jejich pečlivě budovanou morálku, přestěhovala rodinu do Plainfieldu. Jejich nejbližší sousedé tak bydleli zhruba čtvrt míle daleko. Ve škole měli zakázáno navazovat přátelství, a tak Ed začal utíkat do světa knih. Děti ho považovali za plachého, zženštilého a obecně ho v oblibě příliš neměli.

Po smrti jejich otce v roce 1940 začali bratři své matce finančně vypomáhat. Opožděný Ed hlídával děti v sousedství, což pro něj byla šťastná doba. Jelikož citově strádal a chyběla mu mateřská láska, cítil se v blízkosti dětí lépe než se svými vrstevníky. Henry začal matku čím dál tím více kritizovat za Edovu zaostalost, což se mu nakonec zřejmě stalo osudným. Zemřel při požáru v roce 1944.

Po uhašení požáru Eddie zavedl policisty přímo k tělu a tvrdil, že se mu jeho bratr při hašení ztratil z dohledu. Ačkoli se Henry nacházel na místě, kde požár nezasáhl a nenašly se na něm známky popálení, policisté případ i přes modřiny na hlavě uzavřeli jako nehodu. Zanedlouho Ed přišel také o matku, o kterou se s nikým nechtěl dělit.

Vykradač hrobů

Jelikož Eddiemu matka zakazovala stýkat se s živými ženami, našel si skulinku v podobě vykrádání hrobů. Nevynechával pročítání nekrologů, kde vyhledával objekty svých zájmů. Jednoho dne se dočetl o pohřbu staré paní, jejíž mrtvolu se svým posluhovačem a mentálně zaostalým tulákem Gusem vykopal z hrobu. Následujících zhruba deset let vykopával hroby žen, bral s sebou jejich těla anebo části, které ho zaujaly.

Mrtvoly stahoval z kůže, ze které vyráběl peněženky nebo části oblečení. Z kostí dělal různé předměty do domácnosti a lebky si připevňoval na sloupky postele. Ženské genitálie si přivazoval na své vlastní, v noci takto vycházel ven a tancoval. Poté, co se Gus dostal do útulku, Eddiemu přestalo vykrádání hrobů stačit. Zatoužil po čerstvém těle.

Ačkoliv fantazíroval o sexu, horlivě četl knihy o bolesti, sodomii a koncentračních táborech, policistům později tvrdil, že nikdy s žádnou mrtvolou neměl sex. Jednoduše zatoužil být ženou, a proto zkoumal jaké to je mít prsa a ženské pohlavní orgány. Uvažoval o operaci, která by z něj udělala ženu, což tehdy nebylo z medicínského hlediska ještě možné.

Vražedné řádění

První potvrzenou obětí byla jednapadesátiletá Mary Hoganová, které v prosinci 1954 revolverem prostřelil hlavu v motorestu. Tělo následně naložil do dodávky a odvezl k sobě domů. V listopadu 1957 si vyhlédl majitelku železářství Bernice Wordenovou, kterou zastřelil a tělo dopravil na svůj statek. Syn Wordenové nahlásil její zmizení, ale policisté se k Eddiemu domů vydali zcela náhodou.

PSALI JSME TAKÉ: HORŠÍ NEŽ DAHMER: NETFLIX DĚSÍ DOKUMENTEM O VRAHOVI, KTERÝ ROZČTVRCENÉ OBĚTI HÁZEL DO KANÁLU. SVŮJ PŘÍBĚH V NĚM VYPRÁVÍ ON SÁM 

V železářství se nalezla stvrzenka na nemrznoucí směs do zámku. Protože si zástupce šerifa vzpomněl, že mu Ed řekl, že si ji hodlá pořídit, chtěli se ho detektivové zeptat, jestli o něčem, co by souviselo se zmizením Bernice, neví. Když na statek dorazili, Eddie tvrdil, že si zapomněl klíče, a proto je nemůže pustit dovnitř.

Šerifovi to přišlo zvláštní, a tak přikázal svým podřízeným vykopnout dveře. V zatuchlém domě nefungovala elektřina, takže si museli svítit baterkami. Viděli plno knih a haraburdí. V jeden moment ovšem šerif o něco zavadil a když si posvítil baterkou, spatřil bezhlavé vykuchané tělo Bernice, viselo za roztažené nohy na jednom z trámů.

V domě se povalovaly různé části ženských těl, předměty z nich vyrobené, a lednička praskala pod náporem lidských orgánů. Vrcholem byl kompletní oblek sešitý z kůže. Přestože vyšetřovatelé ve Wisconsinu dlouhodobě zaznamenávali nárůst pohřešovaných dívek a žen, Ed se po několika výsleších přiznal pouze k vraždě Bernice a Mary. Pokaždé do sebemenšího detailu dokázal popsat jejich vraždu. Tvrdil, že byl jak omámený a nevěděl, co dělá.

Zájem médií

Nejrůznější odborníci Eda označili za schizofrenika a sexuálního psychopata. Uváděli, že za jeho zvrácený postoj k ženám mohla jeho matka. Jeho hrůzné činy přitahovaly zájem médií, což z něj udělalo prvního sériového vraha, jenž se stal celebritou. V dražbě „statek smrti“ odkoupila obchodní společnost, která nalezené hrůzné předměty rozprodávala a za poplatek umožňovala lidem dům navštívit. V roce 1958 ale stavení někdo zapálil.

Ačkoliv rodiny obětí volaly po spravedlnosti, Eddiemu se dařilo unikat trestu. Přestože byl shledán z vraždy prvního stupně, pro svůj nepříčetný stav skončil v nemocnici pro duševně choré. V červenci 1984 zemřel po dlouhém boji s rakovinou.

Jeho řádění inspirovalo mnohé tvůrce. Od Roberta Bloche, který jeho osobnost zakomponoval do románu Psycho zfilmovaného Alfredem Hitchcockem, až po Tobeho Hoopera a jeho Texaský masakr motorovou pilou. I Mlčení jehňátek od Thomase Harrise je inspirováno Edem Geinem. Ve filmové verzi si Dr. Hannibala Lectera zahrál Anthony Hoppkins.

Zdroje: Tudum, Variety, Kinobox, Crime.About, 100+1 zahraniční zajímavosti, Wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.