Romance mezi psychopaty, která vzdoruje všem očekáváním. První recenze na film Joker: Folie à Deux jsou venku, ale ne vždy pozitivní

Foto: La Biennale di Venezia

Jedna z nejočekávanějších premiér letošního roku byla rozhodně ta k filmu Joker: Folie à Deux. Pokračování legendárního krimi dramatu z roku 2019, ve kterém zazářil Joaquin Phoenix a získal za něj Oscara, se bohužel nelíbí tak jako první díl. I když své příznivce si jistě najde.

Neúspěšný komik Arthur Fleck se ve filmu Joker: Folie à Deux během uvěznění v Arkhamské státní nemocnici setkává s láskou svého života, Harley Quinn. Po jeho propuštění se oba pustí do romantického neštěstí odsouzeného k zániku.

Film od Todda Phillipse, ve krém si hlavní roli zopakoval Joaquin Phoenix a po jehož boku se tentokrát objevila také Lady Gaga, patří mezi nejočekávanější novinky roku 2024. Ještě před tím, než ho od 3. října budeme moct vidět na plátnech kin, si odbyl sovu premiéru na filmovém festivalu v Benátkách.

První recenze filmu Joker: Folie à Deux

Ačkoliv si podle Deadlinu vysloužil 12minutové ovace, první recenze od filmových kritiků, kteří byli na premiéře přítomni, bohužel nejsou takové, jak se možná čekalo. Joker 2, který je tak trochu zároveň krimi dramatem a muzikálem v jednom, má například na Rotten Tomatoes, světové hodnotící platformě, pouze 60% hodnocení na základě 43 recenzí, na rozdíl od prvního dílu Jokera z roku 2019, který má 69 %. Na druhou stranu je nutné říct, že od diváků má jednička 89 %, což je o hodně víc, než mu tehdy dali kritici. Takže určitě nemůžeme film zatím považovat za špatně hodnocený nebo méně úspěšný. Diváci totiž ještě neměli slovo!

Mezi pozitivními recenzemi je například ta od Johna Nugenta z magazínu Empire. „Velice sladká a okouzlující hudební romance, jaká je jen možná mezi dvěma vraždícími psychopaty. Jeho bláznivý přístup nebude vyhovovat všem komiksovým fanouškům, ale sám o sobě nachází zvláštní, tragickou naději,“ stojí v ní.

„Joker: Folie à Deux vzdoruje všem očekáváním. Tanec a hudba jsou v prvním Jokerovi stěžejní a tady se přetavily do jukeboxového muzikálu se syrovými a poutavými výkony Lady Gaga a Joaquina Phoenixe,“ píše pak zase John Nguyen z Nerd Reactor.

Joaquin Phoenix a Lady gaga ve filmu Joker: Folie à Deux
Foto: Warner Bros

V těch negativních si pak autoři většinou stěžují na to, že je film příliš nebavil a je podle nich nudný a nezajímavý. „Navzdory své fascinující a komplexní hlavní postavě je film nakonec nudný a úmorný, pomalu nás nikam nevede,“ myslí si Jo-Ann Titmarsh z London Evening Standard a Kevin Maher z britského Timesu dokonce píše, že je film „chaotický, nezáživný a přesně takový, jaký byste čekali od filmu, který prostě nechce a nepotřebuje existovat“. Eric Eisenberg z CinemaBlend si pak myslí, že jde o přehnaně požitkářský muzikál, který postrádá punc svého předchůdce.

Na jakou stranu se přikloníme, na to si budeme muset počkat do 3. října 2024, kdy film Joker: Folie à Deux vstoupí do kin.

Zdroje: Rotten Tomatoes, Deadline

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.