Eurovize má vlastní bláznivou komedii nabitou hvězdami. V jedné scéně se objeví i Česká republika

Eva Pospíchalová
Foto: Netflix

Pro Česko bohužel skončila Eurovize neúspěchem. Věděli jste však, že existuje komedie o této mezinárodní pěvecké soutěži? Pro milovníky této každoroční události je Eurosong: Příběh skupiny Fire Saga (Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga) povinností! Pouze jestli vám nevadí utahování si z Islandu, blyštivých kostýmů či Pierce Brosnana.

Ač se tento rok Česká republika umístila na desátém místě, Eurovize byla nabitá originálními, zábavnými, emocionálními i bizarními vystoupeními. Pěvecká soutěž je tímto také proslulá. Netflix se o této show před pár lety rozhodl natočit film ve spolupráci s Willem Ferellem, který je nyní již zárukou zábavy.

Film Eurosong: Příběh skupiny Fire Saga, vypráví o osudu islandského dua zpěváků, kteří chtějí Eurovizi vyhrát. Lars a Sigrit z malého rybářského městečka Húsavik, inspirovaní skupinou ABBA a jejím číslem na Eurovizi v roce 1974, založí kapelu s názvem Fire Saga. Úspěch ale nemají. Přihlásí se však do předběžného národního výběru se svoji nahrávkou. Vystoupení se kvůli technickým problémům pokazí a zklamaný Lars se po neúspěchu odmítá zúčastnit party na lodi pořádané pro všechny finalisty. Loď najednou vybuchne, zabije všechny na palubě a Fire Saga se jako jediní přeživší soutěžící stanou výherci. Lars a Sigrit dorazí do skotského Edinburghu, kde se koná Eurovize a začíná jejich boj o prvenství s dalšími účastníky, ale i souboj jejich emocí a talentu.

ČTĚTE TAKÉ: Od Johna Lennona po Ewu Farnou: 7 hudebních filmů a dokumentů, které si můžete pustit na světový den hudby

V hlavní roli se představí Will Ferell a Rachel McAdams, ale také například Pierce Brosnan jako přísný otec nebo zpěvačka Demi Lovato. Ve filmu se také dokonce objeví předchozí vítězové Eurovize, například Conchita Wurst (Rakousko), Loreen (Švédsko), Alex Ryback (Norsko), Jamala (Ukrajina) nebo Salvador Sobral (Portugalsko).

Soutěž Eurovize začala ve Švýcarsku v roce 1956, kdy se jí zúčastnilo sedm evropských států. Vítězové ABBA (v roce 1974 za Švédsko), Céline Dion (v roce 1988 za Švýcarsko) či Måneskin (v roce 2021 za Itálii) patří mezi bývalé soutěžící, kteří po svých výhrách na The Eurovision Song Contest odstartovali veleúspěšnou celosvětovou kariéru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 8 filmů nominovaných na Oscara, které můžete právě teď sledovat na Netflixu

Eurosong: Příběh skupiny Fire Saga byl původně naplánován na květen 2020, aby se na Netflixu vysílal souběžně s Eurovizí. Kvůli pandemii COVID-19 byla soutěž však zrušena a film byl tedy uveden později. Později dokonce získal nominaci na Oscara pro Nejlepší původní píseň. Komedie tedy nakonec není přímo parodií na soutěž, ale spíš takovým zlehčeným pohledem do zákulisí, který pobaví.

Zajímavostí je, že se ve filmu objeví i krátká scéna s Českou republikou.

Zdroj: Eurovision, Variety, Deadline

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.