Beetlejuice Beetlejuice si v Benátkách vysloužil čtyřminutové ovace. Podle prvních recenzí je návratem ke starému Timu Burtonovi

Foto: Warner Bros

Filmový festival v Benátkách započal. Zahajovací snímkem byla letos druhá část filmu Beetlejuice od režiséra Tima Burtona, tentokrát nazvaná Beetlejuice Beetlejuice, kterou filmař natočil po 35 letech. Po premiéře v Sala Grande si snímek vysloužil čtyřapůlminutové ovace ve stoje.

Ve středu večer měl světovou premiéru na zahájení filmového festivalu v Benátkách nový film Tima Brutona Beetlejuice Beetlejuice, ve kterém si zahrála většina herců z původního filmu z roku 1988 včetně Michaela Keatona, Winony Ryder nebo Catherine O’Hary. Dalšími známými jmény, která se objevují v novodobé verzi této hororové komedie jsou pak William Defoe, Justin Theroux nebo Monica Bellucci. Hvězdou letošní novinky je pak Jenna Ortega, která se po celém světě proslavila jiným počinem Tima Burtona, kterým není nic jiného než seriál Netflixu Wednesday.

„Po všech těch letech to, že jsem mohl pracovat s Michaelem, Winonou a Catherine, udělalo celý film osobnějším a výjimečnějším. Stejně tak práce s Jennou, Monikou, Justinem a Willemem – novými lidmi, kteří se do toho s námi pustili. Byl to pro mě velmi osobní projekt,“ řekl Tim Burton na tiskové konferenci v Benátkách, která se konala ještě před promítáním. „Říct, že je jedinečný, je slabé slovo,“ řekl k filmu pak Michael Keaton.

#Venice2024 The 81st Venice International Film Festival Opening and the World Premiere of "Beetlejuice Beetlejuice" ✨#BiennaleCinema2024 #Venezia81

Posted by Ciné Watch on Wednesday, August 28, 2024

Film si v Benátkách po své premiéře vysloužil čtyři a půl minuty potlesku ve stoje a ani první recenze nejsou vůbec špatné. „Beetlejuice Beetlejuice působí jako návrat ke starému Timu Burtonovi. Tohle dlouho očekávané pokračování je stejně okouzlující, zábavné a morbidně vyšinuté jako originál,“ píše například Serena Seghedoni z Loud and Clear Reviews.

„Svižné tempo, bujará energie a stálý proud výrazných okamžiků naznačují radost, kterou Burton zřejmě našel při opětovné návštěvě tohoto světa, a pro každého, kdo miloval první film, to bude nakažlivé,“ myslí si pak David Rooney z Hollywood Reporter.

Beetlejuice Beetlejuice
Foto: Warner Bros

Podle Nicholas Barber z BBC je film Beetlejuice Beetlejuice zábavnou komedií, Stephanie Zacharek z magazínu TIMR píše, že si Burton dovolil být hloupý a bavit se a Jo-Ann Titmarsh z London Evening Standard si myslí, že nikdo neumí umírat jako Tim Burton a je radost ho následovat zpět do podsvětí.

I když většina recenzí, které filmoví kritici přítomní na premiéře zanechali na platformě Rotten Tomatoes, vyznívá spíše pozitivně, najednou se mezi nimi samozřejmě i některé méně hezké. Pro Xan Brooks z Guargianu je Beetlejuice Beetlejuice nedostatečný. Richard Lawson z Vanity Fair si pak myslí, že je film neuspořádaný a přecpaný, až je téměř abstraktní.

Na kterou stranu se přikloní diváci a jak u nich film uspěje, uvidíme už od 5. září, kdy bude mít Beetlejuice Beetlejuice premiéru v kině.

Zdroje. Deadline, Rotten Tomatoes, Variety

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.