Silný snímek nominovaný na Oscara dorazil na Netflix. Boj zoufalého otce, který se postaví za znásilněnou dceru, vyvolává silné emoce

Eva Lenská
Foto: Netflix

Netflix přináší velmi silný kanadský snímek Jak zabít tygra (To Kill a Tiger), který je nominovaný na Oscara v kategorii Nejlepší celovečerní dokumentární film. Kanadská režisérka indického původu Nisha Pahuja v něm řeší skutečně palčivé téma. Řeč je o znásilnění, neboť právě v Indii dochází k takovému hrůznému činu zhruba jednou za dvacet minut, a více než sedmdesát procent útočníků vyvázne bez trestu.

Jednoho rána se v indické vesnici probudí muž jménem Ranjit a zjistí, že se jeho třináctiletá dcera nevrátila domů z rodinné svatby. O několik hodin později ji najde, jak se pomalu potácí domů. Byla napadena, tři muži ji odvlekli do lesa a znásilnili. Ranjit jde na policii, která viníky zatkne. Pocit úlevy ale zdrceného rodiče záhy opouští. Vesničané a jejich vůdci zahájí neúprosnou kampaň ve snaze donutit rodinu, aby obvinění stáhla.

Otřesný příběh se odehrává v Džhárkhandu a režisérka Nisha Pahuja dokument produkovala společně s Davidem Oppenheimem, Cornelií Principe a Andym Cohenem. Posléze se k nim přidali také Dev Patel, Mindy Kaling a Priyanka Chopra.

ČTĚTE TAKÉ: 7 FILMŮ NA NETFLIXU NATOČENÝCH PODLE KNIHY: NECHYBÍ KLASIKA, MYSTERIÓZNÍ THRILLER ANI JEDEN Z NEJLEPŠÍCH SNÍMKŮ LOŇSKÉHO ROKU

Snímek měl premiéru na 47. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Torontu, kde získal cenu za Nejlepší kanadský dokumentární film. Dále na několika dalších filmových festivalech posbíral celkem patnáct cen v různých kategoriích, jako je nejlepší dokumentární film, nejlepší střih a nejlepší hudba. Na Kinoboxu si dokument Jak zabít tygra, vyznačující se mimořádně niterným pohledem na emocionální cestu obyčejného člověka v neobyčejné situaci, vysloužil skvělé hodnocení 76 %.

Jelikož jde o vskutku palčivé téma, tvůrci si od dokumentu hodně slibují. Byla jsem přesvědčena, že film bude mít určitý dopad a může ve světě způsobit hmatatelnou a znatelnou změnu, co se týče postojů a také právních dopadů. Ale také jsem věděla, že jde o obtížné téma, takže jsem si říkala, že pokud nenajdu lidi, kteří by mi pomohli to celé prosadit, neudělá to tu práci, kterou by mělo,“ uvedla režisérka v rozhovoru pro Variety.

Dokumentární snímek Jak zabít tygra má na Netflixu premiéru 8. března.

Zdroje: Variety, Kinobox, The New Indian Express

Hodnocení na Kinoboxu: 76 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.