Film, ve kterém mohou diváci na vlastní kůži zažít válku na Ukrajině, nebo hvězdné cestování. Česko v Benátkách reprezentují tři snímky

Eva Lenská
Foto: La Biennale di Venezia

Mezinárodní filmový festival v Benátkách a jeho 81. ročník začal a všichni zúčastnění se mohou těšit na vynikající filmové menu. Mezi novinkami a soutěžními snímky se najdou nejen skvosty ze zahraničí, ale i tři české kousky. Doufáme, že budou mít úspěch a rovnou si je trochu přiblížíme.

Mezinárodní filmový festival v Benátkách má i letos co nabídnout. Mezi nejzajímavější kousky, které uvede, rozhodně patří Beetlejuice Beetlejuice režiséra Tima Burtona, Joker: Folie à Deux s Joaquinem Phoenixem a zpěvačkou Lady Gaga nebo životopisný film Maria o operní pěvkyni Marii Callas.

Nesmíme zapomenout ani na novinku Wolfs, ve které si spolu zahráli Brad Pitt a George Clooney. Účastníci se jistě těší také na The Room Next Door Pedra Almodóvara a Babygirl s Nicole Kidman. Pak jsou tu ale i tři české snímky, kterým se podíváme na zoubek důkladněji.

After Party

Snímek After Party režiséra Vojtěcha Strakatého je zařazený do sekce Orizzonti Extra. Vypráví o mladé studentce Jindřišce (Eliška Bašusová), která zjistí, že její otec (Jan Zadražil) nadělal obrovské dluhy. S kocovinou po nočním tahu se dívka probouzí do domu plného exekutorů, kteří horlivě zabavují rodinný majetek a hledají jejího otce.

Šokovaná hrdinka pak zjistí, že rodiče shánějí i vymahači. Dosud bezstarostný život je v troskách a ona spolu s nejlepší kamarádkou Anna Tomanová) čelí náročné životní situaci. Nakonec se musí rozhodnout, zda důvěřovat a pomoct svému otci, nebo zachránit sebe samu, dokud je čas.

„Příběh je inspirován událostmi, které jsem zažil před několika lety, dluhy způsobené mým otcem, ztráta majetku, stěhování, rozpad rodiny a vztahů a naprostá ztráta všech jistot. Hledal jsem správný způsob, jak takovou narušenou normalitu zobrazit ve filmu. Rodinná sága je vtěsnána do 24 hodin a vystihuje události, které se v reálném životě odehrávají v mnohem větším časovém horizontu,” řekl o filmu Strakatý.

ČTĚTE TAKÉ: HVĚZDA DÁMSKÉHO GAMBITU MÁ V PLÁNU NAUČIT SVĚT, JAK VYVRAŽDIT SVOU RODINU. V NOVÉM SERIÁLU BUDE MÍT ANYA TAYLOR-JOY MORBIDNÍ SKLONY

Foto: La Biennale di Venezia

Je to ve hvězdách (Wishing on a Star)

V sekci Orizzonti bude soutěžit dokumentární film Je to ve hvězdách, který byl natočený v koprodukci Itálie, Slovenska, Rakouska, České republiky a Chorvatska. Jeho hrdinkou je neapolská rodačka Luciana, která je jednou ze zastánkyň aktivní astrologie. Tvrdí totiž, že člověk může změnit svůj osud tím, že v den narozenin vyrazí na výlet do přesně určené destinace. Lucianina činnost by se dala charakterizovat jako práce esoterického stratéga kombinovaná s cestovní kanceláří.

Lucianina kancelář se nachází ve zchátralém zámku uprostřed kukuřičných polí. O klienty rozhodně nemá nouzi. Vždyť kdo by netoužil po snadném receptu na to, jak změnit svůj život, najít osudovou lásku a naplnění. Proč se tedy nesvěřit hvězdám?

„Můj otec byl filmový režisér, takže jsem už od dvanácti let věděl, že chci točit filmy. Snil jsem o tom, že vytvořím ‚italský‘ film plný vášnivé lásky, silných emocí, humoru a motorek Vespa,” přiznal režisér Peter Kerekes. „Mým cílem bylo spojit atmosféru hraného filmu se schopností zachytit reálné emoce skutečných lidí. Navíc jsem chtěl zdůraznit význam náhody, která v tomto filmu hraje významnou roli,” dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: FILMOVÁ NOVINKA O JEDNOM Z NEJZNÁMĚJŠÍCH ČESKÝCH VRAHŮ MÍŘÍ NA NETFLIX. LESNÍ VRAH MÁ PODLE DIVÁKŮ NEVYUŽITÝ POTENCIÁL

Křehký domov (Fragile Home)

Posledním českým zástupcem v Benátkách je krátký film Křehký domov, který natočil režisér Ondřej Moravec spolu s ukrajinskou režisérkou Victorií Lopuchinovou. Film bude představený v sekci Venice Immersive. O čem pojednává?

Co byste dělali, kdyby se zdálo, že je váš domov v ohrožení? Zůstali byste, nebo odešli? Tuto otázku si od začátku války každý den kladou miliony Ukrajinců. Křehký domov je strhující zážitek založený na smíšené realitě, která tuto otázku pokládá každému z nás.

Prostřednictvím smíšené reality můžete zažít postupnou proměnu svého důvěrně známého okolí v domov ukrajinské rodiny, zahrnující období od poklidné minulosti až po bouřlivou současnost. Při procházení prostorem vás vedou hlasy ukrajinského lidu za doprovodu tradičních melodií, které vám otevírají cestu ke vzpomínkám a pocitům spojených s domovem.

Zdroje: ČSFD, Czech Film Center, La Biennale di Venezia, Artcam Films

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.