Postavila si hlavu a provdala se za dřevorubce. V drsné finské divočině s ním poznává sílu lásky

Eva Lenská
Foto: Solar Films / Jouko Piipponen

Ačkoli je venku léto, finský snímek Země nadějí z roku 2018 nám přinese i třeskutou zimu a mráz. Spolu s hlavními hrdiny vyrazíme do divokých lesů severní Karélie a budeme budovat nový domov i opravdový vztah.

Finský historický snímek Země nadějí (Oma maa, Land of Hope) natočil v roce 2018 finský režisér Markku Pölönen. Do hlavních rolí obsadil skvělou Oonu Airolu a neméně dobrého Konstu Laaksa.

Foto: Solar Films / Jouko Piipponen

Anni, dcera z buržoazního podnikatele zvyklá na zajištěný život, se zamiluje do Veikka, válečného invalidy. Ten jí však může nabídnout jen neobdělaný kus půdy uprostřed divokých lesů severní Karélie, určeného k přidělení ženatému veteránovi. Anni to nevadí. Odloží luxusní šaty, vezme do ruky sekyru a jde s ním budovat společný domov tam, kde polární lišky dávají dobrou noc. Oba čeká řada překážek i odhození růžových brýlí. Naštěstí však mají jeden druhého a také šikovné sousedy.

Film se může pyšnit krásnými zpomalenými záběry a bombastickým soundtrackem. Oona Airola má navíc tvář jako stvořenou pro dobové filmy a velký talent, takže je zážitek ji sledovat. V Pölönenově lásce k jeho postavám, které jsou často nevrlé a smutné, leč nakonec laskavé, divák rychle nachází i něco osvěžujícího. Není divu, že si film vysloužil dvě Ceny Jussi za nejlepší herečku a výpravu.

Země nadějí je na Netflixu dostupná od 18. června.

Zdroj: ČSFD, Nordisk film

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.