Moderní technologie zachytily zvuky zvířat tak, jak je ještě nikdo neslyšel. Na Netflix míří nový seriál s Davidem Attenboroughem

Eva Lenská
Foto: Sky UK

Milovníci přírody a filmů s Davidem Attenboroughem se můžou těšit na další seriál. Tentokrát bude zaměřen na zvuky, které zvířata vydávají. Tajuplný svět zvuků s Davidem Attenboroughem (Secret World of Sound with David Attenborough) slibuje, že přinese mnoho nového a ve třech dílech divákům představí zvuky, které ještě nikdy neslyšeli.

Nový seriál s britským přírodovědcem Davidem Attenboroughem využívá nejmodernější zvukové technologie k prozkoumání mnoha úžasných způsobů, jakými zvířata slyší a vydávají zvuky. Za pomoci zmíněné technologie odhaluje, jak lvi a hyeny vedou souboje ve tmě pomocí zvuků, jak spolu komunikují mláďata kajmanů z vajec a jak jedna ryba zmátla tamní obyvatele děsivým bzukotem.

To ale není vše, zvuky vydávají, slyší a nechávají se jimi ovlivnit i jiná zvířata. Některé z těchto zvuků my lidé ani neslyšíme. Zvířata ale promlouvají a my můžeme být díky seriálu Tajuplný svět zvuků s Davidem Attenboroughem u toho.

Na co se můžeme ještě těšit? Seriál, který produkovali Humble Bee Films (Velká Británie) a Infield Fly Productions (Kanada), je rozdělen na tři díly. Pojďme si je nyní přiblížit.

ČTĚTE TAKÉ: CHCETE VĚDĚT, CO SE VAŠEMU ČTYŘNOHÉMU PŘÍTELI HONÍ HLAVOU? NETFLIX VÁS ZAVEDE DO SVĚTA PSŮ A PŘIBLÍŽÍ VÁM JEJICH DUŠI

Hunters and Hunted (Lovci a štvanci)

Pro některá zvířata je zvuk klíčem k přežití. Zvuk používají k lovu, obraně i útěku. Díky supercitlivým uším dokáží velké šedé sovy odhalit hraboše pod metrem sněhu, zatímco tarbíkomyš slyší ve tmě chřestýše a brání se bubnováním nohou. Zvuk může rozhodovat o životě a smrti.

Love and Rivals (Láska a soupeři)

Pro zvířata je zvuk také klíčem k nalezení partnera a k varování konkurence. Giboni, potápky a lyrochvostovití ptáci zpívají jedny z nejmelodičtějších písní v přírodě, aby zapůsobili na samice, zatímco samci losů troubí. Jedna hlubokomořská ryba pro změnu doslova hučí a štěká, aby sdělila své záměry.

Finding a Voice (Hledání hlasu)

Nejnebezpečnějším obdobím v životě zvířete je samotný jeho počátek. Aby mláďata přežila, potřebují pomoc a umět používat svůj hlas. Epizoda sleduje, jak mláďata zvířat přicházejí na svět a pomocí zvuků ohlašují svůj příchod, prosí o potravu a volají o pomoc při snaze přežít.

Seriál Tajuplný svět zvuků s Davidem Attenboroughem bude na Netflixu dostupný od 7. srpna.

Zdroje: Sky, What’s on Netflix, Discover Wildlife

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.