První žena, která v americké televizi řekla slovo perioda, slaví kulatiny. Hvězda přátel na svůj věk však nevypadá ani náhodou

Tereza Pulgretová
Foto: National Broadcasting Company (NBC)

Je to k nevíře, ale oblíbená herečka Courteney Cox vstupuje do sedmé dekády svého života. Umělkyni si diváci nejvíc spojují s legendární rolí v seriálu Přátelé, kde si střihla roli umíněné, organizované a přehnaně čistotné Monicy Geller. Pojďte se s námi podívat na pár zajímavostí, které jste o oslavenkyni možná ani netušili.

Courteney Cox se narodila 15. června 1964 v alabamském městě Birmingham do rodiny podnikatele a chůvy. Začátek života strávila studiem architektury, školu ale nedokončila a přesedlala na dráhu modelky a herečky. Jejím životním partnerem je od roku 2013 hudebník ze skupiny Snow Patrol Johnny McDaid.

Osudové rozhodnutí

V současné době si už asi nikdo neumí představit, že by starostlivou a nádhernou Monicu Geller v populárním hitu Přátelé ztvárnil někdo jiný než Courteney. Světe div se, původně si ale tato herečka měla zahrát Rachel. Když ji producenti roli nabídli, tehdy mladá umělkyně šanci odmítla.

„Z nějakého důvodu jsem se víc ztotožnila s Monicou. Jsem jí velmi podobná. Nejsem tedy takový šílenec okolo úklidu, ale čistotu mám ráda. A nejsem ani tak soutěživá, i když někteří moji blízcí, třeba můj přítel, by řekli, že jsem,“ vysvětlila zpětně své rozhodnutí.

VYZKOUŠEJTE SI: KVÍZ: ZNÁTE DOBŘE SERIÁL PŘÁTELÉ, KTERÝ JE TU S NÁMI UŽ SKORO 30 LET?

Intuice jí radila správně, a obsazení se nakonec tvůrcům povedlo na jedničku. Rachel Green, nejlepší kamarádku a spolubydlící Monicy, ikonicky ztvárnila Jennifer Aniston a diváci Cox díky tomu mohli vidět po boku Matthew Perryho, jenž si zahrál všemi milovaného vtipálka Chandlera Binga.

Průkopnice ženských problémů

Devět let před uvedením první epizody Přátel se Courteney objevila v reklamě na tampóny značky Tampax. Protože byl ale rok 1985, některá slovíčka se zkrátka na televizních obrazovkách běžně nepoužívala. Mladá Courteney se tak zapsala do americké historie jako první žena, která takto veřejně řekla slovo „perioda“.

O čtyřicet let později se hvězda rozhodla, že tehdejší verzi klipu trochu aktualizuje a na svůj Instagram nahrála vtipné video, ve kterém má na sobě podobné oblečení, ale obsahově odkazuje na menopauzu. Fanouškům tímto krokem vyrazila dech a znovu dokázala, že humor je její silná stránka.

Největší výčitky

Ženy to rozhodně v showbyznysu nemají lehké a často čelí obrovským požadavkům na to, jak by měly vypadat, aby zapadly do zajetých společenských norem. „Cítíte, že byste měl zůstat pořád mladý a když jednou začnete s plastikami, je to potom jako domino, které nejde zastavit a potřebujete pořád víc a víc,“ okomentovala Cox kosmetické procedury, které v minulosti pod nátlakem absolvovala.

V průběhu let schytávala od veřejnosti i bulvárních médií poznámky na svůj vzhled, který se snažila udržovat například botoxem. Minulý rok se k tématu po vlnách kritiky jasně vyjádřila s tím, že si fillery nechává pomalu odstranit.

ČTĚTE TAKÉ: MATTHEW PERRY PŘED SMRTÍ NA INSTAGRAMU SDÍLEL PŘÍSPĚVEK, ZE KTERÉHO MRAZÍ. OKAMŽITĚ SE STAL VIRÁLNÍM

„Hodně jsem to pokazila, ale naštěstí šla většina z toho vrátit nazpátek. Člověk si neuvědomí, že vypadá trochu zvláštně, protože ty změny dělá pomalu a zvyká si na ně,“ doplnila. Nyní se internetový všeználci přesunuli k její kolegyni Jennifer Aniston, kterou si také berou na pranýř kvůli údajným plastikám.

Životní láska

Ačkoliv v posledním desetiletí vídají fanoušci Courteney po boku známého hudebníka, spoustu lidí si ji dodnes spojuje s bývalým manželem Davidem Arquettem. S hercem a filmovým tvůrcem tvořila pár od zhruba poloviny devadesátek, když se potkali na place hororu Vřískot. Na přelomu milénia, když se natáčel třetí díl této série, už byli sezdaní.

Mají spolu dvacetiletou dceru Coco, a přestože se v roce 2012 rozvedli, stále o sobě mluví velmi hezky. „David je můj oblíbený člověk a nejlepší kamarád. Nezáleží na tom, co se v budoucnu stane, tak to prostě zůstane,“ sdělila herečka.

Foto: Dimension Films

Vzkvétající vztah tehdy podpořili i kolegové ze štábu Přátel. Poté, co se dvojice vzala, všichni herci si nechali do titulků v 1. epizodě 6. série s názvem Stalo se ve Vegas za jméno přidat příjmení Arquette. Samotný David se už dřív v seriálu objevil jako bývalý přítel Ursuly (dvojče Phoebe), který si sestry splete a následně praštěnou blondýnku sleduje.

Zdroje: Today, Twitter, Page Six, Metro, People

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.