Juraj Jakubisko na Netflixu: 15 zajímavostí o poetické a zasněžené pohádce Perinbaba

Eva Lenská
Foto: Omnia Film München

Jelikož svět filmu a umění nedávno opustil slovenský režisér a filmový mág Juraj Jakubisko, jehož filmy se vyznačují osobitou poetikou, bizarností i podivuhodnou hravostí, je na čase vzdát mu poctu prostřednictvím jednoho z nich. Jde o překrásnou a poetickou pohádku Perinbaba, kterou naleznete i na Netflixu. Připravili jsme si pro vás 15 zajímavostí z jejího natáčení.

Pohádková bytost Perinbaba řídí ze svého jeskynního světa počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou malého Jakoubka, dítě potulných komediantů.

Odvážný chlapec, který se Smrtky ani na okamžik nezalekne, jí pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí…

Pohádkový snímek Perinbaba měl premiéru v roce 1985 a na ČSFD má skvělé hodnocení 76 %. Zahráli si v něm Giulietta Masina, Petra Kolevská, Tobias Hoesl, Pavol Mikulík, Soňa Valentová, Eva Horká, Valerie Kaplanová, Vlastimil Drbal, Karel Effa a Ivan Palúch. Hudbu k pohádce složil Petr Hapka a scénář vycházel z pohádky Paní Zima od bratří Grimmů.

15 zajímavostí nejen z natáčení, ale i o hercích a samotném režisérovi:

  • Režisér Juraj Jakubisko řekl Miladě Ondrášikové (Dora), že ačkoli jde o její filmový debut, bude nyní jeho talismanem při každém natáčení, což se v podstatě splnilo, protože následujících 12 let hrála ve všech jeho filmech a až na jednu výjimku je její filmografie spojená pouze s Jurajem Jakubiskem.
  • Tobias Hoesl (Jakub) na natáčení vzpomíná s láskou. Perinbaba se proslavila nejen u nás, ale i v jeho rodném Německu, kde se také pravidelně vysílá každý svátek. Jeho rodičům se líbilo, že alespoň v něčem nehrál lumpa. Původně měl však Jakuba hrát zpěvák Peter Nagy. S tím ovšem nesouhlasili Němci.
  • Deana Horváthová-Jakubisková prozradila, že se během natáčení pohádky s režisérem Jurajem Jakubiskem narychlo vzali: „Vzali jsme se během natáčení Perinbaby. Juraj natáčel exteriéry, pak přijel na víkend domů na svatbu a pak zase honem běžel zpátky na plac.“ V době natáčení byla mimo jiné i těhotná.
  • Příznivé recenze na pohádku vyšly také v amerických novinách Variety a Los Angeles Times a chválou nešetřily ani kanadské noviny Pacific Cinematheque.
  • Dětské komparzisty pro film si štáb vybral ve školách v Martině. Dostali honorář 50 korun. Jejich několikasekundové scény se natáčely asi týden.
  • Trenér jezdectví jednou šlehl koně bičem přes oko. Kůň se vzepjal a Milada Ondrašíková vyletěla ze sedla. Bohužel její noha zůstala zaklíněná ve třmenu a kůň táhl herečku velkou rychlostí přes zamrzlé pole. Herečka po letech přiznala, že trenér byl opilec a ke koním se choval velmi agresivně.
  • Představitelka Alžbětky (Petra Vančíková) chodila v Demänovské ledové jeskyni jen v noční košilce.
  • Giulietta Masina (Perinbaba) po skončení natáčení a návratu do Itálie řekla Juraji Jakubiskovi, že se na něj zlobí. Mělo to být za to, že ve filmu nevyužila svůj talent plakat na povel jedním či druhým okem.
  • Když Dora (Milada Ondrašíková) a macecha (Soňa Valentová) padaly do smolného jezera, první pády z výšky do vody za ně natočili kaskadéři. Zbytek, který byl neméně nebezpečný, zvládly herečky samy. Topení v ledové vodě nebylo nic příjemného. Postavily se na prkno pod hladinou, dokončily své repliky a potápěč je stáhl dolů.
  • Při natáčení létajících scén nebyl nikdo vážně zraněn. Juraj Jakubisko byl za herce zodpovědný, a kdyby se někomu něco stalo, šel by do vězení.
  • Během letu balónem viseli herci pouze na tenkých provazech z Ameriky, které se občas přetrhly. Jako pojistka běhal pod balónem rekvizitář s nafukovací matrací od hasičů. Sám vyzkoušel bezpečnost a zlomil si ruku.
  • Hlas Giulietty Masiny v roli Perinbaby během dabingu vyladili tak, že si všichni v Itálii mysleli, že se naučila slovensky.
  • Petru Vančíkovou si režisér vybral do role Alžběty z prozaického důvodu. Připomínala mu krásnou gumovou panenku, která se v době jeho dětství vyráběla pouze v Americe.
  • Peří jako sníh filmaři vytvořili tak, že zespodu na něj foukali větráky a vysavače na stropě ho vysávaly a pouštěly zpět. Stačilo k tomu půl polštáře peří.
  • Na 42. ročníku filmového festivalu v Benátkách dostala pohádka cenu Gondola. V komunistickém Československu to však bylo utajeno, protože toto uznání za humánní myšlenku uděloval Vatikán.

Další fimy Juraje Jakubiska na Netflixu:

  • Tisícoročná včela
  • Nejasná zpráva o konci světa
  • Pehavý Max a strašidlá

Zdroj: ČSFD, wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.