Dokument (P)otrava (Poisoned: The Dirty Truth About Your Food) vám otevře oči o smrtelných nemocích, které pocházejí z potravin. Dozvíme se šokující odhalení o potravinářském průmyslu, kvůli kterému jsme nyní náchylnější k bakteriálním onemocněném, jakými jsou například salmonela a e-coli. Čemu se tedy v supermarketu vyhýbat?
Netflix má rozsáhlou sbírku dokumentů, které odkrývají špinavou hru různých institucí. Nyní se dočkáme dalšího. Dokument navazuje na knihu Poisoned: The True Story of the Deadly E. Coli Outbreak That Changed the Way Americans Eat od autora Jeffa Benedicta a nabídne šokující odhalení potravinářského průmyslu, který způsobil, že konzumenti běžných produktů jsou nyní tak zranitelní.
Potravinové patogeny zabijí v USA každý rok kolem 3000 lidí a další statisíce jsou kvůli jejich konzumaci hospitalizovány. Ledový salát, meloun, klíčky. Tyto potraviny a mnoho dalších se staly centrem šíření epidemií, které v posledních letech propukají znepokojivě často. Politici sice stále opakují, že dodávky potravin jsou bezpečné, ale jsou daleko od kruté pravdy. Film (P)otrava si na ně posvítí.
Kniha, která je inspirací pro dokument, byla vydána v roce 2011 a Netflix se jí oficiálně ujal ke zfilmování minulý rok. Film vás donutí zamyslet se nad tím, co máte na talíři a jak se to tam dostalo. Autor se nechal slyše, že: „Proměnit tento příběh ve film byl spisovatelův sen!“
Dokument pochází od režisérky Stephanie Soechtig, která se již v minulosti obula do potravinářského průmyslu několika dokumenty, včetně Tapped a GMO OMG. Režisérka poskytuje tipy, čemu se v supermarketu vyhnout, vysvětluje předpisy, které řídí to, co jíme, a vypráví smutné příběhy rodin, které přišly o své blízké kvůli nemoci z potravy.
Film bude na Netflixu již 2. srpna, tedy přibližně měsíc po premiéře na filmových festivalech.
Zdroje: Tribeca Film, What’s On Netflix, Netflix