DiCaprio míří na dalšího Oscara. Velkolepá dobová novinka v Cannes sklidila bouřlivý potlesk a nadchla kritiky

Eva Lenská
Foto: Apple TV+

Leonardo DiCaprio opět spolupracoval s věhlasným režisérem Martinem Scorsesem, což se mu náramně vyplatilo. Novinka Killers of the Flower Moon si na festivalu v Cannes vysloužila devítiminutový potlesk a filmoví kritici prorokují, že by DiCaprio mohl za přesvědčivé ztvárnění Ernesta Burkharta dostat dalšího Oscara.

V sobotu 20. května měl na filmovém festivalu v Cannes premiéru nový film režiséra Martina Scorseseho, který byl kupodivu delší než Titanic. Krimi thriller, a svým způsobem i western, Killers of the Flower Moon pobyl na plátně úctyhodných 206 minut a diváky ani chvíli nenudil. Naopak je nadchl natolik, že po projekci okamžitě vyskočili na nohy a devět minut tleskali.

ČTĚTE TAKÉ: 10 zajímavostí o filmu K zemi hleď! Telefonní číslo na erotickou linku nebo nahota Meryl Streep

Foto: Apple TV+

Zatímco se řada Scorseseho filmů odehrává v temných ulicích New Yorku, Killers of the Flower Moon se soustředí na severovýchodní Oklahomu, kde jsou systematicky vyvražďováni příslušníci indiánského kmene Osedžů. Děje se tak právě v době, kdy byla na jejich území objevena bohatá ložiska ropy. Na případ se proto zaměří vyšetřovatelé FBI, aby odkryli pavučinu lží, chamtivosti a korupce.

Obsazení filmu je opravdu hvězdné. Hlavního záporáka Williama Halea ztvárnil Robert De Niro. Leonardo DiCaprio se zcela věrohodně vtělil do Ernesta Burkharta, Haleova synovce, který tak nějak neví, zda být loajální vůči své osedžské ženě nebo svému mocnému strýci. Ve filmu se mihl i „konečně oscarový“ Brendan Fraser a kritiky zcela okouzlila nepříliš známá herečka Lily Gladstone, která je vlastně hlavní hrdinkou filmu. Ztvárnila totiž Burkhartovu indiánskou manželku Mollii.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nový film Johnnyho Deppa, který v Cannes sklidil sedmiminutový potlesk, zamíří na Netflix. Diváci si ale počkají

Foto: Apple TV+

Snímek byl natočen podle úspěšné knihy Davida Granna, která v češtině vyšla pod názvem Krvavé prachy – Osedžské masové vraždy a zrod FBI. Scorsese během natáčení úzce spolupracoval se členy kmene Osedžů a vše konzultoval s jejich náčelníkem Geoffrey Standing Bearem. Důkladně tak divákům přiblížil krvavou, leč skoro zapomenutou, část americké historie. Nutno dodat, že o autenticitu filmu se zajímal i samotný DiCaprio, pro kterého to byla již šestá spolupráce se Scorsesem.

Tento mistrovský snímek plný rasismu, vražd, zrady a chamtivosti bude mít v českých kinech premiéru v říjnu. Ačkoli na Netflixu bohužel nebude, nemusíte smutnit a můžete se těšit na jiné filmy z Cannes. Například na May December a Jeanne du Barry – Králova milenka.

Máte-li rádi Leonarda DiCapria, můžete ho na Netflixu vidět v těchto filmech:

  • K zemi hleď
  • Chyť mě, když to dokážeš
  • Počátek
  • Tenkrát v Hollywoodu
  • Nespoutaný Django

Zdroj: CNN, Variety, Databáze knih, ČSFD, Collider

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.