Anthony Hopkins za roli dementního otce dostal Oscara. Oceňované drama teď míří na Netflix

Eva Lenská
Foto: Lionsgate UK

Na Netflixu bude už brzy dostupný velmi zdařilý snímek Otec (The Father) z roku 2020. Film, který se může pyšnit dvěma Oscary, si pro sebe celý ukradli Anthony Hopkins a Olivia Colman. Kritici chválili nejen scénář vycházející z divadelní hry, ale hlavně jejich herecké výkony.

Nemocný osmdesátiletý Londýňan Anthony (Anthony Hopkins), který postupně podléhá demenci, se cítí opuštěný, když mu jeho dcera Anne (Olivia Colman) oznámí, že se stěhuje do Paříže. Zmatený a rozrušený muž na pozadí pokřivené perspektivy a svého rychlého duševního úpadku začíná ztrácet pojem o realitě a snaží se orientovat v nepřehledné krajině přítomnosti a minulosti.

Když vybledlé vzpomínky a záblesky jasnozřivosti vyvolávají náhlé výkyvy nálad, dochází ke zkreslení Anthonyho blízkých, jeho okolí, a dokonce i samotného běhu času. Proč ho přestala navštěvovat jeho mladší dcera? Kdo jsou ti cizí lidé, kteří k němu vtrhli?

Foto: Lionsgate UK

Snímek Otec velmi realistickým způsobem a bez sentimentu vykresluje emocionálně intenzivní pohled na svět očima muže trpícího demencí. Ten si zpočátku svou zhoršující se nemoc nepřipouští a odmítá pomoc, ale postupně se ztrácí v labyrintu své choré mysli.

Film, který dostal dva Oscary (nejlepší herec v hlavní roli a nejlepší adaptovaný scénář), natočil francouzský režisér, dramatik a spisovatel Florian Zeller podle vlastní divadelní hry. Kromě výše uvedených hvězd si v něm zahráli také Olivia Williams, Rufus Sewell, Imogen Poots, Mark Gatiss a Ayesha Dharker.

Hlavní postava se jmenuje Anthony, protože tato role byla přímo psaná pro Anthonyho Hopkinse. Zeller se nechal slyšet, že to byl jeho splněný sen. Hopkins při hraní čerpal ze zkušeností, které měl se svým vlastním otcem. Natáčelo se v Londýně a film měl premiéru na filmovém festivalu Sundance 27. ledna 2020.

Dojemné rodinné drama Otec bude na Netflixu dostupné 23. března.

Zdroj: ČSFD, IMDb

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.