TOP 5 filmů studia Ghibli na Netflixu: Nechybí Cesta do fantazie ani Princezna Mononoke

Petr Stoško
Foto: Netflix

Filmy studia Ghibli byly vždy ceněny pro svou animátorskou preciznost a pohádkové vyprávění s důrazem na enviromentální výchovu, která má diváka nejen upoutat, ale i upozornit na to, v jakém stavu se může naše planeta brzy nacházet. Vybrali jsme pro vás pět filmů studia Ghibli, které by vám neměly uniknout.

1. Naušika z Větrného údolí (1984)

Před mnoha staletími lidstvo téměř vyhynulo při takzvaných sedmi dnech ohně. Dnes lidé přežívají v malých skupinách, přičemž zkáza postupně pohlcuje svět a pomalu z něj dělá pustinu. Toxický les obývá obří hmyz Ohmi, který intenzivně bojuje proti lidem. Ve větrném údolí žije statečná princezna Naušika, která má zvláštní schopnost komunikovat s Ohmi a snaží se těmto stvořením spíše porozumět, než s nimi bojovat jako všichni ostatní. Její domovina je však napadena a ona tak musí utéct a hledat pomoc právě u Ohmi. První celovečerní film studia Ghibli v čele s legendárním Hayao Miyazakim byl obrovským úspěchem a ukázal studiu Ghibli jasný směr, kterým se v dalších letech ubíralo.

2. Porco Rosso (1992)

Příběh se odehrává ve třicátých letech dvacátého století, kdy Porco, bývalé letecké eso z první světové války, vykonává prácičky jako lovec odměn na volné noze. Při jedné letecké bitvě se z neznámých důvodů proměnil Porcův obličej v prasečí, a on tak musí od té doby žít s tímto prokletím. Navíc nad Jaderským mořem začíná létat Američan Donald Curtis, který má sen stát se nejlepším pilotem a chce se utkat s Porcem v leteckém souboji. Porco se tak musí vypořádat s kletbou, Donaldem Curtisem a ještě si ujasnit city k Gině, jeho lásce a majitelce místního hotelu, na niž má Donald také zálusk. Porco Rosso je v portfoliu studia Ghibli ojedinělým titulem, který se zaměřuje na lidské touhy a jejich naplňování.

3. Princezna Mononoke (1997)

Princ Ashitaka je proklet mocnou kletbou ohrožující jeho život, a proto se vydává do světa hledat lék. Při svém putování narazí na hornické městečko vedené neohroženou paní Eboshi, která využívá zdroje lesa k průmyslovému rozvoji svého města. Paní Eboshi se kvůli systematickému ničení přírody dostává do otevřeného konfliktu se strážci lesa. Na straně přírody stojí i dívka jménem San, vychovaná místními vlky, a snaží se proti lidem ubližujícím lesu bojovat. Princ Ashitaka se ocitá uprostřed tohoto konfliktu a kromě hledání léku se snaží objektivně pochopit oba nepřátelské tábory. Film je dalším z řady environmentálně laděných snímků studia Ghibli, které tentokrát představuje téma symbiózy přírody a lidí. Princezna Mononoke je nejslavnější film Hayao Miyazakiho i celého studia Ghibli a patří mezi nejuznávanější animované filmy všech dob.

4. Cesta do fantazie (2001)

Chihiro se spolu s rodiči stěhuje do nového bydliště, ale zabloudí a narazí na zcela opuštěný lunapark se spoustou lahodně vypadajícího jídla. Její rodiče podlehnou lákavému vzhledu pokrmů a pustí se do jídla. Občerstvení bylo připraveno pro jiné a trestem za tuto opovážlivost je jejich proměna v prasata. Desetiletá Chihiro je vyděšená, ale záhy potkává chlapce jménem Haku. Ten jí pomůže najít práci u tajuplné Yubaby, která ovládá poněkud strašidelné lázně, kam se chodí rekreovat božstvo. Chihiro se tak musí statečně pustit do práce v lázních, zatímco hledá způsob, jak vrátit rodiče do původního stavu. Celý příběh má silný psychologický podtext. Cesta do fantazie získala v roce 2003 cenu akademie v kategorii nejlepší animovaný film a studio Ghibli konečně získalo jednu z posledních světových cen, které jim ve sbírce chyběly. 

5. Arrietty ze světa půjčovníčků (2010)

Půjčovníčci jsou malí lidé, kteří žijí za stěnami běžných lidských domů, odkud si půjčují malé užitečné nástroje k usnadnění života. Příběh představuje Arrietty, mladou, rozvernou dívku, která se svými rodiči žije v malém domě babičky jednoho mladého lidského chlapce, Shōa. Arrietty má velmi dobrodružnou povahu a už se nemůže dočkat, až s tatínkem vyrazí na svou první výpravu za účelem sběru zásob. Shō právě přijíždí ke své babičce a poprvé v životě potkává malé pujčovníčky, konkrétně právě Arrietty. Jedná se o jediný film v tomto seznamu, který nerežíroval Hayao Miyazaki. I tak se ale podílel alespoň na scénáři a produkci. Arrietty ze světa půjčovníčků patří mezi nejlépe hodnocené filmy studia Ghibli za posledních patnáct let.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.