Survivor si vyžádal i několik životů. Přes to nejdrsnější reality show světa baví diváky už více jak 20 let

Tereza Pulgretová
Foto: Voyo

Finále Survivor Česko & Slovensko je za rohem a všichni diváci už netrpělivě vyhlíží letošního šampiona. Poslední přeživší se už brzy zařadí ke dvěma předchozím vítězům domácí verze této oblíbené reality show. Víte ale vůbec, kde a kdy se nápad na nejdrsnější televizní soutěž objevil? A jaký je rozdíl mezi dokola vzpomínanou australskou, americkou a tureckou variantou?

Survivor mánie nyní úspěšně „okupuje“ sociální sítě a nezřídka se v debatách porovnávají jeho různé světové verze. Zárodky lze ale překvapivě hledat nikoliv v Americe či Austrálii, nýbrž ve Švédsku, kde v roce 1997 přišel Charlie Parsons se show nazvanou jako Expedice Robinson. Formát byl hodně podobný tomu, co diváci znají i v současné době. Parsons nápad nabídl už o tři roky dříve britské produkční společnosti, do praxe ho ale nakonec uvedli až Švédi.

Netrvalo dlouho a reality show se zalíbila televizním tvůrcům ve Spojených státech. V květnu roku 2000 tak uvedli první řadu Survivor: Bornes (Kdo přežije: Borneo), které se zúčastnilo šestnáct odvážlivců a moderoval ji všemi milovaný Jeff Probst. Od té doby se Američanům v různých „opuštěných“ koutech světa podařilo natočit už 46 sérií. Jednu z těch nejnovějších, a to v pořadí 43., si při čekání na další ročník můžou fanoušci pustit už teď na Voyo.

Foto: CBS

Další známou odnoží pořadu je ta australská, kterou diváci s americkou často porovnávají. První epizoda byla odvysílána v roce 2002 a pro velký úspěch se letos pořad dočkal 11. série. Množství diváků navíc uvádí, že verzi „protinožců“ mají radši než jakoukoliv jinou, a to kvůli intenzivnější sociální hře, nečekaným herním krokům a dramatickým zvratům.

Obě varianty reality show mají ale také mnoho společného. Jednou z takových věcí je například ikonická znělka, kterou si ale čeští fanoušci v televizi nevychutnají. Tuzemský Survivor je totiž licencovanou adaptací turecké verze pod produkcí společnosti Acun Medya Global. Pořad se tedy v mnohém liší a včetně známé skladby například i tím, že je delší, více zaměřený na fyzické výzvy než hráčské strategie a taktiky a natáčí se v Dominikánské republice. Největší rozdíl je pak v systému vyřazování. V americké verzi se totiž soukmenovci „vyhazují“ od začátku pouze na základě hlasování, žádnou šanci v duelech tudíž nemají.

Premiéru si Survivor Česko & Slovensko odbyl v roce 2022, o první projekt podobného typu se ale nejednalo. V letech 2017 a 2018 se uskutečnily také dva ročníky takzvaného Robinsonova ostrova a už v roce 2006 se na televizi Prima objevila reality show Trosečník, kterou provázal herec Marek Vašut.

Prvním československým Survivorem v aktuální verzi TV Nova se stal IT specialista Vladimír Čapek, rok po něm trenér skateboardingu Tomáš Weimann.

Nejdrsnější reality show

V televizi lze často vidět, jak účastníci fyzicky i psychicky trpí či mají zdravotní problémy. Za uplynulých více než dvacet let se ve zhruba padesáti různých variantách z celého světa stalo nespočet zranění, některá z toho byla i vážnější.

Foto: CBS

Ovšem hned první „experiment“, o kterém se zmiňujeme na začátku článku, přinesl nečekaný a velmi smutný konec pro jednoho z hráčů. Bosenský uprchlík Sinisa Savija se přihlásil do průkopnické série franšízy, švédské Expedice Robinson. Ačkoliv byl podle všeho čtyřiatřicetiletý muž fyzicky zdatný a velmi se těšil, mezi ostatní soutěžící nezapadl, a to nejspíš i kvůli jazykové bariéře. Následkem toho se stal prvním vyřazeným.

Jen pár týdnů poté, co se vrátil z ostrova, ale přišla tragická zpráva o tom, že Savija spáchal sebevraždu. „Začal být depresivní a zoufalý. Cítil se poníženě a v životě už neviděl žádný smysl. Než odjížděl, byl to stabilní člověk. Když se ale vrátil, řekl mi, že osekají vše dobré, co udělal a udělají z něj blázna, aby vypadal jako ten nejhorší, a proto musel jít z kola ven,“ sdělila deníku The Guardian jeho žena. Ačkoliv tvůrci kvůli okolnostem jeho vystupování před kamerou značně osekali, ve společnosti tato událost vyvolala debatu o etice pořadu i celého konceptu reality show.

Šokující věc se stala také ve 13. řadě francouzské adaptace s názvem Koh-Lanta v Kambodži. Teprve pětadvacetiletý mladík Gérald Babin sice prošel všemi zdravotními testy, v tropech měl ale hned první den srdeční příhodu a po cestě do nemocnice zemřel. Deset dní po něm spáchal sebevraždu doktor, který na soutěžící dohlížel, osmatřicetiletý Thierry Costa, na jehož hlavu se snesla obrovská vlna kritiky. Celá série z roku 2013 byla zrušena.

O něco dříve, v roce 2009, podlehl těžkému infarktu také třiapadesátiletý Noncho Vodenicharov, který se účastnil 4. série bulharského Survivoru na Filipínách. Natáčení pokračovalo dál. Smrt potkala také dvaatřicetiletého Pákistánce Saad Khana, který se v Thajsku utopil v jezeře při natáčení obdobné reality show.

Zdroje: Britannica, Nova, YouTube, Looper, The Guardian, NBC News, The Hollywood Reporter, New York Post

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.