Očekávané krimi Studna mělo konečně premiéru. Tvůrci v seriálu zmapovali noční můru několika generací

Tereza Pulgretová
Foto: Voyo

Když na začátku 80. let vyšla epizoda komunistické kriminálky Třicet případů majora Zemana s názvem Studna, celé Československo zůstalo paralyzované. Skutečný příběh o rodinné tragédii, jenž se odehrála v roce 1968 ve Vonoklasech, se nyní po dlouhých letech dočkal nového zpracování. Svěží vítr do plachet přinesli tvůrci v šestidílném seriálu pro platformu Voyo, který první diváci viděli na zahájení brněnského festivalu Serial Killer.

Jen málokterý televizní počin zanechal na tuzemských divácích takový dojem jako snad nejproslulejší díl krimi seriálu Třicet případů majora Zemana, jenž se dodnes pravidelně vrací na obrazovky. O epizodě s názvem Studna, jež pokrývá strašlivé události ve vesnici nedaleko Prahy, svého času mluvilo celé Československo. A protože případ víří vody i po desítkách let a pádu režimu, rozhodli se tuzemští tvůrci zmapovat, co se tehdy vlastně doopravdy stalo.

ČTĚTE TAKÉ: PŘÍBĚH, KTERÝ TRAUMATIZOVAL CELÉ ČESKOSLOVENSKO: NOVÝ SERIÁL O OHAVNÉM ZLOČINU MÍŘÍ NA VOYO

Novou šestidílnou sérii se stejnojmenným názvem zpracovala pro Voyo režisérka Tereza Kopáčová. Na kontě má úspěšné kousky, jako je nedávný seriál České televize Smysl pro tumor nebo snímek Metanol. Po boku scenáristů Mira Šifry a Kristiny Májové se nyní zaměřili na děsivý příběh rodiny Jelínkových. Na rozdíl od původního díla ale vše zmapovali na ploše téměř padesáti let a zachytili tak, co vraždě ve Vonoklasech předcházelo, ale i co po ní následovalo.

Delegace v Brně

Novinka odpremiérovala na zahájení sedmého ročníku Mezinárodního festivalu seriálů Serial Killer v brněnském divadle Husa na provázku. Před sálem nacpaným k prasknutí vystoupili jak samotní tvůrci, tak i někteří představitelé hlavních rolí. Na místě se ukázal například Filip Červenka, který si střihl klíčovou roli Slávka Jelínka nebo herečka Kristýna Ryška.

Ačkoliv na Serial Killeru diváci měli možnost zhlédnout pouze první epizodu, už nyní lze konstatovat, že se mají opravdu na co těšit. Studna totiž není klasický true crime počin, ale spíš připomínka klasického dřívějšího života na venkově a společenských očekávání, která se s rodinným zázemím v té době silně pojila. Celý děj je tedy vyprávěn z perspektivy obětí, nikoliv policistů, jak je u detektivek typické.

„Nikdo se zde ještě nepokusil zmapovat padesát let příběhu jedné rodiny, která se nakonec stala pachatelem i obětí. Rozhodli jsme se to celé natočit, protože tento zdánlivě chronicky známý příběh nikdo doopravdy nezná. Všichni znají pouze konec. My jsme chtěli zjistit, proč k tomu došlo a jak se tomu možná dalo zabránit,“ uvedla na zahájení festivalu Kopáčová.

Mrazivé napětí

I proto nejspíš tvůrci seriál otevírají v roce 1932, kdy se Marie a mladý voják Standa potkávají na vesnické tancovačce. Vzápětí mezi nimi vznikne obrovská láska a touha po spokojeném, šťastném a klidném životě stále roste. Za charismatickým a veselým vystupováním Standy se ale skrývá něco nepopsatelně zvláštního a mrazivého.

A právě ono netypické vystupování Standy dokázal brilantně ztvárnit herec David Švehlík, kterého diváci v podobné poloze nejspíš ještě nikdy předtím neviděli. Skvěle mu supluje kolegyně Johana Matoušková, jež dokonale zachycuje postavu ženy ochotné pro rodinu a lásku obětovat úplně všechno. Spolu dokázali na obrazovce vytvořit atmosféru, která by se i při radostným okamžicích, jež hlavní postavy zažívají, dala krájet.

Zdroje: Premiéra Studny v Brně, Serial Killer, Netflixer, ČSFD, TV Nova

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.