Zkáza bohů na Netflixu boduje. Podle diváků je novinka inspirovaná severskou mytologií úžasnou podívanou

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Zkušený režisér Zack Snyder podlehl severské mytologii, díky čemuž si můžeme vychutnávat sledování jeho animovaného seriálu Zkáza bohů (Twilight of the Gods). Po fiasku v podobě sci-fi ságy Rebel Moon to vypadá, že Netflix udělal dobře, když režisérovi dal ještě jednu šanci, jelikož si diváci vesměs surový animák pochvalují.

Zack Snyder neprožíval v poslední době zrovna skvělé období. Nejprve se diváci vysmáli jeho sci-fi eposu Rebel Moon, přičemž se ani obávaní kritici nedrželi zpátky. Poté Netflix v tichosti na vedlejší kolej odsunul pokračování jeho zombie kousku Armáda mrtvých a podobný osud potkal i animovaný spin-off Lost Vegas. Momentálně je ve hvězdách, jestli streamer umožní druhému dílu a spin-offu někdy vzniknout.

Mnohé proto překvapilo, že se Netflix přece jenom rozhodl uvést animovaný seriál Zkáza bohů, při jehož vzniku se Zack Snyder inspiroval severskou mytologií. Diváky tento kousek přivádí do světa krutých bitev, v němž bojovnice Sigrid na válečném poli zachrání smrtelného krále Leifa. Nicméně jejich zakázané lásce Thor nepřeje, a proto během jejich stavební noci rozpoutá peklo. Za jeho čin, který oba přežijí, se mu rozhodnou pomstít.

PSALI JSME TAKÉ: NETFLIX LÁKÁ NA KRVAVOU 2. ŘADU HRY NA OLIHEŇ, SPOILERUJE ONE PIECE, SLIBUJE POŘÁDNĚ NAPÍNAVÝ THRILLER A DALŠÍ NOVINKY Z GEEKED WEEKU

Zkáza bohů
Foto: Netflix

Hodnocení kritiků a diváků ve světě

Po kritickém neúspěchu Snyderova Rebel Moon působí Zkáza bohů jako dlouho očekávané vítězství scenáristy a režiséra, jehož vznešené nápady jsou často očerňovány ještě předtím, než se vůbec dostanou na obrazovky,“ uvádí na adresu novinky jeden z kritiků na Rotten Tomatoes, kde si animovaný seriál v době psaní tohoto článku od nich vysloužil slušných 67 %.

„Zkáza bohů vypadá naprosto úžasně. Snyder a jeho tým si dávají na čas, aby vás vtáhli do tohoto světa a postarali se, abyste se skvěle bavili,“ píše další. Jiný zmiňuje, že pokud nejste zarytými fanoušky severské mytologie anebo projektů Zacka Snydera, nestojí Soumrak bohů za vaši časovou investici.

Diváci se svými 67 % tuto novinku vnímají stejně. Jeden z nich dokonce Zkázu bohů považuje za nejlepší animovanou sérii letošního roku. „Strhující, krvavý animovaný kousek plný pomsty, lží a přátelství mezi těmi, kteří hledají vlastní řešení. Úžasná podívaná od prvního do posledního dílu,“ uvádí další.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: 2. ŘADA WEDNESDAY BUDE VĚTŠÍ A ZVRÁCENĚJŠÍ, NEŽ SI DOKÁŽETE PŘEDSTAVIT, LÁKÁ ZETA-JONES. DĚJEM ZAHÝBE DALŠÍ ČLEN ADDAMSOVY RODINY

„Jako někdo, kdo považuje většinu Snyderových projektů z posledních let jako průměr, vnímám Zkázu bohů jako neuvěřitelnou změnu. Animace byla fantastická,“ píše jiný divák. „Zkáza bohů Zacka Snydera je adrenalinová, krví nasáklá akční orgie,“ zmiňuje další.

Daniel Kurland z Bloody Disgusting je toho názoru, že seriál nedosahuje úrovně jako Modrooký Samuraj, Arcane, Castlevania nebo dokonce Hilda, ale dal by se kvalitou přirovnat k seriálům Diova krev, Captain Laserhawk a Yasuke. „V osmi epizodách seriál vypráví plnohodnotný a ucelený příběh, ale zároveň si nechává otevřená vrátka pro obsáhlejší pokračování v případě, že by si získal velké publikum,“ píše ve své recenzi.

Hodnocení Čechů

Pokud bychom se podívali na to, jak si Zkáza bohů vede u nás, viděli bychom na Česko-Slovenské filmové databázi skvělých 73 %. Nicméně zatím zveřejněné recenze nezní zrovna přívětivě. Jeden z diváků seriál nazývá ultra surovou, ale deme**ně úch*lnou ptákovinou a další uvádí, že kdyby animovaný kousek měl pouze první a poslední díl, vůbec by se nezlobil. Dalšímu vadí, že si někdo do animovaného seriálu dovolil vecpat zpomalené scény, kterými je ovšem Snyder proslulý. Aktuálně se seriál u nás v TOP 10 nachází na 10. místě.


Zdroje: Netflix, Rotten Tomatoes, Bloody Disgusting, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.