Seriál, z kterého budete už od prvního dílu zmateni. Mysteriózní thriller Ticho po pěšině rozhodně není pro netrpělivé

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Vypadá to, že v poslední době má Netflix opravdu problém s filmy a seriály, od kterých si diváci slibují skvělou podívanou. Tentokrát to schytal jihokorejský mysteriózní thriller Ticho po pěšině (The Frog), který měl být tajuplný a místy až děsivý. Ve finále je ale spíš kouskem, v jehož ději se diváci neorientují. Pokud tedy nechcete strávit osm hodin tím, že budete na víc než sto procent vnímat každou sekundu, vyhněte se mu obloukem.

Mnohokrát jsme se mohli přesvědčit, že Jihokorejci thrillery plné záhad a mrazivých scén zvládají na jedničku. Nicméně i mistr tesař se někdy utne a nový seriál s názvem Ticho po pěšině je toho smutným důkazem. Příběh začíná v roce 2000 v motelu, který se nachází hluboko v lesích u jezera a ve kterém vraždil sériový vrah. Následně se ocitáme v současnosti, kde rekreační chatu nacházející se na stejném místě navštíví záhadná žena s malým chlapcem, ale pobyt už ukončuje bez něj. Diváci si následně pokládají otázky, jestli ho skutečně zabila a je opravdu vraždícím psychopatem.

Dle údajů FlixPatrol thriller uspěl hlavně v Jižní Koreji, kde se aktuálně v TOP 10 nachází na prvním místě. Diváci mu na MyDramaList, což je web s asijskou tvorbou, udělili slušných 8 bodů z 10. „Ticho po pěšině je mysteriózní thriller, který hladce kombinuje psychologické napětí s dynamickým vyprávěním, což z něj činí výjimečný kousek v tomto žánru,“ uvádí jedna z divaček. Dodává, že příběh je napínavý a s každou další epizodou se sázky v něm zvyšují. Jediné negativum shledává v přechodech mezi časovými liniemi, které jsou z počátku velmi matoucí.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: NETFLIX NAŠEL DNO LETOŠNÍHO LÉTA. NA JEHO NOVOU AKČNÍ KOMEDII NEMÁ CENU MRHAT ČASEM

Ticho po pěšině
Foto: Netflix

Na tyto skutečnosti poukazují i kritici na Rotten Tomatoes, kteří thrilleru udělili slabých 33 %. „Zastánci chladných případů si najdou pro Ticho na pěšině místo. Ale fanoušci Hry na oliheň a Lovců myšlenek budou seriálem, který postrádá buď jasnou vizi prvního, anebo propracovanost druhého, zklamáni,“ píše ve své recenzi jeden z nich. Další zmiňuje, že děj postupuje příliš pomalu, takže než se vše pořádně rozjede, diváci ztratí zájem.

Na IMDb si thriller vysloužil 7,1 bodů z 10. Diváci uznávají, že po dějové stránce se jednalo o dobrý nápad, nicméně tvůrci přidáním několika nesmyslných scén a chováním postav zničili potenciál seriálu.

„Hlavní hrdina, který mohl všechny problémy vyřešit několika přímočarými odpovědmi, ale neudělá to, mi naprosto pocuchal nervy. Od páté epizody jsem už začal přetáčet, protože jsem chtěl vědět, jak to všechno skončí,” uvádí jeden sledující, další je však odlišného názoru. „Seriál je opravdu dobře napsaný a je z něj cítit tíživá atmosféra, díky které mi párkrát při sledování došel dech. Připadá mi jako hrané zpracování knihy Stephena Kinga,“ píše.

Ticho po pěšině
Foto: Netflix

Pokud bychom se podívali na ČSFD, viděli bychom u thrilleru Ticho po pěšině průměrných 56 %. Jeden z diváků přiznává, že se cítí být ze seriálu zmatený a moc se v něm neorientuje. Jiná divačka dodává, že jí trvalo až šest dílů, než se v ději začala orientovat, jelikož se v prvních epizodách zcela nelogicky a nesystematicky mísí dvě časové roviny s odlišnými příběhy.

„Vydržela jsem to dokoukat, jen protože jsem si furt říkala, že už musí přijít okamžik, kdy to začne dávat smysl. Ten nepřišel. Je to jako čekat na dovolenou, kterou vám den před odjezdem zruší, akorát k nasrání. Kdyby si někdo dal tu práci, nejspíš by z toho fakt šly vystříhat dva béčkový thrillery se stopáží 90 minut,“ uvádí závěrem své recenze.

PSALI JSME TAKÉ: NEJTOXIČTĚJŠÍ SERIÁL NETFLIXU ČEKÁ EPICKÝ ZÁVĚR. PÁTÁ ŘADA SERIÁLU TY BUDE PLNÁ NOVÝCH POSTAV VČETNĚ HVĚZDY ZE SOBÍKA

Naše recenze na seriál Ticho po pěšině

Aktuálně se thriller v české TOP 10 nevyskytuje, čemuž se upřímně nedivím. Přestože jsem seznámena s asijskou tvorbou a thrillery jsou mým oblíbeným žánrem, u tohoto seriálu jsem neskutečně trpěla. Ačkoliv mi trvalo zhruba dvě epizody, než jsem se začala orientovat v časových rovinách, neustále jsem se musela mít na pozoru a být si vědoma toho, kterou z nich právě sleduji. Pokud bych měla někomu tento seriál doporučit, neudělala bych to.

Zdroje: FlixPatrol, Rotten Tomatoes, IMDb, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.