Nenávistné komentáře se začnou sypat. Sci-fi hit Netflixu, který pobouřil mnoho diváků, bude mít 2. řadu

Foto: Netflix

Netflix 27. června uvedl šestidílnou sci-fi sérii Supergen (Supacell), pod kterou se podepsal britský rapper a filmový režisér Andrew Onwubolu, který vystupuje pod uměleckým jménem Rapman. Ta se brzy po vydání vyšplhala na vrcholek TOP 10 nejsledovanějších seriálů na Netflixu a sklidila spousty pozitivních hodnocení. Ale také spousty nenávisti kvůli obsazení. Nyní bude mít 2. řadu.

Rapman, který má na kontě už skvěle hodnocený film Blue Story nebo krátkometrážní trilogii Shiro’s Story, na Netflixu sklidil úspěch se svým s černošským superhrdinským sci-fi seriálem Supergen, který vypráví o skupině obyčejných lidí z jižního Londýna, u nichž se nečekaně projeví superschopnosti. Žádné jiné jasné spojení mezi nimi ale není.

Zatímco se všichni musí vyrovnat s dopadem nových schopností na svůj každodenní život, jeden z nich bude tuto skupinu lidí muset stmelit, aby ochránil ženu, kterou miluje. Přitom se budou muset snažit vyhnout mocným agentům, kteří si jich všimli.

Seriál Supergen v červnu ovládl světový žebříček aktuálně nejsledovanějších seriálů na Netflixu, v Česku se pak dostal nejvýše druhou příčku. Diváci si seriál oblíbili a většinou ho hodnotili velice pozitivně. O tom svědčí i hodnocení na globální hodnoticí platformě Rotten Tomatoes, kde mu publikum dává 73 % a filmoví kritici dokonce 100 %. „Tohle bylo mistrovské dílo. Bylo to tak dobře udělané a upřímně z celého srdce věřím, že lidé, kteří tento seriál špatně ohodnotili, jsou akorát rasisté. Protože buď nekoukali na stejný seriál jako já, nebo jsou jen zaslepeni iracionální nenávistí, která jim nedovoluje vychutnat si toto skvělé umělecké dílo,“ uvedl tehdy jedné z diváků ve své recenzi na platformě.

ČTĚTE TAKÉ: NEJHORŠÍ ZAKONČENÍ SERIÁLU VŠECH DOB, ROZČILUJÍ SE DIVÁCI. NETFLIX JEDEN ZE SVÝCH NEJLEPŠÍCH PROJEKTŮ POSLAL KE DNU

Je pravda, že většina negativních recenzí a komentářů k tomuto seriálu byla z většiny mířena právě na rasu. Seriál je totiž ryze černošský, a to se mnohým lidem nelíbil. Nehodnotili tak často scénář, herecké výkony, kameru a další aspekty důležité pro kvalitu seriálu, ale z většiny ho zavrhli kvůli hercům tmavé pleti.

Negativní komentáře tohoto typu se objevovaly zejména mezi českými a slovenskými diváky, kteří film hodnotili na ČSFD, více než na zahraničních platformách. I když i tam se jich samozřejmě našlo dost. Na ČSFD má seriál dokonce velmi odlišné hodnocení od toho globálního na Rotten Tomatoes, kde hodnotí seriály a filmy lidé z celého světa. Češi a Slováci mu dali pouhých 49 %.

TAKÉ JSME PSALI: DRUHÁ ŘADA HRY NA OLIHEŇ PŘICHÁZÍ S NOVOU UPOUTÁVKOU. PŘEDSTAVUJE PRVNÍ POHLED NA NOVÉ HRÁČE

„Špatné, moc špatné!!! A běloši v Anglii očividně vymizeli…,“ stojí například v jednom komentáři na ČSFD. „Nedokoukám. Nejde to. V Londýně už nezbyli téměř žádní lidé, kteří nemají černou kůži,“ píše další a v jiných komentářích dokonce stojí: „Otřesnej neg*ovskej hnus,“ nebo: „Netflix si splnil plán na kvóty anglo-Afričanů na rok dopředu a já jdu blejt vašnosto.“

I přes veškeré negativní recenze a narážky na to, že je seriál černošský, sklidil Supergen úspěch a byl velice sledovaný. Netflix se proto rozhodl, že dá prostor druhé řadě. V úterý 13. srpna to oznámil na svém X (dříve Twitter).

Zdroj: X/Netflix, ČSFD, Rotten Tomatoes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.