Dokumentární seriál Šimpanzí říše ukáže válku, intriky a boj o přežití. Opičí společnost nastaví zrcadlo té lidské

Michaela Pašková
Foto: Netflix

V ugandském lese Ngogo žije největší šimpanzí společnost, jakou kdy lidstvo objevilo. Vědci a terénní stopaři posledních 25 let zkoumali, jak tito lidoopi budují svoji důmyslnou politickou a rodinnou strukturu. Netflix tak v brzké době nabídne nový dokumentární seriál Šimpanzí říše (Chimp Empire), prostřednictvím kterého budou diváci sledovat dění v opičí společnosti.

Když James Reed, režisér dokumentární série Šimpanzí říše, kterou produkuje Callum Webster spolu s Keo Films a Underdog Films, vyslal do Afriky štáb, netušil, že se jim během následujícího roku podaří zachytit jedny z nejbouřlivějších bojů a dramatických změn tohoto opičího společenství.

Režisér přiznal, že celé natáčení bylo poněkud bizarní, protože šimpanzi o jejich přítomnosti věděli, ale filmaře naprosto ignorovali. V jednu chvíli si uvědomil, že jsou opice všude kolem, skoro jako kdyby se nacházeli ve snímku Truman Show. Údajně mu připadali tak moc lidští, že cítil, jak ho hodnotí.

ČTĚTE TAKÉ: Co se skrývá v mazlíčcích? Ryby mají hmatový systém a psi dokáží předvídat záchvaty

S natáčecím štábem se vydával tam, kde se primáti zrovna nacházeli. Všechna rozhodnutí tak byla čistě na šimpanzech a jediné, co Reedův tým ovlivňoval, bylo namíření kamery a to, zda natočí konkrétní událost.

V průběhu čtyř epizod, jejíchž vyprávění si vzal na starost oscarový herec Mahershala Ali, diváci uvidí růst mláďat, budování vztahů a vzestup a pád opičích vůdců. Jedná se tak o jedinečnou příležitost, jak si vychutnat podívanou na naše nejbližší žijící příbuzné.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Nový dokumentární seriál Slavné národní parky vychází už v dubnu. Namluvil ho bývalý americký prezident

Ve zveřejněném traileru Ali říká: „Šimpanzi, naši nejbližší příbuzní. Často v nich dokážeme rozpoznat to nejlepší a nejhorší z nás. Šimpanzí společnost je hierarchická. Každý šimpanz vždy hledá příležitost, jak se posunout výš. Všichni plánují, přesvědčují, intrikují. Když se jedna šimpanzí skupina setká s jinou, není cesty zpět. Blíží se válka. Šimpanzí život je jako nikdy nekončící konflikt. Ale když žijete v džungli, musíte bojovat, abyste přežili. A pokud chcete moc, musíte ji také získat.“

Čtyři epizody dokumentárního seriálu Šimpanzí říše budou na Netflixu dostupné od 19. dubna.


Zdroje: Netflix, MOVIEWEB, OPENMEDIAHUB

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.