Netflix opět dobývá akční thriller Kleo. Absolutní mistrovské dílo a fenomenální příběh, hodnotili diváci jeho 1. řadu

Michaela Pašková
Foto: Julia Terjung / Netflix

Na Netflix minulý týden vtrhla druhá řada skandálního německého akčního thrilleru Kleo, který se točí okolo příslušnice bývalé tajné policie Stasi. První řada kritiky doslova posadila na zadek. Vypadá to ovšem, že pokračování rozdělilo všechny na dva tábory. Někomu se líbí a pro jiné je zklamáním.

Ve druhé řadě akčního thrilleru Kleo se bývalá špičková východoněmecká agentka po svém propuštění z vězení vydává pomstít všem, kteří ji podrazili. Mezi její cíle patří i její dědeček, jenž ji po splnění mise s několika jinými známými udal. Nepotrvá to dlouho, než si Kleo uvědomí, že spiknutí proti ní bylo daleko většího rozsahu a velkou roli v něm sehrál červený kufřík. Takový, po němž touží nejenom KGB, ale i CIA, protože jeho obsah hraje důležitou roli v reorganizaci Německa a Evropy po úmorné Studené válce.

První řada po svém uvedení celosvětově nasbírala 34,33 milionu zhlédnutých hodin, přičemž si nejlépe vedla v zemích, kde se mluví německy. Druhá řada Kleo je na tom podobně, protože podle údajů zveřejňovaných na FlixPatrol se pokračování v době psaní tohoto článku na prvním místě umísťovalo pouze v Německu. U nás je například v TOP 10 aktuálně na 5. místě.

U první řady kritici na Rotten Tomatoes zejména chválili kreativnost seriálu, kdy jedničce udělili neuvěřitelných 92 %. „Kleo se nesnaží být ničím víc než svižným špionážním thrillerem a rozhodně má předpoklady být zatraceně dobrým,” napsal tehdy jeden z kritiků. Ačkoli u druhé řady hodnocení z jejich strany zatím stále chybí, vypadá to, že se jim pokračování zamlouvá. „Okolo postav je tam dost napětí na to, aby z toho byl ještě lepší špionážní thriller než v případě první řady,” uvádí jeden z kritiků.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: 5 VÁLEČNÝCH FILMŮ NATOČENÝCH PODLE SKUTEČNOSTI, KTERÉ NAJDETE NA NETFLIXU: HRŮZY KONCENTRAČNÍCH TÁBORŮ I JEDNA Z NEJVĚTŠÍCH TRAGÉDIÍ ČESKA

Kleo
Foto: Julia Terjung / Netflix

„Absolutní mistrovské dílo, závan čerstvého vzduchu v moderní kinematografii. Úspěch tam, kde Hollywood selhává. Pozoruhodné herecké výkony, fenomenální příběh, milé postavy. Jsem šokován nízkým diváckým hodnocením tohoto kousku zde,” uvedl o první řadě na Rotten Tomatoes jeden z diváků, kde jednička dosahuje 65 %.

Pokračování si se sice svými 75 % polepšilo, ale dosavadní recenze nezní přívětivě. „První řada byla osvěžující, druhá je zklamáním,” píše jeden z diváků, kdy další je podobného názoru. Rovněž je zklamán, protože jednička byla zajímavá a dvojka je slabší, zejména co se týče děje. „Agenti CIA vypadali, jako by chytli nějaké americké turisty a zeptali se jich, jestli si chtějí zahrát v seriálu,” dodává tento divák závěrem své recenze. Jiný ovšem píše, že je tento seriál pro něj výjimečným a zbožňuje jeho pojetí a postavy.

Pokud se podíváme na to, jak si Kleo vede u nás, viděli bychom na Česko-Slovenské filmové databázi u druhé řady hodnocení 72 %. První řada je na tom sice se svými 74 % o chlup lépe, ale pokračování zatím neohodnotilo ani 50 diváků. „Retro vizuál je stále fajn, ubralo se na zběsilosti, a dokonce i Kleo (které se mi nechtělo úplně fandit) je tu o něco sympatičtější,” zaznívá o druhé řadě v recenzi jednoho diváka.

PSALI JSME TAKÉ: SNÍMEK, KTERÝ POBLÁZNIL SVĚT, AKČNÍ JEDNOHUBKA S HALLE BERRY NEBO VRAŽDĚNÍ EXPARTNERŮ PODLE SKUTEČNOSTI. TO JE SRPNOVÁ NABÍDKA NETFLIXU

Yash Singh z The Feast of Legends ve své recenzi uvádí, že pokud jste fanoušky první řady, nebude pro vás pokračování Kleo problém. „Je to hlavně proto, že se tvůrci stále drží stejných schémat, až máte pocit, že se jim nechtělo více experimentovat.” Podle Akashe Deshpanda z High On Films je dvojka stejně strhující a plná zvratů jako první řada. Oceňuje humorné momenty, které jsou podle jeho slov promyšlené a nejsou nijak okaté.


Zdroje: Netflixer, FlixPatrol, Rotten Tomatoes, ČSFD, The Feast of Legends, High On Films

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.