Hlava bez očních bulv nebo Jack Rozparovač. Nová řada Nevyjasněných záhad řeší paranormální jevy i brutální činy

Tereza Pulgretová
Foto: Netflix

Na Netflixu v posledních dnech boduje další várka oblíbeného dokumentárního seriálu založeného na skutečných událostech. Nevyjasněné záhady se vrátily už se čtvrtou sérií nabitou nevyřešenými vraždami, zmizeními či nadpřirozenem. Tentokrát diváky šokují případem nalezené lidské hlavy v lese, zakrváceného těla ve sklepě nebo mrtvé studentky na podiu školního divadla.

Kriminální či mysteriózní seriály inspirované skutečnými událostmi táhnou zvědavé diváky snad odjakživa. Důkazem je legendární pořad Nevyjasněné záhady, který se na televizních obrazovkách poprvé objevil už na konci 80. let. V roce 2020 sérii obnovil Netflix a díky velkému úspěchu, který u lidí sklidila, se poté vrátila ještě s třemi dalšími takzvanými svazky.

ČTĚTE TAKÉ: ŽENU ROKY POMALU ZABÍJELA JEJÍ NEJLEPŠÍ KAMARÁDKA A DALŠÍ ODPORNÉ SKUTEČNÉ PŘÍBĚHY UŽ NYNÍ V SÉRII NEJHORŠÍ SPOLUBYDLÍCÍ NA NETFLIXU

Nejnovější podívanou kombinující paranormální jevy, ale i brutální činy, kterých jsou lidé schopní se dopustit, přidala streamovací platforma do sbírky na konci července. Pět epizod, jež vypráví pět strašidelných příběhu, se rychle zařadilo mezi TOP 10 nejsledovanějších kousků, a to jak na světovém Netflixu, tak i na domácí půdě.

„Nevyjasněné záhady s diváky stále rezonují tak, jak jsme si nikdy ani neuměli představit. Je nám ctí, že můžeme tvořit s Terry Dunn Meurer a jejím týmem na tomto ikonickém projektu plném fascinujících případů,“ okomentoval zakladatel produkční společnosti 21 Laps Shawn Levy spolupráci s jednou z autorek původního seriálu.

Foto: Netflix

Tentokrát se filmaři společně s odborníky podívali na zub nejen neznámým případům, ale mezi příběhy se objevily také dvě dobře známé legendy. Jedna z nich se za pomocí expertů soustředí na strašlivého Jacka Rozparovače a teorie, které o vrahovi z konce 19. století v průběhu let vznikaly. Další zabrouzdala do tajů města Chicaga, které už více než půl století údajně terorizuje příšera s červenýma očima, lidským tělem a křídly jako můra.

Ve zbývajících dílech sledující uvidí hrůzu nahánějící scenérii divadla na vysoké škole v New Jersey, kde byla v roce 1977 přímo na podiu zabita mladá studentka. Nerozluštěn zůstal i osud Amandy Antoni, jejíž zapeklitá smrt v policii i veřejnosti zanechává dodnes spousty otázek. Po devíti letech od doby, kdy ji její manžel našel v tratolišti krve ve sklepě, se stále neví, zdali šlo o zákeřný útok nebo tragickou nehodu.

PSALI JSME: NETFLIX ČELÍ OBVINĚNÍ Z POUŽÍVÁNÍ UMĚLÉ INTELIGENCE V DOKUMENTU O MLADÉ VRAŽEDKYNI. VYKRESLIL JI JAKO VESELOU A SPOLEČENSKOU

Podobnou možnost oproti tomu kriminalisté ihned vyloučili v epizodě, kde mladý hoch najde při procházce v lese lidskou hlavu. Profesionálně oddělená část těla byla už nabalzamovaná a bez očních bulv, které byly nahrazené červenými gumovými míčky. Starší dámu, které patřila, se ale nikdy nepodařilo identifikovat, a stejně tak se detektivům nikdy nepodařilo vypátrat člověka, který ji na čerstvě spadané listí pečlivě uložil.

Nevyjasněné záhady patří k nejsledovanějším pořadům svého druhu a rádi ho mají i tuzemští diváci. Na Kinoboxu si drží hodnocení 66 %, o něco lépe je na tom na ČSFD se 73 %.

Jak se tvůrcům povedla čtvrtá řada se můžete přesvědčit sami na Netflixu už nyní.

Zdroje: Tudum, Netflix, ČSFD, Kinobox

Hodnocení na Kinoboxu: 66 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.