Další drsné drama inspirované skutečností, ze kterého se bude divákům zvedat žaludek, míří na Netflix

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Netflix se nebojí kopat do vosích hnízd a ukazovat svým uživatelům smutnou realitu všedního života mnohých lidí. Závěrem roku 2020 uvedl nigerijský snímek Oloturé, který pojednává o obchodování s lidmi. Nyní vypustí do světa navazující seriál Oloturé: Cesta ven (Oloture: The Journey), jenž má být ještě krutější než jeho předchůdce.

Režisér Kenneth Gyang stojí za zpracováním příběhu, ze kterého mrazí. V roce 2014 nigerijská novinářka Toboure Ovuorie prostřednictvím PREMIUM TIMES zveřejnila investigativní reportáž, která vycházela z jejích osobních zkušeností. Jako novinářka zabývající se zdravotnictvím vedla nespočet rozhovorů s lidmi, kterým se podařilo vymanit se ze světa obchodování s lidmi. Nečekala je ovšem lepší budoucnost, ale pomalé, bolestivé umírání.

Protože byli nuceni k nechráněnému sexu, byla jim odepírána možnost základní hygieny nebo zdravotní péče, trpěli AIDS, kapavkou a jinými nemocemi. Někteří z nich pocházeli z náboženského prostředí, kdy jim lékaři v jejich domovských městech odmítali poskytnout jakoukoli léčbu, protože byli špatní. Nikoho nezajímalo, že byli sexuálními otroky, kteří neměli moc nad svým vlastním životem.

„Byla jsem si také vědoma toho, že mocní politici, vládní a armádní úředníci, kteří navenek vyznávali náboženskou čistotu, sloužili obchodníkům s lidmi a chránili je. Chtěla jsem prolomit pokrytectví, oficiální propagandu a ukázat, jak v Nigérii každý den mocní pomáhají zločincům zotročovat mé mladé spoluobčany,” uvedla ve své reportáži, která začíná slovy: „Šest z deseti lidí, kteří jsou obchodováni na Západ, jsou Nigerijci.”

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: NAPÍNAVÝ THRILLER O POMSTĚ PODLE SKUTEČNÉHO PŘÍBĚHU BRZY DORAZÍ NA NETFLIX. MÁ JÍT O POŘÁDNÉ DRAMA

Přestože ji její kolegové z PREMIUM TIMES, kteří byli již dříve v utajení, varovali před riziky, rozhodla se jako falešná prostitutka proniknout do temného světa, v němž se zotročují lidé. Hodlala odhalit syndikát obchodníků s lidmi s vazbami od západní Afriky až po Evropu.

Ačkoli měla být pod svou novou identitou s ostatními, převážně ženami, převezena do Itálie, nejprve putovala do výcvikového tábora v Lagosu. V odlehlém areálu střeženém ozbrojenými vojáky, daleko od jakýchkoli jiných lidských bytostí, je s bezchybnou angličtinou uvítala jejich překupnice. Za vidinou lepšího výdělku v Itálii tam dokonce některé ženy byly dobrovolně. Byly si vědomy toho, co budou dělat. Překupníci jim zkrátka slibovali lepší budoucnost, ale jakmile se ženy dostaly do jejich spárů, čekalo je peklo.

Následující události vám nebudu prozrazovat, jelikož jsou zachyceny v kriminálním dramatu Oloturé. Ačkoli tento snímek na ČSFD dosahuje průměrných 52 %, někteří diváci uvádějí, že je po technické stránce překvapil. Je potřeba zmínit, že se opravdu jedná o nigerijský kousek, takže od toho není možné očekávat kvality některých hollywoodských filmů.

PSALI JSME TAKÉ: 20 NEJSLEDOVANĚJŠÍCH FILMŮ A SERIÁLŮ DRUHÉ PŮLKY ROKU 2023: VŠEM VYTŘEL ZRAK APOKALYPTICKÝ THRILLER, WEDNESDAY ZAŽÍVÁ POŘÁDNÝ PROPAD

„Film ukazuje systém, z něhož není uniku a nemá předvídatelně šťastný konec. Není zde důraz na zápletku. Spíš jde o to vylíčit temnou stránku práce sexuální pracovnice (znásilněni, biti, únosy…). Mnoho scén je tak skutečných, že to působí jako dokument,” uvádí jeden z diváků ve své recenzi.

Na události kriminálního dramatu za moment naváže seriál Oloturé: Cesta ven, v němž se Sharon Ooja vrátí ve své roli novinářky, která se tentokrát bude pokoušet z pekla uniknout. Dle traileru můžeme říci, že to rozhodně nebude mít jednoduché, jelikož zřejmě ztratila kontakt se svým týmem a mocní lidé s ní nebudou mít slitování. Trailer končí otázkou: „Myslíte si, že lidé ví o úmrtích, ke kterým tady dochází?”

Seriál Oloturé: Cesta ven vstoupí na Netflix 28. června.


Zdroje: investigativní reportáž Toboure Ovuorie, PREMIUM TIMES, africanfolder, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.