Dekameron: Mistrovské literární dílo o životě v době středověkého moru Netflix promění na zvrhlý sitcom

Eva Pospíchalová
Foto: Netflix

Dekameron od Giovanniho Boccaccia je léta stálicí v povinné či maturitní četbě našich škol. Netflix z něj nyní udělal velmi černou komedii, která bude vyprávět lechtivé příběhy z doby morem prolezlé středověké Evropy.

Z pera Kathleen Jordan se můžeme těšit na další komediální seriál. Tvůrkyně nás již bavila seriály jako Holky na lovu (odměn) (Teenage Bounty Hunters) nebo American Princess a tentokrát se inspirovala klasickým dílem Dekameron od spisovatele Giovanna Boccaccia, který popisuje život v době středověkého moru.

Děj se koná v roce 1348 v italské Florencii. Skupina šlechticů a jejich sluhů se ukrývají ve vile před aktuálně probíhající pandemií. Aby se zabavili, střídají se ve vyprávění příběhů, které jsou jak vtipné, tak bizarní či erotické.

Podle Jordan je Dekameron „sbírka krátkých nadržených povídek“, nicméně do seriálu se pustila i proto, aby ho porovnala s covidem a časem, kdy jsme mohli pozorovat obří rozdíl mezi chudými a bohatými v době krize. „Nemůžu se dočkat, až se lidé seznámí s touhle vtipnou skupinou postav. Giovanni Boccaccio by byl určitě… zmatený?“

ČTĚTE TAKÉ: HOLKY NA LOVU (ODMĚN): MLADÉ KŘESŤANKY SI PŘIVYDĚLÁVAJÍ PÁTRÁNÍM PO NEBEZPEČNÝCH KRIMINÁLNÍCÍCH

Ale nebude to jenom o moru a strachu. Jessica Plummer, která hraje vznešenou podivínku Filomenu, přirovnala dění komediálního seriálu k reality show. „Vzpomeňte si třeba na Love Island, ale ve středověku – spousta dramatu, spousta sexu spousta šíleností!”

Na koho se budeme moci těšit v hlavních rolích? Amar Chadha-Patel (Willow, Kolo času) bude hrát Dionea, sebevědomého lékaře, jehož profese ho staví do frustrujícího předělu mezi vyšší a nižší třídou. Leila Farzad (I Hate Suzie) má hrát Stratilii, moudrou a vyrovnanou ženu, která se snaží držet stranou od chaosu a chránit svá tajemství. Tony Hale (Viceprezidentka, Ricardovi) se představí jako Sirisco, přívětivý, nepřipravený a dychtivý správce vily. Zosia Mamet (Letuška) bude Pampinea, budoucí paní vily, a její služebnici Misii bude hrát Saoirse-Monica Jackson (Derry Girls). Douggie McMeekin (Nevěstky, Černobyl) se ujímá role Tindara, bohatého single šlechtice z prominentní rodiny, jehož perfektní rodokmen je podkopáván arogancí a pohrdáním ženami. Tanya Reynolds (Sexuální výchova) si zahraje Liciscu, poslušnou, pracovitou, ale nepředvídatelnou služebnici.

Dále se v seriálu objeví Lou Gala jako Neifile, Karan Gill jako Panfilo, již zmíněná Jessica Plummer a další. Součástí produkčního týmu seriálu jsou dále jednotlivci podílející se na dílech jako Glow nebo Orange Is The New Black. Jedním z režisérů bude i Michael Uppendahl (Ratched, American Horror Story).

Netflix prozatím oficiálně zveřejnil tento děj: Dekameron je historická dra-medie, jejímž cílem je zkoumat aktuální témata třídních systémů, mocenských bojů a přežití v době pandemie, kterou představuje soubor postav směšných i tragických. Jak společenská pravidla řídnou, to, co začíná jako vínem nasáklé sexuální dovádění v toskánských kopcích, se mění ve rvačku o přežití.

Osmidílný historický seriál by měl na Netflix dorazit již tento červenec!

Zdroje: WikipediaNetflix, What’s on Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.