Kontroverzní příběh jedné z nejvíce cenzurovaných a zakazovaných knih bude mít seriálové zpracování. Uvede ho Netflix

Eva Pospíchalová
Foto: Lionsgate

Kontroverzní příběh Judy Blume, Miluji tě navždy (Forever), který před padesáti lety pobouřil Ameriku, se dočká seriálové podoby. V jednu dobu byl dokonce na druhém místě v žebříčku nejvíce cenzurovaných a zakazovaných knih ve Spojených státech. To, zda ho přijmou diváci, bude záviset na jeho zpracování.

Miluji tě navždy je román spisovatelky Judy Blume z roku 1975. V jednu dobu byl na druhém místě v žebříčku nejvíce cenzurovaných a zakazovaných knih ve Spojených státech. A důvod? Detailně popsané pokusy o sex dvou nezkušených teenagerů a skutečnost, že hlavní protagonistka používá antikoncepci. Nejen školy a knihovny byly často terčem hlavně náboženských a konzervativních organizací, které jsou proti chráněnému pohlavnímu styku a vůbec sexu před svatbou. I ostatní díla autorky však byla napadána pro realistické zahrnutí témat, jako jsou masturbace, sexualita dospívajících, náboženství, menstruace nebo smrt.

Seriál vypráví epický milostný příběh dvou teenagerů, kteří mají první kontakt s romantikou a rozvojem své identity prostřednictvím plánu „být navzájem svými prvními“. Katherine a Michael se potkají na silvestrovském večírku. Vzájemně se přitahují, zamilují se do sebe. Katherine je přesvědčená, že jejich láska je napořád. Obzvlášť poté, co s Michaelem přijde o panenství a chlapec jí věnuje náhrdelník s nápisem Forever. Když se však v létě oba odstěhují do jiného státu, Katherine začne něco cítit k jinému chlapci. Co to vypovídá o její lásce k Michaelovi? A co vůbec znamená „navždy“?

ČTĚTE TAKÉ: ŽIVOT BRIANA: KOMEDIE PLNÁ ROUHÁNÍ, KTERÁ BYLA ZAKÁZÁNA V KINECH

Hlavní role si zahrají Lovie Simone jako Keisha Clark, mladá sebevědomá studentka s velkými plány po střední, a Michael Cooper ml. jako Justin Edwards, basketbalista a zároveň nerd s veleúspěšnými rodiči. V seriálu se dále objeví například Karen Pittman a Wood Harris v roli rodičů.

Schopnost spisovatelky Judy Blume zachytit skutečné emoce, které prožíváme během různých rituálů v průběhu mládí, ovlivnila moje životní rozhodnutí a psaní. Jsem poctěna, že mohu předělat jednu ze svých oblíbených knih, a jsem nadšená, že mám životní příležitost spolupracovat s mojí dětskou ikonou a přinést tento příběh na Netflix, kde bude koncept první lásky sdílen se světem pohledem Afroameričanky,“ vyjádřila se k projektu producentka Mara Brock Akil.

TAKÉ JSME PSALI: KRÁSNÉ A DOJEMNÉ, VYCHVALUJÍ DIVÁCI NOVÉ DRAMA, KTERÉ OVLÁDLO SLEDOVANOST NETFLIXU PO CELÉM SVĚTĚ

Produkce měla původně začít v roce 2023, ale kvůli stávkám bylo natáčení pozastaveno. Projekt se v Los Angeles opět rozjel nyní v dubnu a bude trvat pravděpodobně do července. Tím pádem bychom se seriálu mohli dočkat už na konci roku nebo začátku roku 2025.

Seriál bude mít pravděpodobně šest až deset epizod a jedna bude trvat asi hodinu, jak je to na Netflixu zvykem. Při natáčení tvůrci spolupracují také přímo s autorkou předlohy. Filmaři také nedávno zpracovali jinou předlohu od Judy Blume s názvem To jsem já, Margaret!

Zdroje: Netflix, Wikipedia

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Martina Oplatková

    Překvapuje mě, že kniha byla kontroverzní. U nás vyšla v devadesátých letech v edici dívčích románů jako jedna z mnoha. Sexuální záležitosti jsou tam asi popsané podrobněji než v jiné tehdejší literatuře, ale za skandální bych ji určitě nepovažovala... Vidím ale hned, že tady udělali změny v ději - v knize Michael, na rozdíl od Kat, nějaké předchozí zkušenosti má. A když čtu dál, vidím nejen, že změnili jména, ale že hlavní hrdinka je tmavé pleti, což v knize není. Navíc ta kniha je poměrně krátká, takže roztažení do seriálu si vyžádá hodně přidaných věcí. Podobnost s knihou tedy, navzdory spolupráci s autorkou, nebude nejspíš nijak velká.