Kdo nese odpovědnost za zločiny dospívajících? Na Netflix míří mrazivá švédská minisérie od autorky vychvalovaného thrilleru Tekutý písek

Eva Lenská
Foto: Martin Wichardt / Netflix

Poslední dobou se o zločinech dospívajících mluví stále častěji. Ostatně není to dlouho, co v jedné z finských škol střílel teprve dvanáctiletý kluk. V podobném duchu se nese i nová švédská minisérie Vysvoboď mě (Deliver Me). Hlavní hrdinové, kterým je čtrnáct, se nechají zlanařit do gangu, což má nedozírné následky.

Na opuštěné hřiště tiše dopadá sníh. Před houpačkou leží tváří dolů teprve čtrnáctiletý chlapec a život z něj vyprchává kvůli ráně v hlavě. Za ním stojí jeho nejlepší kamarád s ještě horkou pistolí v třesoucí se ruce. Ti dva se znali od malička, ale když začali dělat poslíčky pro jednoho gangstera, všechno se zvrtlo.

Když děti páchají strašné zločiny, kdo za to nese odpovědnost? A co to s námi všemi udělá, jestliže si dovolíme pohlížet na nejmenší jako na zrůdy? Tento drásavý příběh se soustředí na ztracené děti. Na ty, které se nepodaří zastavit dřív, než se ocitnou v průšvihu, ať už kvůli nedbalosti, chudobě, nebo sociálnímu vyčlenění. Matky samoživitelky, prodavač potravin na náměstí, místní policista, nikdo nezůstává nedotčen ve společnosti, kde se stupňující násilí dotýká bojujících okrajových komunit.

ČTĚTE TAKÉ: UŽ VÁS NEBAVÍ UFŇUKANÝ ČESKÝ SURVIVOR? TĚCHTO 5 DRSNÝCH REALITY SHOW VÁM SPRAVÍ CHUŤ

Pětidílnou minisérii natočila švédská režisérka Anna Zackrisson podle stejnojmenného thrilleru od Malin Persson Giolito, který v češtině vyšel loni. Kniha popisuje svět gangů, brutalitu, zločinnost, nebezpečí drog a život v luxusu i chudinské čtvrti. Příběh je dojemným obrazem síly dětského přátelství a zároveň i zdrcujícím vyobrazením toho, co se stane, když společnost nedokáže ochránit ty, kteří to nejvíce potřebují.

Hlavní hrdiny Billyho a Doggeho ztvárnili Yasir Hassan a Olle Strand, kteří na režisérku udělali velký dojem už na začátku natáčení. „Jsou tak silní a nebojácní při ztvárnění tohoto zranitelného příběhu. Jsem nadšená, že s nimi mohu absolvovat tuto cestu,“ řekla a dodala, že ji na place ohromoval dynamický mix nových talentů a zkušených herců.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: MENTÁLNĚ NARUŠENÝ KOZUB, ÚDERNÝ HUMOR A ROZPORUPLNÉ RECENZE: NETFLIX UVEDE BLÁZNIVOU ROAD MOVIE KOMEDII OD REŽISÉRA SERIÁLU MOST!

Autorka knihy je právnička a při psaní mohla využít svých osobních zkušeností. Její otec je navíc kriminolog, takže mohla čerpat z mnoha zdrojů. S produkčním týmem však společné řešení nenašla. Prohlásila, že se scenáristou Alexem Haridim nesdílela stejnou vizi, proto se nemohli shodnout na tom, jak převyprávět jádro celé knihy, což vedlo k tomu, že se od projektu distancovala. Přesto byl pro ni Netflix první volbou. „Netflix bere příběhy o mladých lidech vážně a nebojí se zobrazovat obtížná témata,“ uvedla.

Streamovací platforma ostatně zpracovala už její knihu Tekutý písek. Minisérie o studentce obžalované z vraždy se stala hitem a na ČSFD si vysloužila hodnocení 78 %. Doufejme tedy, že novinka Vysvoboď mě bude stejně zdařilá.

Švédskou minisérii Vysvoboď mě si lze pustit na Netflixu od 24. dubna i s českým dabingem.

Zdroje: About Netflix, Best of Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.