Drama kolem královské rodiny: Netflix přilévá olej do ohně se skandální aférou prince Andrewa a vydává trailer

Eva Lenská
Foto: Peter Mountain/Netflix

Jakoby toho rozruchu kolem královské rodiny teď, se „zmizením“ princezny Kate, nebylo dost. Netflix přilévá olej do ohně a konečně vydal oficiální trailer k filmu Rozhovor dekády (Scoop), který se zabývá skandální aférou a zpovědí prince Andrewa v pořadu Newsnight. Pokud se vám toto téma zdálo nudné, nenechte se mýlit. Upoutávka ukazuje, že půjde o pořádné drama. Snímku přidává na hodnotě i skvostné obsazení.

Rozhovor dekády je filmovou dramatizací nechvalně proslulého rozhovoru prince Andrewa (Rufus Sewell) a Emily Maitlis (Gillian Anderson) v pořadu Newsnight na BBC. Režisér Philip Martin ho natočil podle autobiografické knihy Scoop od bývalé producentky Sam McAlister (Billie Piper), která tehdy celý rozhovor zařídila. 

Skandál prince Andrewa souvisel s jeho přátelstvím s americkým magnátem Jeffrey Epsteinem, který byl obviněn z obchodu se sexem s nezletilými dívkami a k tomu vlastnil ostrov, kterému se přezdívalo „ostrov pedofilů“. Emily Maitlis se tehdy zaměřila na tvrzení Virginie Giuffre, že byla v sedmnácti letech na příkaz Epsteina donucena k sexu s princem. Ten to sice popíral, nicméně letové záznamy potvrdily, že vévoda a mladá dívka se na místech, kde se měli setkat, v danou dobu skutečně nacházeli.

ČTĚTE TAKÉ: ČESKÝ PROPADÁK ZASE VÁLCUJE NETFLIX. PODLE DIVÁKŮ JE TO VELKÁ ZOUFALOST A JE JEŠTĚ HORŠÍ NEŽ NEJHORŠÍ, PŘESTO SI HO POUŠTÍ

Pro britskou královskou rodinu to byl šok. Královnin oblíbený syn musel vrátit všechna jmenování do čestných vojenských a charitativních pozic, v nichž ji oficiálně zastupoval. Rovněž odstoupil ze svých veřejných funkcí. A Victoria Giuffre požadovala odškodnění.

Znovuvytvoření onoho skandálního rozhovoru bylo surrealistickým zážitkem i pro samotnou Sam McAlister, která byla na place jak při skutečném rozhovoru, tak při filmové rekonstrukci. „Bylo to, jako kdybych tam byla znovu,“ řekla a poukázala na brilantní herecké výkony Anderson a Sewella v rolích Maitlis a prince Andrewa. „Úroveň detailů, stejně sestavená místnost, úhly kamery, osvětlení, konkrétní stůl, kabely, typy kamer, koberec… všechno mi bylo tak absurdně blízké.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: NETFLIX PROLISTOVAL PÍSMO SVATÉ A VYTASIL SE S MOJŽÍŠEM. BIBLICKÝ PŘÍBĚH O VYKOUPENÍ MÁ POŘÁDNĚ EPICKÝ TRAILER

Jak si při natáčení počínali herci? Herečka Billie Piper pochválila především Gillian Anderson. „Byla to neuvěřitelná zodpovědnost. Gillian měla ztvárnit někoho, kdo je velmi důležitou součástí naší britské kultury. Emily Maitlis známe všichni. Viděli jsme ji poskytovat opravdu rázné rozhovory. V naší zemi je to velká osobnost, která je veřejně známá. Ale Gillian tu roli zvládla s přehledem,“ uvedla.

Piper byla v roli Sam McAlister také přesvědčivá. Podle produkce v sobě měla stejnou vřelost i tvrdost. Využila také různé možnosti proměny. Změnila hlas, nasadila si věrohodnou paruku a měla stejné líčení, nehty i oblečení jako hrdinka, kterou hrála. Nezapomněla ani na řeč těla a usilovně trénovala chůzi McAlister.

Rozhovor dekády (Scoop) bude na Netflixu dostupný 5. dubna i s českým dabingem.

Zdroj: Netflix, Tudum

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.