Vyvolal rozruch ve filmovém světě, pohrává si s divákovou psychikou a teď je dystopický pohled na americký sen s Harry Stylesem na Netflixu

Tereza Pulgretová
Foto: Warner Bros.

Snímek To nic, drahá v hlavní roli s Harry Stylesem vyvolal ve filmovém světě rozruch. Po loňské premiéře na festivalu v Benátkách sociální sítě zaplavily kontroverze o milostném trojúhelníku, plivanci na červeném koberci a nedomyšlených scénách. Utopický film o dokonalém životě zasazený do atmosféry fiktivního padesátkového městečka v Kalifornii si nyní užijí čeští diváci na Netflixu. 

I po více než roce vzpomíná filmová komunita na mysteriózní thriller To nic, drahá s mnoha nezodpovězenými otázkami. Některé se sice týkají samotného snímku z dílny režisérky Olivie Wilde, většina otazníků se ale motá okolo soukromého života herců.

ČTĚTE TAKÉ: VZKAZUJÍ FANOUŠCI SLAVNÉHO ZPĚVÁKA, NA KTERÉHO ODKAZUJÍ I FILMOVÍ REŽISÉŘI

Foto: Warner Bros.

Už před premiérou na benátském filmovém festivalu v září 2022 se s velmi očekávaným psychologickým thrillerem nesly zvěsti o neshodách mezi režisérkou a představitelkou hlavní role Florence Pugh (Alice). Herečka společně s lamačem dívčích srdcí a hudební či módní ikonou Harry Stylesem (Jack) hraje zamilovaný pár, jenž se přestěhuje do na první pohled dokonalého městečka Victory v Kalifornii.

Jack, stejně jako ostatní muži v sousedství, pracuje pro tamní společnost, jež kromě samotného města buduje i celou komunitu. Ačkoliv Alice s Jackem nemají děti, užívají si perfektní životní styl padesátých let společně s ostatními rodinami. Postupem času se ale idylka začne komplikovat a naivita Alice opadat, až se nakonec vše promění ve velkou psychologickou hru s nepředvídatelným koncem.

„Miss Flo“ vs Wilde

Stejně, jako se rozplynuly představy fiktivní Alice, ale podle některých zmizely také iluze Florence Pugh o některých hereckých kolezích. Když internet zaplavily informace, že Harry Styles a Olivia Wilde randí, fanoušci si z její strany všimli jisté odtažitosti. Jestli to ovšem bylo právě kvůli nejasnostem týkajících se režisérčina milostného trojúhelníku se zpěvákem a tehdejším dlouholetým snoubencem Jasonem Sudeikisem, není dodnes jasné.

Foto: Warner Bros.

Okolo Wilde a Pugh se točí i další „aféra“ spojená s hercem Shiou LaBeoufem, který se měl původně zhostit role Jacka. Už v roce 2020 ho ale, kvůli údajnému konfliktu s Pugh, vyměnil právě Styles. Podle zpráv, které si mezi sebou LaBeouf a Wilde vyměnili, to vypadá, že se hlava projektu přidala na stranu herce. Pugh také ve zprávách drze nazvala jako „Miss Flo“.

Spitgate

Pozdvižení vzbudila také samotná premiéra a celá press tour, do které se Pugh příliš nezapojovala. Některým fanouškům připadal podezřelý fakt, že ačkoliv na plátně se Stylesem tvořili přenádherný a zamilovaný pár plný chemie, na červeném koberci se spolu téměř neukázali.

Stejně tak se ale od sebe dál držela i režisérka a zpěvák, mezi které na premiéře posadili dalšího kolegu Chrise Pinea, jenž se ve snímku ujal role hlavního záporáka Franka. Po Benátkách internet obletělo video, na kterém to vypadá, že Styles na Pinea dokonce plivl.

Zvědaví diváci se situace ihned ujali a začali vymýšlet různé teorie o tom, co se na place mezi všemi zúčastněnými asi stalo. Sám Pine nicméně později v rozhovoru pro Esquire aféru „Spitgate“ popřel a řekl, že se mu reakce publika na celou situaci zdá poněkud nedospělá.

Foto: Warner Bros.

Worry a little, darling

Ať už se při natáčení či po něm stalo mezi umělci cokoliv, výsledku to jistě nijak nepomohlo. Lidé, včetně kritiků, druhý režisérský kousek Wilde poměrně zkritizovali, spokojení nebyli ani s hereckým výkonem Stylese. Pugh si naopak fanouškovská srdce povětšinou získala.

Problém diváci viděli zejména v příběhu, který nebyl komplexní a často se v něm vyskytovaly neobjasněné věci. Na Rotten Tomatoes To nic, drahá získalo od kritiků ubohých 38 %, u diváků si ale vedlo o mnoho lépe se 74 % a na ČSFD má 65 %. Takzvaných plot bylo podle diváků ve filmu každopádně hned několik a daly se jen stěží přehlédnout.

Jak si tento mysteriózní počin, který si dramaticky pohrává s divákovou psychikou, skutečně vede, můžete od 27. prosince posoudit sami na Netflixu.

Zdroje: Vox, Screen Rant, ČSFD, Rotten Tomatoes, Time, Vogue, Collider

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.