Vizuálně strhující a úžasné ztvárnění jedinečného příběhu. Diváci hodnotí nové drama Netflixu od Bradleyho Coopera

Foto: Jason McDonald/Netflix © 2023

Na Netflix těsně před Vánoci dorazil životopisný snímek Maestro o dirigentovi a skladateli Leonardu Bernsteinovi, který si v létě odbyl světovou premiéru na filmovém festivalu v Benátkách. Tam sklidil úspěch a kladně jej hodnotí i diváci a filmoví kritici.

Snímek Maestro líčí milostný příběh Leonarda Bernsteina (Bradley Cooper) a jeho manželky Felicie Montealegre (Carey Mulligan). Kromě vzkvétající hudební kariéry skladatele a dirigenta řeší i jeho bisexualitu a následné problémy v manželství.

Bradley Cooper přesně pět let po úspěchu hudebního a Oscarem oceněného filmu Zrodila se hvězda ukázal, že jako režisér neusnul na vavřínech a jeho nápady jsou stále skvělé.

Poté, co si v létě na filmovém festivalu v Benátkách film Maestro vysloužil 10minutový potlesk ve stoje, je od 20. prosince dostupný také na Netflixu. Od kritiků i diváků sklízí mnoho pozitivních ohlasů i nadále.

Na globální hodnotící platformě Rotten Tomatoes má aktuálně 80% hodnocení ze strany kritiků, a 82% od diváků. „Úžasné ztvárnění jedinečného příběhu. Všechno na tomto filmu je perfektní, od obsazení až po výkon. Ani sebemenší zachvění kamery tam není náhodou. Naprosto mistrovský kousek,“ píše jeden z nich.

„Ohromující umělecké dílo. Není sice pro každého, ale mě potěšilo smysly a pohladilo na duši. Nejde o standardní životopisný snímek – je to o manželství, jedinečném a zvláštním vztahu, který mě osobně fascinoval,“ uvádí další divák.

Na ČFSD má Maestro zatím 64 %. Někomu se líbil více, jiným méně. „Maestro je vizuálně strhující, kdy se ukazuje, že šlo pro Coopera o vášnivý projekt. Cooperovi nechybí ambice před kamerou ani za ní, výsledek tak zvládá být v několika momentech strhující a proto zamrzí, že forma vítězí nad obsahem,“ píše jeden z českých recenzentů na platformě.

Bernstein a jeho žena ve filmu maestro
Foto: Jason McDonald/Netflix

Další zase uvádí: „Pro mě šlo naopak o jeden z emočně nejsilnějších filmových zážitků poslední doby. Chybí zde dramatický akcent, tak příznačný právě pro životopisné látky, to ano. Nenalezneme zde silné patetické momenty z důležitých událostí Bernsteinova života. Ani zástup zajímavých faktů. Či systematickou výstavbu stěžejních motivů. Na nějakou expozici, kolizi, krizi rovnou zapomeňte. Film totiž usiluje především o sondu do člověka ve složitém milostném vztahu, přičemž si Bernsteinův životopisný materiál propůjčuje pouze jako platformu, na které to ukázat.“

Nejvíce diváci chválí režii, herecké výkony, mistrovský střih i vizuální provedení. Mnozí také vyzdvihují sondu do osobnosti dirigenta a skladatele a jeho milostného vztahu. Některým naopak film přišel chladný a málo kreativní. Jiným zase vadí, že se film zaměřuje více na Bernsteinův život a vztahy než na hudbu.

Maestro je aktuálně zatím v globálním průměru na 8. příčce v TOP 10 nejsledovanějších filmů Netflixu. V Česku se zatím do zebřičku nedostal.

Bernstein a jeho žena, která mu váže kravatu
Foto: Jason McDonald/Netflix

Zdroje: FlixPatrol, ČSFD, Rotten Tomatoes, Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.