Mohou být muži a ženy přátelé? Na to odpoví seriálová verze populární slaďárny s Anne Hathaway, která míří na Netflix

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Představte si, že byste s někým poprvé promluvili v den promoce a od té doby se s ním na den přesně každý rok setkávali. Hrdinové nového britského romantického seriálu Jeden den (One Day), jenž je televizní verzí dávno zapomenutého filmu s Anne Hathaway, budou čelit otázce, kterou si lidé kladou od nepaměti. Mohou být muži a ženy přátelé?

Vánoční svátky jsou za námi, což znamená, že se pomalu ale jistě blíží Valentýn. Netflix si je toho moc dobře vědom a proto do své nabídky nasadí romantický seriál Jeden den, který byl natočen podle stejnojmenného světového bestselleru Davida Nichollse.

Příběh se točí kolem Dextera a Emmy, kteří se přátelí už dvacet let, přičemž poprvé spolu promluvili v den své promoce. Od toho osudného dne se na den přesně každý rok setkávají, řeknou si veškeré novinky a druhý den ráno se vydají svou vlastní cestou.

V roce 2011 vstoupila do kin filmová adaptace, ve které zářili Anne Hathaway a Jim Sturgess. Romantický snímek Jeden den se na Kinoboxu těší dobrému hodnocení 73 %. Jeden z hodnotících ve své recenzi například uvádí: „Nemám moc rád čistě romantické filmy, ale tenhle se povedl. Pokud sháníte čistě slaďárnu, tak One Day je hned po Lásce nebeské další trefa do černého.“

Jedním z mnoha důvodů, proč film připoutal pozornost diváků, je skutečnost, že se o jeho scénář postaral samotný autor knižní předlohy. Protože se jedná o opravdu populární dílo, David Nicholls dostal příležitost podílet se i na seriálové verzi od Netflixu. V rozhovoru pro Entertainment Weekly prozradil, že si v případě seriálové adaptace přál, aby mohl na scénáři spolupracovat ještě s někým.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: 10 nejlepších seriálů roku 2023 podle ČSFD: Zombie hit The Last uf Us ostrouhal, Češi a Slováci podlehli Asii a udělili dokonce 90 %

Ambika Mod a Leo Woodall s romantickém seriálu Jeden den.
Foto: Ludovic Robert/Netflix

„Poměrně brzy jsem věděl, že to nechci psát sám,“ řekl o scénáři, na kterém spolupracoval s Nicol Taylor. „Strávil jsem s ní spoustu času. Měl jsem pocit, že potřebuje nový pár očí.“ Vzhledem k obsáhlosti knižní předlohy samozřejmě museli něco vystřihnout a zkrátit. S celkovým procesem je však Nicholls spokojen a hodnotí tvorbu scénáře jako příjemnou zkušenost.

Navíc byl rád, že jako výkonný producent seriálu dostal příležitost ovlivnit výběr postav. Během konkurzů se setkal s množstvím skvělých herců. Nebylo to tak, že při hledání někoho nenašli, ale Ambika Mod ho oslnila svým hereckým výkonem v seriálu Tohle bude bolet. „Měla v sobě určitou emmovskou kvalitu, takovou ostražitost a moudrost, která mi připadala velmi emmovská.“

Jako Dexter se divákům představí Leo Woodall. Přestože Nicholls žádnou jeho tvorbu neviděl, oslnila ho chemie, kterou herec dokázal vytvořit s Ambikou Mod. „Byli spolu tak dobří, tak hraví a vtipní. Rozuměli si.“

PSALI JSME: Netflix neměl s diváky slitování: Zrušil 29 pořadů včetně jednoho z nejpopulárnějších fantasy seriálů

V případě filmu diváci tvůrcům vyčítali, že Anne Hathaway byla zkrátka na Emmu moc krásná a okouzlující. Jak prohlásil Nicholls, Ambika Mod je opravdu velmi emmovská. V upoutávce můžeme vidět, že se na zvláštní a lehce přehlédnutelnou hrdinku, ze které se postupem času vyklube kráska, skvěle hodí. Protože se Emma a Dexter setkávající každý rok, jejich vztah se přirozeně vyvíjí. Každá z epizod bude představovat rok jejich života. Přirozeně se tak dostanou do momentu, kdy si začnou pokládat otázku, proč své přátelství neposunuli na další úroveň.

Romantický seriál Jeden den vstoupí na Netflix 8. února.


Zdroje: Tudum, HELLO!, Entertainment Weekly, Kinobox

Hodnocení na Kinoboxu: 73 %

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.