Předpovídá úder blesku a našel zdroj koronaviru. Bláznivé chování režiséra hitu s Keanu Reevesem stálo Netflix 55 milionů dolarů

Michaela Pašková
Foto: Universal Pictures

Médii momentálně hýbe kauza, podle které měl Netflix utratit 55 milionů dolarů za sci-fi seriál, jenž nejenom nebyl nikdy dokončen, ale dokonce nebyl dodán ani jeden díl. Režisér hitu 47 róninů dle svých slov sice předpovídá údery blesků, ale hněv ostatních tvůrců a hereckých hvězd určitě nečekal.

Kritikou opěvovaný snímek 47 Róninů, který vstoupil do kin v roce 2013, představoval první velkorozpočtový filmový hollywoodský počin režiséra Carla Rinsche, jenž se dříve pohyboval ve světě reklam. Film s Keanu Reevesem v hlavní roli, jehož rozpočet činil 175 milionů dolarů, byl velkou bombou a celosvětovým hitem.

Není tedy divu, že když režisér začal pracovat na sci-fi seriálu Conquest, streamovací služby se mohly v roce 2018 přetrhnout, aby projekt získaly pro sebe. Deníku The New York Times se po letech podařilo odhalit, jak práce na novince katastrofálně dopadla.

Počáteční zájem o Rinschův seriál přišel v době, kdy streamovací společnosti utrácely více než kdy jindy, aby posílily své knihovny a přilákaly předplatitele. NYT odhaluje, že o sci-fi seriál měl nejprve zájem Amazon, ale na poslední chvíli přispěchal Netflix s výhodnější nabídkou, přičemž souhlasil, že ve splátkách zaplatí za práva na Conquest 61,2 milionů dolarů.

Netflix v seriálu, který měl zahrnovat umělé lidi zvané Organic Intelligent (O.I.), kteří jsou jako mírové jednotky rozmístěni po celém světě, viděl obrovský potenciál. Streamovací gigant neváhal režisérovi udělit téměř úplnou tvůrčí a rozpočtovou kontrolu v době, kdy už byl Rinsche ohledně zkušebních epizod sci-fi seriálu zapleten do právních sporů s jinou produkční společností.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: 20 NEJDRAŽŠÍCH SERIÁLŮ NETFLIXU: SAMÉ OBLÍBENÉ HITY, KDE SE INVESTICE OPRAVDU VYPLATILA. U 6. ALE MŮŽEME POLEMIZOVAT

Po uzavření dohody však projekt údajně začaly sužovat zákulisní problémy, nevyzpytatelné chování Rinsche, přičemž dodnes nebyla dodána ani jedna epizoda. Režisér mimo jiné začal tvrdit, že dokáže předpovídat údery blesku a objevil signál koronaviru vycházející z nitra Země. Jeho manželka, se kterou se v současné době rozvádí, se ho měla údajně pokusit zavraždit.

Protože v tvorbě seriálu nebyl zaznamenán žádný významný posun, Netflix v roce 2021 projekt zastavil. Režisér měl pak údajně zbývajících 11 milionů dolarů vsadit na kryptoměny a za získané peníze si nakoupit luxusní auta. Momentálně se Rinsch soudí s Netflixem, jelikož tvrdí, mu streamer podle smlouvy dluží 14 milionů dolarů.

Po skutečně šokující a bizarní zprávě NYT o zrušeném seriálu Conquest, dle které Netflix utratil 55 milionů dolarů za projekt, jenž nebyl nikdy dokončen, se někteří tvůrci a herecké hvězdy pustili do streamovací společnosti.

Hampton Yount, komik a hlasový herec, jenž hrál v show Mystery Science Theater 3000: The Return, která si na Rotten Tomatoes vysloužila od kritiků 100 % a diváků 90 %, uvádí, že utrácení Netflixu za nedokončený projekt zavání podvodem. Za těch 55 milionů dolarů mohla mít jeho show více řad.

PSALI JSME TAKÉ: DYSTOPICKÁ VIDEOHRA CYBERPUNK 2077 DOSTANE HRANOU VERZI. KEANU REEVES SI MOŽNÁ NA KONTO PŘIPÍŠE DALŠÍ IKONICKÝ TRHÁK

Netflixu se vysmívá i herečka Nandini Bapat, která hrála v seriálech Silicon Valley a Hodný holky. Dle ní jsou třeba projekty černošských a asijských tvůrců pro Netflix zkrátka moc riskantní.

Kameramanka a režisérka Elle Schneider si rovněž rýpla do Netflixu, když vyzdvihla genderovou diskriminaci. Uvádí, že tvůrkyně musí mít za sebou celovečerní festivalový hit anebo šílené sponzorství, aby jim byla nabídnuta možnost natočit pouhý díl seriálu. A Netflix si jen tak vyhodí 55 milionů dolarů.

Vypadá to, že Netflix čekají krušné časy, protože bude muset svůj nedostatek finančních prostředků pro tvůrce po tomto fiasku více zdůvodňovat. Tvůrci nyní ironicky doporučují Netflixu natočit dokument o životu a utracení Rinsche, díky čemuž by mohl streamovací gigant na své chybě ještě vydělat.

Zdroje: The New York Times, Screen Rant, X, Rotten Tomatoes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.