Dokument Netflixu odhalí vedlejší účinky vapování. Mladým lidem kvůli e-cigaretám selhávají plíce

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Netflix uvede šokující minisérii Husté mraky: Vzestup a pád firmy Juul (Big Vape: The Rise and Fall of Juul), která bez přikrášlování zmapuje vznik a prodej elektronických cigaret. Diváci nebudou ochuzeni o vedlejší účinky takzvaného vapování, které zničilo životy milionů dětí.

Dokumentární minisérie Husté mraky: Vzestup a pád firmy Juul, jejíž natočení si Netflix objednal už v roce 2021, se zabývá vznikem a prodejem vapovacího zařízení, jež se stalo pojmem a mladí lidé se jej nemůžou nabažit. Svého času byla společnost Juul dokonce jednou z nejrychleji rostoucích firem na světě. Malý start-up se tak rozrostl na multimiliardovou tabákovou společnost, jež v jednu chvíli ovládala 72 procent trhu.

Vzhledem k tomu, že na světě kouří více než miliarda lidí, uvědomila si společnosti Juul obrovské příležitosti v oblasti veřejného zdraví. Po roce 2000 panoval názor, že technika nemůže škodit. Když společnost vypustila do světa e-cigarety, pomocí kterých chtěla měnit podmínky na tabákovém trhu, lidé zprvu nepřemýšleli nad vedlejšími účinky těchto produktů.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Když dítě kvůli hamburgeru nebo salátu zemře drastickou smrtí. Po zhlédnutí nového dokumentu Netflixu možná zahájíte hladovku

Foto: Netflix

Ve zveřejněném traileru se dozvídáme, že se tým společnosti Juul nechal inspirovat marketingovými taktikami, které jsou typickými pro firmu Apple. Společnost přišla s krásným a zbožňovaným produktem, jehož uvedení doprovázela do nejmenšího detailu promyšlená marketingovou kampaň. Vzhledem k tomu, že zaměstnanci posílali produkty zdarma dlouhému seznamu influencerů a celebrit, nejvíce kampaň ovlivnila právě mládež.

Zaměstnanci, kteří v traileru přiznávají, že vstoupili do firmy s cílem zničit tabákové koncerny, netušili, co společně způsobují. „Myslím, že nikdo nemohl tušit, kolik dětí bude tenhle produkt chtít,“ tvrdí jedna z žen, zatímco se v traileru střídají záběry studentů na školních toaletách s nechvalně proslulými instagramovými příspěvky teenagerů vyfukujících kouř.

PSALI JSME TAKÉ: Nervy drásající kriminální drama natočené podle skutečnosti míří na Netflix. Emily Blunt a Chris Evans budou vydělávat na utrpení druhých

Krásný produkt za sebou zanechal spoustu mladých kuřáků trpících kritickým poškozením plic. „Tou bolestí jsem se doslova choulila. Zažívala jsem selhání dechu,“ svěřuje dívka v traileru.

Čtyřdílná minisérie byla natočena na motivy knihy Big Vape: The Incendiary Rise of Juul, kterou napsala Jamie Ducharme, jež pro časopis TIME píše články o covidu, nemocích, duševním zdravím a vapování. Cílem dokumentárního seriálu je nejenom ukázat varovný příběh miláčka Silicon Valley, který měl obrovský dopad na celou společnost, ale rovněž popsat, co lidem elektronické cigarety způsobují.

Dokumentární minisérie Husté mraky: Vzestup a pád firmy Juul bude na Netflixu od 11. října.


Zdroje: Tudum, trailer minisérie Husté mraky: Vzestup a pád firmy Juul, Deadline, Hypebeast

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.