Z obyčejného prodavače majitelem Adidasu a fotbalového klubu aneb Životopisné drama o vzestupu a pádu mocného magnáta

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Na Netflix se řítí limitovaná životopisná minisérie Bernard Tapie je třída (Tapie/Class Act) mapující epický vzestup muže, jenž se z dělnické třídy dostal mezi francouzskou elitu. Obyčejný prodavač se dokázal vyšvihnout na ministra pro místní rozvoj, poslance Evropského parlamentu, prezidenta jednoho z největších francouzských fotbalových klubů, Olympique de Marseille, a dokonce i majitele oděvní značky Adidas. Přestože byl odsouzen za podplácení, korupci a ovlivňování svědků, po jeho úmrtí rodině kondoloval sám prezident Emmanuel Macron.

Klikatá horská dráha by se dala s přehledem přirovnat k životu Bernarda Tapie, který byl ve Francii po dlouhá léta kontroverzní osobou. Není tedy divu, že vytvořit a natočit životopisnou minisérii Bernard Tapie je třída pojednávající o jeho životě, trvalo režisérům deset let. Věnovali intimním částem Tapieho života a nezapomněli ani na jeho velké neúspěchy a potyčky se zákonem. Protože Tapie dokázal vystoupat mezi tu nejvyšší elitu, jeho pád byl drsný.

Časopisu Variety se povedlo vyzpovídat režiséry i její hlavní hereckou hvězdu. Režiséři Olivier Demangel a Tistan Seguela v rozhovoru uvedli, že se inspirovali Scorseseho filmy, Vlkem z Wall Street a Zuřícím býkem.

„Vlk z Wall Street nás hodně inspiroval, pokud jde o tón dialogů, konstrukci a tempo vyprávění. Když jsme začali psát, mnohokrát jsme sledovali také Zuřícího býka,“ řekl Demangel, který je spolu se Seguelou rovněž autorem scénáře. „V Tapiem a ve způsobu, jakým se odrážel od ringu, poháněn svou megalomanií i vášní, bylo něco ze Zuřícího býka. Stokrát padl a pokaždé se zvedl.“

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: TOP 5 českých životopisných filmů o skutečných osobnostech, které najdete na Netflixu

První dva díly minisérie byly promítány během filmového festivalu v Cannes a publikem byly přijaty potleskem ve stoje. Vzhledem k Tapieho barvitému životu a skutečnosti, že o něm mimo Francii málo kdo slyšel, se jedná o dobré znamení. Přitažlivost dramatu mimo jiné spočívá v angažmá francouzského herce Laurenta Lafitta, který dle návštěvníků festivalu dokázal Tapieho ztvárnit s nadhledem a neodolatelným šarmem.

V rozhovoru herec prozradil, že nápad zpracovat Tapieho život vznikl době, kdy hrál Seguelově filmu Dětina. „Byl jsem v šatně s parukou na hlavě a Tristan mi řekl: ‘To je legrační, vypadáš jak Bernard Tapie!’ a já mu odpověděl: ‘Ano, to je postava, kterou bych rád hrál.’“ Od té doby se začal plán postupně realizovat.

Herec popsal Bernarda Tapie jako postavu, kterou mohl s přehledem vytvořit slavný spisovatel Alexandre Dumas, autor románů Tři mušketýři nebo Hrabě Monte Christo. Tapie dokázal v lidech vyvolávat rozporuplné pocity, od přitažlivosti k odporu, přes fascinaci až po nenávist. „Byl to první francouzský magnát, který se vyšplhal nahoru sám. Měl jsou v sobě vztek a chtěl ze svého jména udělat značku,“ komentuje jej Laffit.

PSALI JSME TAKÉ: Netflix pláče: 6 očekávaných filmů, které si vytáhly černého Petra a jejich letošní premiéra se odkládá

Foto: Netflix

Životopisná minisérie Bernard Tapie je třída, která je pravděpodobně jednou z největších investic Netflixu do francouzské tvorby, bude mít premiéru 13. září.


Zdroje: Netflix, Variety

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.