Seriál o největším teroristickém útoku ve Velké Británii: BBC a Netflix divákům přiblíží katastrofu, při které zemřelo 270 lidí

Eva Lenská
Pan Am Flight 103. Crashed Lockerbie, Skotsko, 21. prosince 1988 , Foto: T&C "© Crown http://www.aaib.gov.uk/_shared/_terms_conditions_4.html via Wikimedia Commons

Britská televizní stanice a americký streamovací gigant se pouští do společné produkce. Natočí seriál Lockerbie, jehož hlavním tématem je bombový útok, ke kterému došlo 21. prosince 1988. Hrůznou katastrofu, která zajímá celý svět i po 34 letech, budou důkladně vyšetřovat skotské a americké úřady.

Pár dnů před Vánoci roku 1988 mířil let Pan Am 103 z londýnského letiště Heathrow na letiště JFK v New Yorku, když nad malým skotským městečkem Lockerbie vybuchla v jeho nákladovém prostoru bomba a zabila 270 lidí. Jednalo se o největší teroristický útok na území Velké Británie, do kterého byla zapletena i trhavina Semtex československé výroby. Letadlo bylo rozerváno na pět kusů a nikdo z cestujících ani posádky nepřežil. Trosky letadla navíc zabily jedenáct obyvatel Lockerbie.

Seriál bude mít šest epizod a na jeho výrobě se bude podílet i britská produkční společnost World Productions, která má na svědomí například úspěšnou krimi sérii Line of Duty. Spolupráce BBC a Netflixu přichází na řadu více než rok poté, co Sky a Peacock dostaly společně zelenou ke tvorbě seriálu se stejným názvem. Projekt měl mít premiéru letos, nakonec ho ale tvůrci odložili.

ČTĚTE TAKÉ: Průběh jedné z nejriskantnějších misí v historii NASA: Netflix se zaměřil na dalekohled, který vidí až do doby po Velkém třesku

Některé epizody připravovaného seriálu BBC a Netflixu napíše autor románu High Dive Jonathan Lee a skotská scenáristka Gillian Roger Park. Budou vycházet z rozsáhlých rozhovorů Adama Morane-Griffithse, jenž hovořil se skotskou policií a americkými vyšetřovacími agenturami. Seriál se bude zabývat také dopadem bombového útoku na obyvatele městečka a jeho okolí.

O režii se postará režisér Michael Keillor. Výkonnými producenty se stali Simon Heath, Roderick Seligman, Steve Stark, Stacey Levin, Adam Morane-Griffiths, Sara Curran, Herbert L. Kloiber, Keillor a Gaynor Holmes.

„V okamžiku, kdy jsme si přečetli Jonathanův pilotní scénář, podložený Adamovým pečlivým výzkumem, jsme pochopili, že tento tým našel cestu k události, která je epická i intimní, lokální i globální, osobní i politická. Zkáza, která se odehrála v noci 21. prosince 1988, doznívá i po desetiletích,“ uvedla Mona Qureshiová, jež zodpovídá za seriálový obsah Netflixu.

„Máme k dispozici správný tým, který tento mimořádný příběh vylíčí s maximální pečlivostí a zajistí, aby seriál zrcadlil ničivé události oné noci. Zobrazí složité a dalekosáhlé následné vyšetřování a dopad, který měl na všechny, již ztratili své blízké,” dodala výkonná ředitelka BBC Gaynor Holmesová.

Zdroje: Deadline, Wikipedie, BBC

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.