Mysteriózní krimi Hříšnice je skrytým klenotem Netflixu. Originální a nápadité, hodnotí brutální drama diváci

Eva Pospíchalová
Foto: Netflix

Již čtyři sezóny geniálního seriálu jsou dostupné, ale moc se o něm neví. Napínavý thriller Hříšnice (The Sinner) je však rozhodně něco, co by vám nemělo ujít, jestli máte rádi zvrácené kousky, na první pohled nevyřešitelné vraždy a napětí. Na ČSFD seriál patří mezi nejlepší a nejoblíbenější s velmi vysokým hodnocením!

Příběh Hříšnice/Hříšná duše (THE SINNER) sleduje mladou matku, která při nevysvětlitelném záchvatu vzteku spáchá krvavou vraždu a ke své hrůze netuší proč. Hned na začátku se tedy dozvídáme, kdo a co, ale netušíme proč, stejně tak jako hlavní protagonistka. V hlavní roli Bill Pullman se představí jako vyšetřovatel Harry, který se pokusí nejen psychiatrickými metodami přijít na to, proč mladá žena jen tak ubodá na veřejnosti člověka, kterého v životě nepotkala.

Seriál plný šokujících odhalení, depresivního podtónu a surových scén měl u diváků takový úspěch, že bylo natočeno pokračování a v druhé sérii se opět setkáme s detektivem, který nyní řeší záhadný případ malého chlapce, který zavraždí své rodiče tak, že je otráví. Shodou náhod v jeho rodném městě. Jessica Biel se zde již bohužel neobjeví, ale je producentkou celého seriálu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Novinářka se zabývala zločiny, pak byla sama neprávem obviněna z vraždy. Za krimi seriálem Senzace se skrývá skutečný příběh

Třetí řada vypráví příběh Jamieho (Matta Bomera), který se jeví jako oběť smutné autonehody, ale jak již víme, není vše tak, jak vypadá. Detektiv Harry se tedy pouští do vyšetřování na vlastní pěst a stojí před zatím nejnáročnější situací, kdy se osobně sbližuje s pachatelem. Začne však hra plná temné manipulace s myslí.

Ve čtvrté sérii se seznámíme s rybářkou Percy, která na první pohled bezdůvodně spáchá sebevraždu skokem z útesu. Tomu bude omylem přítomen právě Harry na dovolené v důchodu. Její tělo však není nalezeno a detektiv se opět pouští do bádání, které však zasahuje do jeho intimního života.

ČTĚTE TAKÉ: Nový krimi dokument Netflixu řeší skutečné případy pohřešovaných osob a sleduje policisty při psychicky náročné práci

A co říkají diváci? Na ČSFD například jeden z recenzentů hodnotil seriál slovy: „Námět seriálu může vyvolávat asociace na Camusův existencialismus a postavu Mersaulta, jenže tím veškerá podobnost rychle končí a Sinner se ubírá zcela odlišnou cestou. Patrně nejkvalitnější pilot sezóny diváka bezpochyby uchvátí a spolehlivě navnadí… Lynchovská zasněnost zde bleskurychle přechází v brutální násilí, které však zcela nečekaně nabývá katarktického rozměru. Na základě četných indicií z úvodních epizod jsem tajně doufal v teologické drama a třebaže se příběh nakonec odvíjí pouze v psycho-sexuální rovině, jsem s jeho výslednou podobou spokojen.

Další píše: „Ani sem nečekal, že mě to takhle v táhne do děje. Mysteriózní thriller o ženě, která zabije z ničeho nic chlápka na pláži. Motiv se neví a začíná práce detektivů. Ta atmosféra je tu taková ponurá ale moc pěkně se sem hodí. Většinu věcí se dovídáme pomocí flashbacků. Je to dobře zamotaný a do posledního dílu furt tápete kdo, co, proč a jak. Narazil jsem na to náhodou a musím říct, že těch osm dílu uteklo rychle a fakt mě to bavilo. Jessica Biel je tu dobrá a roli zvládla dobře a potom je tu Bill Pullman který byl fakt skvělý.”

„Psychadelický, chladný, depresivní, ale účinný, originální a nápaditý. Bill Pullman se ve svém vyšetřovateli našel a připomněl, že nepatří do starého železa. Je neortodoxní, opět něčím zvláštní a myslím si, že je hlavní nosnou stránkou celého konceptu,” hodnotí do třetice další.

Na ČSFD se seriál pyšní hodnocením 81 % a zařazením mezi nejlepší a nejoblíbenější seriály! Na Netflixu lze zhlédnout všechny čtyři série, každá má po osmi dílech.

Zdroj: Netflix, ČSFD, IMDb, Rotten Tomatoes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.